Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

FOTO. Slujbă în centrul Sătmarului. Peste o mie de oameni s-au adunat în fața Catedralei Romano-Catolice

Mai mult de o mie de persoane s-au adunat ieri în fața Catedralei Romano-Catolice din centrul municipiului Satu Mare, pentru a asista și în acest an la hramul diecezan.

În piața din fața Catedralei s-au tot adunat enoriașii locali și cei pelerini, veniți din diferitele localități ale diecezei dar și din străinătate, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie mare a hramului Inimii lui Isus. Rostind rugăciuni, credincioșii au așteptat venirea episcopului PS. Eugen Schönberger cu preoții diecezei și a celebrantului principal PS. Varga László, episcop de Kaposvár. După lecturile și evanghelia – citite în limbile română, germană și maghiară -, episcopul principal PS. Varga László a vorbit despre caracteristicile Inimii lui Isus: ascultător față de Tată, iertător față de cei păcătoși, vasul milostivirii, făuritor de unitate.

După sfânta împărtășanie, enoriașii au ieșit din umbra copacilor parcului central și au făcut procesiunea aliniindu-se după Sfântul Sacrament. Ajungând înapoi la altar, cei peste o mie de enoriași prezenți și-au oferit viața lor Inimii Preasfinte a lui Isus. PS. Varga László i-a dat binecuvântarea finală cu Sfântul Sacrament, iar episcopul PS. Eugen Schönberger a mulțumit în limba română și maghiară prezența și ajutorul tuturor.

44 comentarii

  1. cetatean Răspunde

    Oameni limitati ! Scenete primitive :)))) Circ ca la nebuni !!!!

    • Sathmarer Staatsbürger Răspunde

      Cetateanule sa-ti fie rusine! A fost o sarbatoare a diecezei Satu Mare, indiferent de natie. N-ar strica sa te gandesti un pic inainte de a scoate din tine astfel de fraze. Erau prezenti atat oameni de rand cat si intelectuali cu atata vacanta cat tu ai scoala! Era circ pentru ca nu erau tarabe cu mici si bere si fara campanie electorala?

      • y Răspunde

        Asta nesocotind faptul că era mult mai mult de 1000 de persoane. Ce-mi “plac” mie relatările astea tendențioase! Ce să faci – nu tu sobor de preoți, nu tu nici un fel de moaște. Slab, foarte, slab.?
        Și nici nu a venit episcopul romano-catolic cu trafaletul să resfințească nu știu ce.

    • Maria Răspunde

      Prostesc oamenii de rand cu traditii din sec xv

  2. ADI Răspunde

    DUTE SI PUPA MOASTELE !!!

  3. Rodica Răspunde

    A lipsit creatoarea de moda a ….papei , sa le inscriptioneze vreun logo in maghiara , ca-n rest totul era rosu-alb-verde pe-acolo ! Nagyon szep …….

    • Sathmarer Staatsbürger Răspunde

      Rodica ai fost acolo? Ai participat la slujba? Daca si esti catolic nu inteleg problema ta. Daca nu esti catolic si totusi ai participat, cu se intentie? De a cauta un motiv de a iti exprima parerile soviniste?

      • Crăciun Ghiuri Răspunde

        Crezi că a fost acolo? Crezi că o interesează în vreun fel? Doar bagă strâmbe și comentează aiurea. Deranjează faptul că evenimentul a avut loc. Încă. Dacă erau ortodocșii era în stare să ridice și statuie de bronz organizatorilor.

    • Dodo Răspunde

      Dragă Rodica! Fii sigură că a fost! Dar cred că tu nu prea umbli în așa locuri. Nu le ai pe “iubește-l pe Dumnezeu și pe aproapele”. Ești plină de ură. Sper că nu asta învață copii tăi de la tine.

