Ultima actualizare: azi, 15:06
Locale

FOTO/VIDEO. Atenție la scăldatul în zone neamenajate! Avertismentul pompierilor

În zilele însorite de vară, cu temperaturi ridicate, creşte numărul persoanelor care aleg să se răcorească sau să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie.

Pompierii sătmăreni atenția asupra faptului că majoritatea acestor arealuri sunt neamenajate şi marcate corespunzător, crescând pericolul de înec şi accidentelor.

În timpul antrenamentului executat de către pompieri la balastiera Apa, în urma măsurătorilor efectuate cu ajutorul sonarului, s-a constatat că în unele zone cercetate apa are până la 18 m adâncime. Nu trebuie să vă lăsați înduși în eroare de aspectul liniștit de la suprafață și încercați să vă comportați precaut întotdeauna în apropierea apei.

Avertismentul pompierilor

Facem un apel către părinţi să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în aceste locuri periculoase pentru înot, pierzându-şi viaţa. În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu consecințe tragice, adresăm cetățenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, pe timpul desfășurării unor activități recreative specifice acestei perioade:

– Scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului!
– Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă!
– Nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare!
– Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave!
– Urmăriți continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu înota!
– Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult.
– Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor.

Intervenția de urgență în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieți, iar semnele care vă indică iminența înecului sunt:
– aplecarea capului pe spate;
– gura deschisă în încercarea de a inhala aer;
– capul ținut în apă, cu gura la nivelul apei;
– lipsa emiterii de sunete;
– ochii sticloși, incapabili să se concentreze;
– păr peste frunte sau ochi;
– lovirea involuntară a suprafeței apei cu brațele.

Nicidecum cel care se îneacă nu se comportă zgomotos și nu reușește să strige după ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.