Ultima actualizare: azi, 10:59

Locale

Nicoară: „Profesioniștii nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav”

Deputatul PNL Romeo Nicoară trage un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă instituțiile publice din Românie. Acesta pornește de la cazul tragediei de la Caracal, precizând că profesioniștii nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav.

Incompetența autorităților a generat o situație asemănătoare cu cazul Colectiv sau OUG 13, transmite Nicoară.

„Toatã situația generată de tragedia de la Caracal, drama familiei fetei presupus ucise, incompetența autorităților care nu au intervenit prompt (la fel ca în multe alte domenii unde autoritatea statului e praf) au creat o stare de emoție cum din păcate am mai întâlnit în ultimii ani. Vezi cazul Colectiv sau OUG 13”, a spus Romeo Nicoară.

În încercarea rezolvării problemei cu care se confruntă instituțiile publice, deputatul PNL vine cu câteva soluții.

„Întrebarea care mă macină este: cum putem ieși din starea aceasta a lucrurilor? Cum rezolvăm problema imensă a nepăsării multor instituții publice față de viața și față de interesul imediat al cetățenilor?

În prima fază demisia tuturor celor responsabili este un lucru firesc, deși el nu prea se întâmplă.

În al doilea rând demiterea diverșilor șefi de instituții poate atenuează temporar tensiunea, însă nu rezolva problema în esență.

În al treilea rând, așa cum deja s-a pronunțat președintele țării, domnul Klaus Iohannis, modificările legislative ce privesc gestionarea situațiilor de urgență, în toate aspectele lor, legislația privind infracțiunile grave contra persoanei sau angajarea de experți în instituțiile publice și nu a pilelor personale sau de partid, trebuie sa fie PRIORITĂȚi ale executivului și desigur ale Parlamentului care ar trebui să se întâlnească de urgență, acum, în august, pentru a modifica legile necesare”, precizează Nicoară.

Profesioniștii nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav, transmite deputatul PNL.

„Și, dacă vorbim de experți în aceste instituții, e important sa spunem ca românii au mulți profesioniști care adesea nu au loc în instituțiile publice din cauza sistemului bolnav PCR (pile-cunostinte-relatii). Vă mai amintiți expresia?

Aș spune că un prim pas în consolidarea și în profesionalizarea instituțiilor statului ar trebui sa fie sistemul de selecție al tuturor celor ce se angajează în sistemul public, poate printr-o metoda inovativă precum licențierea pe fiecare specializare în parte printr-un examen online, prin intermediul unei instituții unice independente, licențiere care să dea dreptul de a profesa unei persoane (vezi exemplu în SUA).

Daca vreți poate exista la fel ca un examen pentru un permis auto – un examen online – examen ce atestă dreptul unei persoane de a conduce un autovehicul.

Este doar un simplu exemplu, dar până nu vom avea astfel de experți certificați, în orice domeniu, chiar și in poliție sau alte instituții din domeniul siguranței și ordinii publice nu cred că putem avea așteptări mari de la vreo instituție publică care să producă rezultate”, subliniază deputatul.

Romeo Nicoară mai spune că democrația nu este ușoară, nu este ieftină, dar este cea mai bună.

„Însă, mai presus de toate aceste lucruri necesare este ceea ce numim profesionalizarea clasei politice. Pâna când politicienii de vârf (dar și cei de la diverse niveluri locale) nu vor întelege care le este rolul, acela că ei sunt ÎN SERVICIUL CETĂȚENILOR, că sunt acolo pentru a proteja și oferi garanții că avem o țară sigură, până atunci vom bâjbâi în această tranziție veșnică ce deja durează de 30 ani”, a încheiat deputatul PNL.

7 comentarii

  1. xyz Răspunde

    Tu vorbesti ma ?
    In 1996 cind ati preluat puterea , primul lucru care l-ati facut a fost sa schimbati toti sefii, mai mari sau mai mici, cu unii de-ai vostrii: taranisti si liberali.
    Acuma ati vrea sa-i inlocuiti cu #rezistaci ????

    • Adi Răspunde

      Te referi la tine trăntore,ce ai făcut tu pentru satmareni, un singur proiect doar să te auzim.

  2. dr storm Răspunde

    la fel faceti toti ! toti sunteti niste incompetenti si mincinosi !

  3. Colin Pavăl Răspunde

    ”Domnule Goe”,vinovat de aceasta ”situatie” este tatuculul vostru basescu si gasca lui,cei pe care i-ati inregimentat in PNL si care dealtfel o sa va duca exact acolo unde au dus PDL-ul,la groapa de gunoi a istoriei !!Iar ceea ce se intampla acum in MAI sunt rezulatatele ”reformelor” Ministerului de Interne,”implementate” in 2010 de ministrul chelner-agricultor habarnist si incompetent din Arad!Cel care a distrus Politia Romana !Asa ca taci dreaq din gura !!

  4. Ion Răspunde

    vrei sa spui domnu deputat ca voi aveti numai profesionisti in institutii? Uite o speta: cat de profesionista e doamna viceprimar de Satu Mare in administratie publica? Daca imi raspunzi ii luam si pe ceilalti, pe rand

  5. Yon Răspunde

    Ok,corect
    Dar domnul deputat unde lucrează?în Parlament?
    E uluitor!
    Domnule Nicoară,dumneata poți iniția legi,modifica articole de lege,amendamente etc,dacă nu ai majoritate fă să treacă legea,prietene!convinge-i,că de aceea ești acolo,nu să bați câmpii!
    Vii să-mi spui că profesioniștii nu au loc în instituțiile publice?
    Da,din cauza unor oameni ca dumneata!
    Fii tu primul care pleacă!

  6. Viorel has Răspunde

    In bugetofag parazit care nu a lucrat nici o zi in viata lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.