Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Poliția Rutieră poate folosi radarele din mașini neinscripționate

Curtea Constituțională a respins miercuri, pentru a doua oară, modificarea Codului rutier prin care Poliției îi era interzis să utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Modificările Codului Rutier declarate neconstituționale:

(3) Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

(4) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Modificările au fost inițiate de deputatul PNL, Florin Roman, și doar parlamentarii USR au votat împotrivă. Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută de președintele Klaus Iohannis.

Este pentru a doua oară când CCR respinge modificările aduse Codului rutier în privința obligativității Poliției de a instala radarele exclusiv pe mașini inscripționate și amplasate la vedere.

Astfel, în vara anului trecut, varianta adoptată de Parlament, tot la inițiativa liberalului Florin Roman, prevedea că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arăta că maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol să nu poată fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a atacat modificările aduse Cdului rutier la CCR, iar noiembrie 2018 legea a fost respinsă.

Sursa: g4media.ro

3 comentarii

  1. ciprian Răspunde

    Totul facut in interesul cetateanului…

  2. Teo Răspunde

    Foarte bine! Pentru ce altfel am mai avea radare?! Ca sa reduca viteza toti ghertoii cand il vad si mai apoi sa calce pedala pana omoara vreun nevinovat?! Majoritatea conduc ca sceleratii si n-am avea nicio problema daca singurii morti in accidentele pe care le provoaca, ar fi numai ei, insa din pacate, deseori scapa cu viata si-i baga tot pe altii nevinovati in pamant! Șoferii romani ar trebui sa se mai civilizeze nitel si sa respecte legea, iar daca nu pot lasa ghiolbania la oparte, atunci sa-si ia naibii biciclete!

  3. shumaheru Răspunde

    problema e ca nu stau in zonele unde se produc frecvent accidente din cauza vitezei , ci stau la panda dupa curbe , la baza pantelor , de exemplu stau in Ciupercei ..de ce nu stau pe tronsoanele unde au avut loc des accidente.
    Parerea mea ca ar trebui montate radare fixe din 10 in 10 km..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.