Ultima actualizare: azi, 07:43
Locale

Serile de Teatru Partium: Evocarea trecutului în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Trupa de teatru Harag György contribuie și în acest an la organizarea programelor culturale ale Zilelor Culturale Partium, astfel că patru spectacole de succes vor putea fi vizionate de iubitorii de cultură în cadrul Serile de Teatru Partium.

Ansamblul de dans popular Bekecs (județul Mureș) va fi primul care va evolua pe scena din sala de spectacole a Teatrului de Nord, cu prilejul celei de a XVIII-a ediții a Zilelor Partium. În data de 20 august, ora 18:00, trupa de dans din regiunea Nirajului va fi prezentă cu spectacolul de mare succes ” Omul în neomenos” o producție de teatru de dans, muzică și proză.

Subiectul spectacolului este soarta omului, a popoarelor din arealul carpatic în momentele de vicisitudine, războaiele și doliul care și-au pus amprenta pe Europa secolului al XX-lea. Producția evită să devină o înșirare documentaristă a evenimentelor, alegând să prezinte individul aservit încercărilor inumane, încercări care au determinat viața celor mai mulți, și au marcat soarta mai multor generații.

Celebrități ai genului folcloric pe scenă

Performanța de marți va fi urmată de o altă producție de dans folcloric: Ansamblul de Dansuri Populare Maghiare din Ungaria, considerată o stea a genului. Acesta va prezenta un program de folclor dinamic și diversificat, în data de 21 august, de la ora 18.00. Zsuráfszky Zoltán, câștigător al premiului Kossuth, prezintă o selecție a celor mai frumoase dansuri populare maghiare, cu un accent deosebit pe performanța originală și elegantă. În producția dedicată dansurilor populare din Bazinul Carpatic vor fi prezentate dansuri precum  celebrul ceardaș maghiar, dansul plin de farmec al fetelor și dansul țiganilor din Transilvania, dar și dansul virtuos al bărbaților. În cadrul spectacolului va evolua Ansamblul Național de Dans și Orchestra Națională Maghiară din Ungaria.

Just a Gigolo

Joi urmează o schimbare de stil, prin urmare în 22 august, fanii muzicii americane din anii 30, 40 și 50 vor putea viziona spectacolul de succes al actorului  maghiar Kamarás Iván: Serata Frank Sinatra. Spectacolul este o călătorie muzicală în timp, un omagiu dedicat operei lui Frank Sinatra și  contemporanilor săi. Concertul intitulat Strangers in the night evocă marile hituri de la mijlocul secolului trecut. Specialitatea serii o reprezintă faptul că, printre melodiile interpretate, artistul Kamarás Ivan își împărtășește și amintirile și experiențele personale, amintiri legate de  activitatea sa artistică sau de viața sa privată,  inspirat de atmosfera vremurilor de atunci. Printre melodiile interpretate se vor regăsi multe dintre marile șlagăre ale solistului Frank Sinatra, de la My Way la Volare și Just a Gigolo.

În ziua următoare, de la ora 17.00, Teatrul Csiky Gergely din Kaposvar (Ungaria) va fi oaspetele Serilor de Teatru Partium. Spectacolul Korai menyegző/ Nuntă timpurie regizată de Olt Tamás, este o piesă de premieră alcătuită din colecția povestitorului maghiar Berecz András, bazată pe cele mai frumoase tradiții vechi maghiare: bucuria familiei, pregătirile pentru sărbătoare, dragostea, căsătoria, așteptarea nașterii unui copil și, în general, toate valorile care dau sens vieții omului.

Biletele pentru Serile de Teatru Partium pot fi achiziționate la casa de bilete a Teatrului de Nord Satu Mare din 12 august sau online pe www.biletmaster.ro, începând cu 1 august.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.