    • esti Plictisitor Răspunde

      Rodica …..ce legatura are creatoarea de moada a papei cu acest ” eveniment”? eu cred ca nici tu nu stii raspunsul.Daca nu stiai :UN SINGUR DUMNEZEU EXISTA!!!!! La Dumnezeul asta singuratic nu l intereseaza logouri cu rosu-alb si verde.Est pierduta draga ca si tara asta Romania MARE sati bagi …..in ea .Dute draga trage te rog o iarba , sau ia ceva calmant …..sau ce stiu io dute la farmacie sati regleze hormonii!!!!!sau dute te rog undeva in padure sa meditezi un pic spre est spre Moldova sau spre Teleorman pt ca pe acolo mai rar gasesti unguri…..(aaahhhh de fapt poate nici padure )….ca sa-ti revii un pic.Doamna draga fa-ti un refresh in creierul tau ala reterdat ca crede ma ,ai nevoie .Ori de cate ori citesc comentariile tale deja si eu fac cruce de 3 ori….Atata rautate cat ai tu … doamna draga ….Iti dau un sfat mult mai bun!: asa din ciuda dute draga si stai un pic de vorba cu episcopul Schonberger …..sau ori care popa din catedralul romano catolic nu o sa cere bani de la tn pt atata …..opa si ai grija sa te anunt la timp, ei sunt maghiari,iar poti vorbi LINISTIT in lb romana Pt ca ei tin liturghie si pe lb romana.Dute si spune l in fata lor parerea ta sau in fata oltarului ca nu-ti convine ce se intampla in jurul tau.Sau …..dute direct la Papa Francisc da-de rezolva problema ta ……..Rodica draga asa cum spun ale tale :OPRITE !!!.

  4. Alupigus Răspunde

    Na, iar a răsărit țăranca de la buda uscată! Du-te și te spală pe gură!

    • Rodica Răspunde

      Bine , dar numai dupa ce-ti spala cineva tie creierul întai ! In afara de un limbaj mai jos decat suburbanul , nu prea ai argumente pentru un dialog civilizat . Daca asa gandesti , înseamna ca tot asa vorbesti ; in concluzie , clateste-ti tu gura da cu ceva ….acid , sa se curete bine ! Si-apoi mai vorbim !

      • Alupigus Răspunde

        Te simți vizată? Eu nu te-am pomenit. La clătitul gurii oricum ești prima, a doua, a treia pe listă. Noi stăm frumos la coadă față de tine. Tu ești doctor în împroșcat venin … pe degeaba. Asta știi doar și nimic constructiv. Vezi să nu faci vreun AVC pe căldura asta. Nu că mi-ar păsa de tine.

  5. Un putregai Răspunde

    Mă doare inima sa văd în ce hal a ajuns această Europa atee in care am intrat. Pentru ortodocși, valoarea supremă este Hristos, Dumnezeu-Omul. Ispita infailibilității europeanului este unul dintre cele mai fine atacuri ale diavolului împotriva omului. Cineva observa că oamenii caută modele, caută repere. Unii sunt admiratori și lui Platon, alții ai lui Budha, alții a lui Mahomed, alții a lui Shakespeare și alții a lui Nietzsche, neștiind că valoarea are numai educația în care omul este modelat de Hristos. Oricine poate vedea că în Occident creștinismul s-au transformat până la urmă într-un umanism al cărui idol are un soclu pe care, de câteva decenii, înțelepții acestei lumi își aduc ofrandele. Omul este măsura tuturor lucrurilor. Europa este un bolnav care, in loc sa se vindece, încearcă să îi molipsească și pe alții de boala sa. Ecumenismul este numele comun pentru pseudo-crestinismul pseudo-bisericilor din Europa Occidentală. Tot acel pseudo-crestinism, toate acele false biserici nu sunt altceva decât o erezie după alta. In această privință, nu există nici o diferență inițială intre catolicism, protestantism, ecumenism și alte erezii ale căror nume este legiune. Asta-i adevărul despre catolicism și celelalte. Auzi măi……să mai modifice și Rugăciunea Tatăl Nostru, mare erezie e și asta. Sa ne ferească Dumnezeu! Iertați dacă am jignit
    Dumnezeu sa vă lumineze mințile și să vă de-a pace și sănătate!

