Ultima actualizare: azi, 21:29

Locale

FOTO. Români și maghiari, marș de solidaritate interetnică, la Cluj-Napoca

Românii și maghiarii au mărșăluit la Cluj-Napoca în semn de solidaritate față de problemele care au fost pe Valea Uzului.

”Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, ”Jandarmeria învrăjbeşte România”, au scris participanții pe afișe.

Marșul a pornit din Piața Unirii, sâmbătă seara. Cornel Vîlcu, iniţiatorul acţiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare.

”Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaţionalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Vîlcu, conform Mediafax.

Marșul a fost organizat pe traseul Piața Unirii – Primărie – Piaţa Lucian Blaga.

”Rezonam in totalitate cu mesajul acestui eveniment si acesta este si raspunsul nostru cu privire la incidentele din Cimitirul Valea Uzului: Noi cetatenii, indiferent de cultura noastra, nu ne vom lasa dezbinati niciodata de extremisti, indiferent de etnia lor. Noi, cei care credem in solidaritate, prietenie, toleranta si integritate dincolo de faptul ca suntem romani, maghiari, sasi sau romi, nu vom tacea in fata actiunilor unor oameni care promoveaza opusul acestor valori. Felicitari organizatorilor pentru o initiativa superba!”, a spus și cei de la Umbrela Anticorupție Cluj.

Sursa: stiridecluj.ro

3 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Ce frumos! Ce normal! Trăim împreună, muncim împreună, ne înrudim unii cu alții, avem prieteni români, maghiari, germani, evrei…vrem să trăim în pace! Rușine celor ce instigă la ură! RUȘINE !!!!! și FELICITĂRI CLUJENILOR!!!!

  2. ombre Răspunde

    Felicitari si respect acestor cetateni!

  3. Rodica Răspunde

    Foarte frumos , cu un mars de solidaritate am rezolvat problema ! Solidaritate fata de ce si fata de cine ? Fata de cei care se cred proprietarii cimitirului si nu permit unora de alta etnie decat cea maghiara sa intre in el doar dupa programul si cheful lor ? Solidaritate fata de cei care au pus saci menajeri negri pe crucile eroilor romani ? Cat de ipocrit si ….imbecil sa fii (aici l-am citat pe initiatorul , cica , al marsului ) sa faci declaratii iresponsabile . Da n-am auzit nici un ungur , sa faca , similar aceleasi declaratii despre conationalii lor ! Problema exista , chiar daca mocnit , degeaba vrem s-o …..acundem ! Nu se rezolva cu un mars de solidaritate ! Apropo , mars de solidaritate cu romanii din Harghita si Covasna nu faceti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.