Ultima actualizare: azi, 16:15

Locale

FOTOGALERIE. Dictatul de la Viena, comemorat pe străzile municipiului Satu Mare

Vineri, 30 august, în sala de festivități a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc comemorarea Dictatului de la Viena. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat, interpretat de corurile reunite ale asociațiilor de pensionari, a continuat cu o slujbă religioasă de pomenire a refugiaților și expulzaților în urma Dictatului de la Viena, după care au urmat momente poetice și mărturii din refugiu.

După simpozionul de la Muzeul Județean, participanții au pornit în procesiune spre Centrul municipiului Satu Mare. Aceștia s-au oprit la Troița din Piața Libertății, la statuia lui Vasile Lucaciu din Parcul Central și la bustul lui Avram Iancu din Piața 25 Octombrie, acolo unde au depus jerbe de flori.

Dictatul de la Viena (cunoscut și ca al doilea Arbitraj de la Viena) a fost un act internațional încheiat la 30 august1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei, în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”.

 

Un comentariu

  1. Cetatean Răspunde

    A fost impresionant! La muzeu o lecție de istorie. E bine să ne cunoaștem trecutul, în fond a fost viața bunicilor și străbunicilor noștri. Să-i odihnească Dumnezeu în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.