    • Putregai șef Răspunde

      Adică după tine totul era bine așa cum a pornit acum 2000 de ani, trăind în grotă, în umblând aproape în kurul gol. Numai popa să câștige bine, să-i crească burdihanul și să aibă merțane fără număr, fără număr. E aș interzice ca această biserică minunată (nu numai ce ortodoxă dar și cea catolică) să se folosească de toate invențiile și descoperirile OMULUI. Să vedem dacă se descurcă fără curent electric fără boxe în stradă etc.. Această concepție a ta este cea care ne trage înapoi. Amin.

      • Raul Răspunde

        Poate vorbesti de ortodocsi… Episcopul din acest articol, Eugen, are un volkswagen passat din 2010 sau 11 si un volkswagen bora din anii 2000… :-)) Cunosc si cate un preot romano catolic. Nici unul nu are mercedes sau bmw.
        Numai bine.

        • Putregai șef Răspunde

          Îmi cer scuze că nu am fost destul de explicit în postare. Când am pomenit de merțan și de burdihan nu m-am referit la catolici. Nici la faza cu boxe în stradă.

    • cârcotaş Răspunde

      @Putregaiule, crezi că Dumnezeu se va dezice la Judecată de celelalte confesiuni şi va fi părtinitor?

  6. Sathmarer Staatsbürger Răspunde

    Din pacate toti cei care isi exprima negativismul fata de aceasta sarbatoare vor sa ajunga la pareri sau exclamari soviniste. Hai sa revenim la afirmatia celui care a amintit inscriptia de pe haine Papei la Sumuleu. Nu limba conteaza ci evenimentul ce a avut loc in tara noastra, ma refere la vizita Papei. Aparte ptr acest eveniment a avut si episcopul de Satu Mare dar si toti ceilalti episcopi catolici. Hai sa nu uitam ce a spus Preasf. Daniel la Bucuresti cand a multumit busericii catolice ptr sustinerea prin finantarea clopotelor de la catedrala din Bucuresti. Inaintea mea a amintit cineva de de ecumenism. Asta este solutia si respectul fata de altii. Sovinismul duce la ateism. De ce nu se procedeaza ca de exemplu in Germania. Daca nu “cotizezi” la biserica, de sarbatorile legale crestine, craciun, paste, etc trebuie sa lucrezi sau ti se scade din concediu. Daca esti atei atunci traieste ca un atei si uita de sarbatori zile libere. Bineinteles exista o anumita suma maxima stabilit de stat pe baza salariului.

    • Rodica Răspunde

      Nene , ce n-ai inteles este faptul ca nu vizita papei a deranjat , nu sarbatorile catolice deranjeaza , ci felul in care unii le promoveaza , fara pic de respect fata de cei de alta religie ( majoritara) ! Cat despre lectia de ….sovinism , ai gresit adresantul ; fratii catolici si reformati vorbitori de limba maghiara or fi niste …..sfinti beatificati de papa , nu ?
      Si uite , te corectez fara sa-ti cer vreun comision – singularul de la atei e ateu ; in rest , daca vrei sa folosesti un limbaj elevat in postarea ta …. filosofica , mai încearca , nu ti-a prea reusit ! ( In paranteza , stiai ca si biserica ortodoxa romăna contribuie la reconstructia catedralei Notre Dame atat financiar cat si cu …..mana de lucru – pe întelesul tau- asta ca sa nu ai impresia ca ortodocsii or fi niste ….miliogi care doar întind mana si asteapta plocoane ) .

      • Alupigus Răspunde

        Unde vezi tu nerespectare celorlalți??? A fost o slujbă, au cântat cântece bisericești, au mers roată în centrul vechi și frumos toată lumea s-a dus acasă. Dar faza cu boxa scoasă pe trotuar și dat la maxim Doamne miluiește până popa prinde pește este OK???? Ți-au lipsit soborul de preoți, micii, cârnații, hamsiile, berea și bătaia pe sarmalele gratis???? Taci măi odată!

  7. Omu Răspunde

    Ecumenism….???
    Fratii rom catolici nu se inghesuie la acest capitol….din pacate!!!
    Daca nu credeti va dau si exemplu!

