Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Un polițist sătmărean dă de pământ cu sistemul. Ce soluții propune

Un polițist sătmărean dă de pământ cu sistemul, după tragediile petrecute în Caracal. Liderul Sindicatului EUROPOL Satu Mare, Felix Văsuț, vorbește despre ,,un sistem bolnav” care a transformat România într-o țară neputincioasă și i-a adus pe români în situația de a aprinde lumânări. Polițistul vine și cu propuneri, anunțând primele măsuri urgente care ar trebui luate pentru a-i face pe oameni să aibă din nou încredere în statul român.

,,O adevarata tragedie. O fetita de 15 ani sa ceara disperata ajutorul autoritatilor si acestia sa fie incapabili sa o salveze. O poveste adevarata desprinsa parca din serialele FBI cu criminali in serie din SUA. Din pacate se intampla si la noi astfel de fapte teribile si e trist caci, noi, cetatenii suntem pusi in genunchi si legati de maini si de picioare de un SISTEM BOLNAV si INFECT !

Acest sistem, creat in zeci de ani pe principiul PCR (pile, cunostinte si relatii) si sustinut de o mana de politicieni marsavi cu interese de a subjuga justitia, ne-au adus in aceasta situatie si anume sa aprindem lumanari si sa ne plangem mortii (politisti in exercitarea atributiilor de serviciu, fetite de 15 ani rapite si violate, infractori periculosi ce umbla liberi pe strazi pentru ca nu prezinta pericol social si fel si fel de cazuri unde legile nu ne ajuta deloc iar profesionalismul este…o pasare rara!”, a tunat polițistul sătmărean.

Felix Văsuț a prezentat însă și o serie de măsuri care, spune polițistul, ar putea ajuta la prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal.

Redăm, integral, poziția polițistului sătmărean:

Solutii pentru o Romanie mai buna. Sau cel putin asa as vrea sa cred ca aceste prime si URGENTE masuri ar schimba sistemul politienesc (si nu numai)… intr-unul mai bun sau cel putin mai eficient!

1. Răspunderea magistratilor! O lege fără de care nu putem continua. Nu e normal ca toti cetatenii din aceasta tara sa raspundem fata de faptele noastre, dar ei NU !!! Indiferent ca esti procuror sau judecator daca ai dat-o in bara, trebuie sa platesti pentru asta la fel cum o fac si eu si restu !!! Sunt foarte multe cazuri in care au fost pronuntate solutii diferite in situatii identice (unde la urma urmei unul sau mai multi au de suferit)!

2. Intarirea autoritatii politistului! Nu este normal ca unui politist sa ii fie frica sau sa nu poata din cauza legislatiei sa intre intr-o locuinta unde are informatii sau indicii temeinice ca are loc o infractiune. Legislatia trebuie schimbata astfel incat politistul care patrunde “fara voie” și fara mandat intr-o locuinta , sa nu raspunda penal si nici material. Atentie ! Aceasta modificare legislativa trebuie facuta astfel incat, pedepsele asupra politistilor care comit abuzuri sa fie inapsrite si anume sa nu lasam posibilitatea ca un politist sa intre intr-o locuinta “cand vrea muschii sai”. In acest mod putem delimita in mod clar abuzurile fata de starea de necesitate impusa de fiecare caz in parte.

3. Imbunatatirea sistemului informatic de localizare a apelurilor! In primul rand este nevoie de o schimbare a legislatiei,in sensul desfiintarii deciziei CCR care impedica SRI-ul de a folosi tehnica din dotare pentru a localiza un apel telefonic ! Ori in cazul in care acesta modificare nu este posibila, inlocuirea tehnicii STS cu una de ultima generatie pentru a preintampina orice alt caz de localizare gresita.

4. Introducerea unui ghid al carierei in toate ramurile de siguranta si ordine publica! Aici ma refer la introducerea unui “ghid al careirei” care sa NU fie bazat pe sustinere politica sau pile si relatii ! Avem nevoie de sefi (in Politie,STS , Jandarmerie,Armata si Pompieri) care sa fie RECONFIRMATI in functie la cel putin 4 ani pe criterii profesionale !!! In momentul de fata, daca un politist/funcionar public ocupa o functie de sef, acesta prinde radacini pana iese la pensie ! Legislatia actuala nu permite eliberare lui din functie decat in urma unei cercetari disciplinare , astfel ca pe principiul “capul plecat sabia nu-l taie” , unii “colegi” de la varsta de 37-39 de ani nu se gandesc decat la pensie. PROFESIONALISMUL MOARE PE ZI CE TRECE !

5. “Reactivarea” posturilor de politie in detrimentul sectiilor rurale de politie! In momentul in care s-au infiintat sectiile rurale de politie , au disparut politistii de la sat(din 3-4 politisti prezenti zilnic la postul de politie, a ramas unul singur). In schimb a aparut o patrula de politie care acopera peste 5-6 comune intr-un schimb de 12 ore. Cum pot acesti doi politisti sa intervina la un eveniment de URGENTA cand ei patruleaza la peste 70 de km departare ?!?! Daca bunicii vostri ar apela 112, v-ati simti in siguranta ?!?

6. Interzicerea prin lege a “patrunderii politicului in zona personalului de siguranta nationala si ordine publica”. Orcine orice spune, POLITICUL numeste sefii din politie si alte structuri si le coordoneaza anumite activitati. Acest lucru nu este normal si nu este benefic sistemului.

7. Angajarea functionarilor publici pe criterii transparente! Cat timp serviicile de specialitate nu se vor implica activ in concursurile de ORICE FEL organizate de către institutiile publice, vom avea mereu angajari/mutari ori transferuri pe pile. Lucru care daunează grav “sanatatii noastre si a celor din jur”.

