Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

FOTO. Miresele din Țara Oașului, simbolul frumuseții. Provocarea rochiilor de zeci de kilograme

Oșenii au reușit într-un mod aproape spectaculos să transmită din generație în generație cele mai de preț valori ale comunității lor: de la portul popular până la datinile strămoșești. Arta, muzica, dansul, portul i-au făcut renumiți pe oșeni până peste hotare, ajungând să se situeze astfel între figurile autenticității din Transilvania.

Nunta oșenească reprezintă una dintre cele mai spectaculoase elemente ale culturii populare din nord-vestul Transilvaniei, iar în centrul atenției este întotdeauna mireasa, ce este un simbol al frumuseții și al autenticității la un astfel de eveniment.

”Fiecare mireasă din satele Oașului ascunde sub cununa ei gestul străvechi al părului împletit și dezvăluie, în egală măsură, o frumusețe aparte, prin culorile mărgelelor care-i împodobesc chipul, dar și prin luminile din priviri și zâmbet, podoabele cele mai prețioase ale sufletului. Înșirate în feluri diferite, de la un sat la altul, de la o împletitoare la alta, mărgelele de pe cunună și coadă reprezintă tot atâtea moduri în care gingășia statuară a oșencei poate fi admirată, savurată și contemplată”, spune Mihaela Grigorean.

Îmbrăcarea unei rochii de mireasă oșenești reprezintă o adevărată provocare. Cu cât veșmântul este mai frumos și mai bogat, cu atât greutatea lui este mai mare. Uneori miresele trebuie să suporte greutatea a zeci de kilograme de straie pentru a arăta impecabil în ziua nunții.

O rochie tradițională de mireasă, care este de fapt o fustă și o cămașă cusută cu mii de mărgele, cântărește peste 20 de kilograme, iar prețul unei astfel de rochii trece uneori de 10,000 euro. În ceea ce privește voalul, mireasa poartă o cunună bătută în pietre deosebite, lăsându-i doar fața la vedere, iar la gât poartă mărgele ce cântăresc peste 2 kg.

„Oșenia miresei este țâpurită de fiecare mărgea înșirată la gât, iar danțul frenetic al culorilor costumului mărturisește dragul de a savura cu intensitate fiecare clipă, rânduieli lăuntrice rezonând candid în albul pânzei cămeșii. Originalitatea înstruțatului miresei din Oaș rostește tainic povestea unei împletitoare, viziunea ei despre cel mai important moment din viața unei femei, acela în care din mândră o face și mai mândră, fiecare împletitură a părului legând-o de un destin nou și dezlegând-o de unul vechi, împuținându-i temerile și sporindu-i astfel, Frumusețea”, afirmă Mihaela Grigorean.

Chiar dacă lumea pare să se modernizeze în ritm alert, în Țara Oașului lucrurile stau altfel. Unele tradiții sunt sfinte pentru locuitorii de acolo, iar peste ele nu trece nici timpul, nici vreo adaptare la cerințele prezentului modern.

Foto: Remus ȚIPLEA

Un comentariu

  1. profesor Răspunde

    O rochie TRADIȚIONALĂ de mireasă în niciun caz nu cântărea 20 de kg !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.