  8. Rodica Răspunde

    Fratilor , cred ca v-a atins caldura ! Ce-am postat , si ce-ati înteles ? Va inflamati rapid cand e vorba de culorile astea rosu-alb-verde ; astept aceleasi comentarii…. magulitoare din partea voastra si la sarbatorile ortodoxe ; in rest , numai de bine , pentru toti . Indiferent de diploma pe care o aveti sau care va lipseste !

  9. y Răspunde

    Problema ta @Rodica este că nu îți dai seama cât de încuiată ești. Și la vizita Papei și acum numai logoul ăla bată-l vina e problema ta. Fondul știrii nu mai contează. Și pe deasupra mai și perseverezi. Măi, vizita Papei a fost acum o lună și ceva! Mai schimbă placa. Sau ai devenit obsedată de subiect? Cred că ești deja un caz patologic.
    Dar nu încerc să te lămuresc pentru că așa cum se spune pe la noi “Ahol nincs ott ne keress”. Toleranță în accepțiunea mea este că îl accept pe celălalt chiar dacă nu îmi convine până nu mă deranjează în interesele și condițiile mele fundamentale, nu trebuie să fim toți ortodocși. Sau tu ai plan de la popă? Sper că nu.
    PS. Uite, acum chiar sunt curios. Dacă la unguri sunt cel puțin 6-7 religii principale acceptate, atunci cum se face că totuși suntem așa uniți (cum spuneți voi, majoritarii)? Că de fapt nu prea este așa e altă treabă dar asta este impresia românilor.

  10. Rodica Răspunde

    Asa încuiata cum sunt , uite , ca putem si civilizat sa ne …. contram . In primul rand ca perseverenta mea e ceva de genul repetitio es mater studiorum ; apoi , nu-mi amintesc ca papa sa se fi adresat special in limba maghiara la venirea in Romania , ca n-a venit in mod deosebit pentru comunitatea maghiara (chiar daca este de vreo 7 religii , cum zici tu) , ci a venit cu scopul principal ( ?) de a beatifica preotii catolici prigoniti si ucisi de sistemul comunist ; da-mi voie sa ma bucur atunci când voi vedea ca si comunitatea maghiara va respecta sarbatorile romanesti , inclusiv ziua de 1 Decembrie , când din ….devotament pentru tara in care traiesc n-o sa le fie jena sa fluture si tricolorul rosu-galben si albastru si nu vor considera ca limba romana e un …. impediment pentru dezvoltarea lor ( ceea ce ma-ndoiesc sa se întample repede) ; apoi , da sunt de acord cu tine , ca toleranta este atunci când îl accepti si pe cel de care nu-ti convine , dar aici ai zis un adevar absolut , atata timp cat nu ma …..calca pe batatura ( ti-am spus-o , asa neaos , romaneste) . Sa stii ca si la noi este valabila treaba cu …..de unde nu-i , nici Dumnezeu nu cere !
    Haide , pa , ca azi e o zi mai racoroasa putin , ca cea de ieri !

    • Yon Răspunde

      Dragă Rodica,
      Înțeleg fondul postărilor tale și-ți împărtăsesc același sentiment,dar dă-mi voie să te dezamăgesc,de data aceasta,mi s-a părut că au abordat mai corect problema,prin simplul fapt că,conform articolului textele biblice au fost rostite și în limba română,desigur limba oficială conform Constituției,pe care,din păcate,zilnic este încălcată cu îngăduința autoritătiilor Statului.
      Aș completa comentariile tale pentru cele viitoare,că libertatea de exprimare este garantată de lege dar este interzis defăimarea țării,incitarea la separatims teritorial etc,vezi art 30 sau 31 din Constituție.
      Atât timp cât autoritățiile competente nu iau măsuri pentru expulzarea din țară a celor care fac lucruriile astea,tragerea la răspundere penală a cetățenilor români care sunt complici la aceste activități și scoaterea în afara legii a acelor asociații sau partide așa zise politice care au același scop,nu vom avea liniște din punctul ăsta de vedere,niciodată,dar factorul politic român este cel vinovat.
      Îmi asum toate înjurăturiile pe care le voi încasa,precum le încasezi și tu.