8. Ar mai fi multe alte propuneri de facut si lucruri de schimbat…dar nu stiu daca se vrea sau nu cu adevarat.

 

12 comentarii

  1. Adi Răspunde

    Nu e cazul ca acest arogant să ne țină lecții de conduită și decență. Cu el ar trebui să înceapă igienizarea poliției iar salubrizarea semianalfabetilor polițiști să fie controlată de jos in sus.

    • Alt Adi Răspunde

      @Adi, şi tu eşti un papă lapte, normal că un bărbat ca Felix nu poate fi decât ,,arogant”.

  2. xxx Răspunde

    Poate parea arogant dar lucrurile asa stau.
    Mai putin cele de la pct 3.
    Mai terminati o data cu prostia asta cum ca trebuie desfiintata decizia CCR referitoare la informatiile SRI ca probe in justitie…
    Niciodata SRI ul nu trebuie sa faca anchete penale ca fosta securitate. Asta s-a terminat.
    In acest caz nimeni nu oprea orice institutie a statului sa foloseasca informatiile pe care le putea oferi SRI, pentru simplul motiv ca acestea nu se constituoau probe in justotie ci ajutau la localizarea victimei respectiv a unui criminal.
    Sistemul neputincios arunca pe piata gogoasa asta cu decizia CCR pentru a-si acoperi neputinta.
    Ce profesionisti sint astia care la o conversatie pe 112 folosesc termeni va : ba, ma, bai etc. nici militienii comunisti nu se coborau la acest nivel.

  3. Zi-le d-l Geo Răspunde

    De ce vorbiti urit despre el? Nu cunosc omul personal dar mie mi se pare masuri de bun simt cel putin ca si punct de pornire. Rusine celor care inca mai spera ca prin cuvinte aruncate, gen Dancila – “aroganta”- vezi “Adi”, sa mai sperie pe cei care au curajul sa faca un pas in fata. Inca o data, nu stiu persoana dar mi se par niste masuri de baza.

  4. Zile d-l Geo Răspunde

    Sau si asta e un fel de Adrian Cozma …???

  5. BMA Răspunde

    Vă rog să verificați, la ieșire din Culciu Mare, practic între Culciu Mare și Culciu mic, apoi între Apateu și Culciu Mic, la ieșire din Apateu spre Culciu, au fost uitate porțiuni de drum, la care nu au fost intervenții, deși necesită. Nu știu dacă au fost UITATE intenționat sau urmează să fie reparate. Totodată muncitorii nu respectă normele de protecție atât a lor, cât și a participanților trafic (nu e normal să decupeze porțiuni de drum fără a proteja participanți la trafic, oricând putând sări bucăți din asfalt și avariind participanții la trafic). Vă rog cei în măsura să ia atitudine, trebuie să se întâmple tragedii, trebuie sa moara cineva, ca în cazul fetei/fetelor ucise, ca să se ia masuri?!!!!
    PS: Pe raza Comunei Culciu, lucrările s-au făcut de mântuială, nu s-au asfaltat toate, gropile. La întrare în Corod, la întrare în Culciu Mare, pe sensul de drum spre Caraseu. Este inadmisibil, nu se sesizează nimeni?

  6. cârcotaş Răspunde

    OK, d-le Văsuţ mai puţin încheierea cu ,,nu ştiu dacă se vrea…”. Spui asta când vrei să te afli în treabă. Dacă vrei cu adevărat bagă-te şi fă, altfel vezi că deja unii te compară cu Cozma.

  7. gheorghe Răspunde

    BMA ai deplina dreptate in ceea ce spui.Sunt total de acord cu tine dar nu aici este locul in care sa spunem asta.Cred ca nu intereseaza pe primar aceste mizilicuri(pentru ei) pe care le semnalam noi aici.Cel putin asa cred eu.
    Cat despre depolitizarea institutiilor vreau sa zic ceva.Asta nu se va intampla NICIODATA.Stiti de ce?Pentru ca fiecare partid care vine la putere are interesul sa implementeze anumite politici si programe(unele mai bune si altele mai rele)iar cei care sunt in institutii nu vor sa schimbe nimic…doar nu crezi ca cineva isi va taia craca de sub picioare.Astfel partidul care a ajuns la putere va fi nevoit sa schimbe acel sef de institutie si sa aduca unul care va fie de acord sa faca ce zice politicianul,sa aplice programul de guvernare.Asta s-a intamplat de 30 de ani..si chiar inainte de 89 era tot asa.Promovarile si rotirea de cadre vine de acolo.Vrei sa fii sef, faci ce spunem noi,daca nu….pashli..afara …aducem altul,,de-al nostru”.Asa este in invatamant,in politie,in jandarmerie,in primarii,la toate institutiile ,,de stat si de odihna”.Partidele politice au multe ,,obligatii”fata de unii oameni cheie din institutii si care sunt rasplatiti cu functii banoase iar ei cand ajung ,,sus”bineinteles ca-si trag tot neamul dupa ei.Ziceti ca nu-i asa?Nu va cred!!!He,he,he Oricare ar face la fel,s-ar inconjura de cunoscuti (fii,fice,nepoti,neveste,verisori…)nu ar aduce pe nimeni care sa-i faca concurenta si eventual sa fie mai bun decat el.Cam asa functioneaza la TOATE partidele politice care au fost,care sunt si care urmeaza sa fie la conducerea tarii.

  8. Tatar Daniela Răspunde

    Da cine-i Felix Vasut asta?
    Ca pana acum nu am auzit de el!
    Ce a facut, cu se s-a remarcat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.