Ultima actualizare: ieri, 23:16
Locale

FOTO/VIDEO. Papa Francisc, ultima zi în România. Sute de sătmăreni, pe Câmpia Libertății din Blaj

Sute de credincioși din Satu Mare participă în aceste momente la Blaj, acolo unde Papa Francisc oficiază Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

Suveranul Pontif a ajuns la Câmpia Libertății din Blaj în jurul orei 11.00, unde cei zeci de mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au început să strige „Vivat Papa” (Trăiască Papa!).

Papa Francisc celebrează la Blaj cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în ţară noastră, slujbă în cadrul căreia are loc beatificarea episcopilor Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu şi Iuliu Hossu – primul cardinal greco-catolic român.

 

 

 

3 comentarii

 1. y+norik cel mic Răspunde

  UDMR cere explicaţii de la SPP după ce de pe veştmântul Papei ar fi fost îndepărtate cuvinte în maghiară

  UDMR cere SPP explicaţii după apariţia unor informaţii potrivit cărora reprezentanţi ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veştmânt, la oficierea slujbei de Liturghie.

  1907 afişări
  Imaginea articolului UDMR cere explicaţii de la SPP după ce de pe veştmântul Papei ar fi fost îndepărtate cuvinte în maghiară
  UDMR cere explicaţii de la SPP după ce de pe veştmântul Papei ar fi fost îndepărtate cuvinte în maghiară
  Liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că acţiunea SPP este ilegală, acest serviciu neavând nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale.

  „Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonţu, explicaţii în legătură cu unele informaţii apărute potrivit cărora reprezentanţi ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veştmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiară şi a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituţie a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă aşa ceva. SPP nu are nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale”, a spus Korodi.

  Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Şumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că pe spatele cazulei (veştmântul alb al Papei Francisc – n.r.), era cusut chipul Fecioarei Maria şi logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!” („Să mergem împreună”), „Ferenc papa Romaniaban” („Papa Francisc în România” şi perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2” („31 mai – 2 iunie”), care era un logo oficial.

  „Cazula era la un părinte franciscan care o avea în custodie, proiectul veştmântului fiind aprobat anterior de Comisia Liturgică de la Vatican. Cei de la SPP au cerut îndepărtarea tuturor cuvintelor în limba maghiară, astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, cazula a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a se opera modificarea”, a spus Bodo.

  Artista Cristina Trifu din Satu Mare, cea care a primit comanda realizării veştmântului pentru Papa Francis, a declarat şi ea pentru MEDIAFAX că situaţia a fost una „foarte neplăcută”.

  „Eu eram la Satu Mare, cazula era la Miercurea Ciuc, a fost modificată şi s-a găsit o soluţie pentru a nu mai fi acele cuvinte în limba maghiară pe spate. Nu mi s-a părut normal ce s-a întâmplat”, a spus aceasta.

  Citeşte şi :

 2. Norick Răspunde

  @y : Lasa-l pe hombre sa fure .La asta se pricepe , asa a fost educat(a). Macar nick-ul tau a stiut sa copieze fara probleme – asta da dovada la un iQ de peste 30 (undeva intre veverita si cangur) … 😛 🙂
  Seara placuta ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
FOTO. Imagine spectaculoasă. Papa Francisc lângă statuia Maicii Domnului, în veșmântul creat de o sătmăreancă

Papa Francisc a postat o fotografie spectaculoasă, pe contul personal de Instagram, după a doua zi petrecută în România. Suveranul...

Închide