      • Y Răspunde

        Te compătimesc, nu ai înțeles nimic.

      • Rodica Răspunde

        Sunt pregatita sa ….incasez si de-acum incolo , chiar daca uneori e …greu digerabil ce se posteaza . Dar pentru Romania , suport orice blamari , fiindca – nu-i asa – patria e numai una , pe când noi , oamenii suntem multi si ….muritori .
        Felicitari pentru postare .

        • românaş Răspunde

          @Rodico, Rodico cât venin poţi avea în suflet. Mă întreb ce steag ai fi fluturat azi dacă în 1919 Satu Mare ar fi rămas în Ungaria, lucru dealtfel posibil prin prisma amplasării geografice dar şi a structurii demografice(nimeni n-ar fi contestat azi acest lucru). Mai lasă dracului retorica ta de gospodină neieşită-n lume (ceea ce nu cred că eşti) că faci numai rău atmosferei în comunitate. Dacă ai obiecţii şi lucruri importante de semnalat, scrie organelor competente şi autorităţilor.

          • Yon

            Bună,
            Același steag pe care l-ar fi purtat și Ungaria dacă ar fi fost sub Imperiul Austro-Ungar,pe care Austria l-ar purta dacă ar fi sub Germania,Franța sub Germania etc.
            Iartă-mă,dar lucruri de genul ăsta nu mai pot fi discutate acum pentru că toate aceste lucruri au fost stabilite în urma unui conflict,la Tratatele de Pace.Mai mult decât atât,Uniunea Europeană,membră România și Ungaria prin semnatea actului de aderare,le-au recunoscut definitiv plasarea granițelor.
            Mulți s-au prins că jocul veciniilor de a acorda fără reținere cetățenie maghiară locuitorilor acestei zone,este acela de a avea o justificare,falsă.
            De ce nu se pretinde și parte din Austria și Ucraina?Fix Ardealul.Austria e net superioară,iar Ucraina e vehementă,în abordarea acestor probleme,toate trei fiind protejate de către același “Mare” de la Răsărit.Lăsați-mă cu nr mare de minorități,că poate lucrurile nu stau chiar așa.
            Iar faptul că,fiind corect față de istorie,țară,steag,te definește ca având inima plină de venin,atunci dă-mi voie să spun că nu știu a cui inimă este mai plină de venin…

            Mulțumesc și respect,
            Sănătate și numai bine

  11. Road Runner Răspunde

    Ce ne-am face noi fără această vajnică patrioată carele este Rodica? 😀

  12. Rodica Răspunde

    Multumesc Yon . Imi face bine sa vad ca mai sunt cativa care respecta aceasta tara si simbolurile ei ; desi ar trebui s-o faca , in primul rand , organele competente si autoritatile ( vorba unui …..clasic in viata ) . Ce nu înteleg multi este faptul ca tara aceasta nu ne-a….. gresit noua cu nimic ; dimpotriva , cei multi care o locuim am batjocorit-o , defaimat-o , înstrainat-o si înjurat-o . Tocmai de aceea , consider de datoria mea sa iau pozitie ,ori de cate ori este nevoie , sa le reamintesc unora ca nu….. au pus ei codita la cireasa !
    Zile bune si fericite !

    • românaş Răspunde

      Ca să nu crezi că sunt un ,,vândut” ţin să-ţi dau dreptate când l-ai criticat pe primar care a spus că a votat pt. ,,Ardeal”. A fost un afront impardonabil din partea unui oficial la adresa statului.Merita să fie sancţionat dur. Dar tu te legi şi de nimicuri cum ar fi povestea cu logo-ul în care eşti de o absurditate strigătoare la cer. Ai fi putut critica faptul că nu a avut un logo în rromani şi când a vizitat comunitatea de rromi. Dar tu ai un fix cu ungurii care, cel mai probabil ţi s-a inoculat în familie. Cum am mai zis, faci mult rău prin comentariile tale, iar prin insistenţa ta pe tema asta denoţi şi o instabilitate psiho-emoţională. Doar x-lescu mai este aşa consecvent, dar pe alte teme.

      • Rodica Răspunde

        Hai sa lamurim niste aspecte ; ce zici tu ca ar fi un nimic (vizavi de logo) , putea fi asa si daca n-avea papa nimic inscriptionat pe vesmant ; te-ntreb pe cate haine preotesti (indiferent de confesiune ) ai vazut tu logo-uri , scrise in orice limba ? Si-atunci care e mai absurd dintre noi ? Cei care am sesizat acest …..nimic , sau cei care au cerut expres inscriptionarea acelui logo -culmea- ungureste si scris acolo mai maruntel si romaneste ? Si pentru clarificarea acestui aspect , stii cine a solicitat acest lucru ? Cu siguranta nu papa , hai sa vad daca stii – poate comunitatea romanilor… din SUA , sau moldovenii de dincolo de Prut , sau poate cei de la ….Vatra Romaneasca , ia ghiceste !
        Alta întrebare ( nu a lui Iordache) – ce rau ti-am facut -tie personal- exprimandu-mi clar pozitia romaneasca pe care o am nativ ? Ce întelegi tu prin a face rau cuiva ? Ti-au crescut cheltuielile din cauza asta , a crescut pretul la carburanti sau o duci mai rau din cauza postarilor mele ? Si -atunci , cine e absurd ?
        Apoi , n-am un fix cu ungurii ; am un fix ( si un mobil ! ) cu toti cei care- si bat joc de tara asta , de simbolurile ei si o defaimeaza , desi traiesc in ea ! ( Ai vazut asa ceva la francezi sau chiar si la unguri ?)Daca citeai mai atent postarile mele , ai fi observat ca taxez pe oricine si orice nu-mi pare a fi in limita normalului si bunului simt , indiferent de limba pe care o vorbeste ! Clar ?
        In ce priveste starea mea de sanatate , nu cred c-ar trebui sa te preocupe , vezi-ti de-a ta ! Tu ziceai ca-ti fac rau comentariile mele !
        Acestea fiind lamurite , îti doresc sa cauti problemele la …tine ! Eu voi continua in nota obisnuita .
        Zi buna si linistita sa ai , romanas mare ce esti !

      • y Răspunde

        @românaș, eu m-am resemnat. Îți recomand și ție. Tanti încă e blocată la faza cu mâzgălitul în tricolor a băncii din parc sau a coșului de gunoi (vezi Funar). Aia sigur n-o deranja, chit că trebuia. Mai bine nici n-o băga în seamă, toată discuția asta sterilă a pornit de fapt de la o remarcă aiurea a ei. Asta a dorit iar acum e fericită pentru că are ocupație.

      • Yon Răspunde

        Bună,
        Cu tot respectul românaș,dar faptul că nu a avut logo în limba rromani,chiar când a vizitat comunitatea de rromi,este răspunsul.România recunoaște drepturile fiecărei minorități,dar cu respectarea legiilor și a Constitiției,aici sper că ești de acord.
        O minoritate mult mai mare este aceea a arabilor în Franța spre exemplu,dar din respect probabil,care dintre ei îndrăznesc să terfelească limba franceză și să aibă pretenții care au întrecut încă din 1990,bunul simț.
        Legat de instabilitatea psiho-emoțională,oare mă gândesc atunci când în Barcelona a fost organizat referendumul pentru autonomie,autoritățiile spaniole au acționat în urma unei stări psiho-emoționale,iar când a fost interpelată UE,ea a răspuns că sunt treburile interne ale unei țări membre și nu se amestecă,era o problemă statală;mesajele au fost aceleași “Catalonia nu e Spania”-“Ținutul Secuiesc nu e România”coincidența e foarte curioasă.Mai mult,cum a acționat guvernul Spaniei față de inițiatorii acelui referendum?au aplicat legea.
        Țin să le reamintesc celor vizați că,fapta cetățeanului român de a se pune în slujba unei puteri străine se regăsește în Codul Penal,numai că,din păcate subversiunea începută împotriva României încă de la refuzul invadării Cehoslavaciei și mult mai pregnantă după 1990,a făcut ca destabilizarea zonelor de acțiune și a societății să fie un succes,iar clasa politică să fie foarte slabă si coruptă.
        Dacă respectarea obligațiilor scrise în Constituție,corectitudinea și respectarea țării reprezintă o instabilitate psiho-emoțională,mă alătur Rodicăi și mă declar instabil.
        P.S
        Doamna care a realizat veșmântul încă nu a oferit un răspuns legat de cine a îndemnat-o?
        Mulțumesc,sănătate și numai bine

      • Road Runner Răspunde

        Dă-o în pisici frate, nu vezi că nu ai cu cine? Atâta ştie, dacă ungurul organizează ceva, fie şi o amărâtă de procesiune religioasă, imediat aia sare cu clanţa că ăla defăimează ţara, că vrea Ardealul, că şovinism, alea alea…

  13. Nutu Răspunde

    Nu atingeți ungurii nici cu vorba nici cu fapta,ca imediat își amintesc de când au pus ei coada la pruna și au dat pielea înapoi la austrieci!Nu poți avea o alta părere dacă n-ai aprobarea marlaneasco-ungureasca .Poate totuși își iau jucăriile și se duc in groapa lui Ilyes,pe vine,sa-și plângă de mila pana își amintește de ei papa de la Roma.Le plâng de mila ce discriminați se simt,presupunând ca a simți normal are loc in mintea îndobitocită de mileranismul băgat in capul lor micuț de câțiva ani!Halal prieteni.Stau cu cuțitul pregătit,doar doar…

  14. 007 Răspunde

    Urmaresc de foarte mult timp ,,lupta” argumentelor impinse si impuse pana paroxism,intre unguri si romani,ceva de genul… cine a fost intai,oul sau gaina.Ce ma frapeaza cel mai mult este faptul ca ,si de-o parte si de alta, sunt indivizi care in mediocritatea lor,uita ca suntem in sec-XXI-si ca argumentele istorice nu au nicio relevanta fata de oportunitatea si convetuire europeana a acestui mileniu.
    Pentru a fi mai bine inteles,legat de acest aspect ,am sa fac o paralela intre conflictul generatiilor si interesele ungurilor,adica ,,copiii se lupta sa aduca parintii in civilizatia sec-XXI-lea, iar parintii sa aduca copiii in civilizatia sec-XX-lea”…doar ca( UNII) ungurii vor sa ne duca chiar in Evul Mediu.

    • Rodica Răspunde

      Ai dreptate James Bond . Am inteles si mesajul cu hUNII , si-am sa închei acest subiect cu o ….pilda indiana care spune ca in interiorul fiecarui om se lupta un lup bun cu unul rau ; castiga întotdeauna cel care e hranit mai mult !
      O vara frumoasa tuturor !

    • românaş Răspunde

      @007, Foarte corect ce spui dar nu trebuie generalizat. Oportunitatea de care vorbeai o găseşti peste tot în jur începând cu nenumăratele familii mixte care ar rămâne siderate dacă ar citi aceste comentarii. Totul a pornit de la tanti Rodica care, găseşte ea ceva în orice ca să aducă zâzania la firul ierbii( foarte oericulos). Ei dacă ar şti ea că ungurii se roagă seara în maghiară cu toate că noi ştim că D-zeu e român…

  15. y Răspunde

    Nu mai comentez ce spun “experții” că de două zile mă doare capul de la atâta intelighență. Oricum n-am eu loc de ei. Data următoare promit să mă dau rotund ca expert într-ale ortodoxiei. De fapt nu sunt dar dacă alții își pot permite eu de ce nu?
    PS. A fost Papa în România. Foarte bine. Credincioșii s-au bucurat. Sunt sigur că și greco-catolicii. Anumite persoane sunt profund deranjate și văd scenarii. N-ai ce să le faci. Ata ete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.