Ultima actualizare: azi, 10:48

Locale

Primăria Carei cere autorităţilor să intervină: S-a umplut paharul!

În urma numeroaselor sesizări primite din partea cetățenilor privind mirosurile pestilențiale care se resimt pe raza municipiului, Primăria Carei solicitat azi Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Gărzii de Mediu Satu Mare și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare să intervină pentru a stopa această sursă de poluare.

De altfel, Primăria Carei a notificat în data de 13 august 2019 APM Satu Mare și Garda de Mediu Satu Mare despre faptul că administrația locală nu este de acord cu modul de desfășurare a activității firmei Sana RA SRL, care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr din Carei, după ce anterior Poliția Locală amendase firma în cauză în data de 27 iunie 2019.

”Problema depozitării unor reziduuri de proveniență animalieră care provoacă disconfort cetățenilor nu este de azi, de ieri. În urma reclamațiilor primite, încă din luna iunie am atenționat societatea în cauză să elimine sursa mirosurilor pestilențiale. În 27 iunie, Poliția Locală a aplicat firmei Sana RA SRL o amendă pentru depozitarea neconformă a reziduurilor. S-a acordat termen de remediere a deficiențelor constatate, însă nu s-a întâmplat absolut nimic. Acum s-a umplut paharul, după ce Careiul a fost invadat în ultimele zile de aceleași mirosuri pestilențiale. Am solicitat reprezentanților APM Satu Mare, Gărzii de Mediu Satu Mare și DSVSA Satu Mare să ia măsuri concrete în acest caz, conform prevederilor legale. Toți ne-au promis că totul va fi în regulă. Să sperăm că așa va fi și în realitate”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.

Prin notificarea comunicată Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare și Gărzii de Mediu Satu Mare în data de 13 august 2019, Primăria Carei a transmis că nu este de acord cu modul de desfășurare a activității Sana RA pentru următoarele motive:

– activitatea de producere a biogazului de către societatea Sana RA SRL se desfășoară în intravilanul municipiului;
– începând cu acest an, societatea a încheiat contracte cu ferme de animale, respectiv unități de sacrificare/prelucrare a produselor de proveniență animalieră din tot județul în vederea preluării de la aceste unități a zeci de tone de dejecții în formă lichidă, respectiv resturi de animale;
– aceste deșeuri creează disconfort major atât prin prisma modului cum sunt transportate, cu autovehicule nespecializate, care intră/traversează mai multe străzi din Carei până la destinație, lăsând în urmă lichide scurse pe carosabil și un miros insuportabil, cât și prin modul de depozitare la destinație, în regim deschis, pe platforme betonate;
– la aceste aspecte se mai adaugă faptul că, în plină vară, când temperaturile la soare trec frecvent de 30-40 grade Celsius, se amplifică și mai mult disconfortul produs de miros, devenind insuportabil. Ca atare, Primăria Carei consideră acest aspect ca fiind un atentat la sănătatea publică și inacceptabil ca toate mizeriile de la ferme/abatoare din tot județul să fie aduse și depozitate în acest fel în intravilanul municipiului;
– aceste aspecte au fost constatate și sancționate contravențional de către reprezentanții Primăriei Carei, chiar dacă proprietarul activității a invocat faptul că este autorizat să facă acest lucru de către APM Satu Mare prin modificarea recentă a condițiilor de autorizare, fără a fi solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Carei.

”Ca urmare a celor menționate, pentru a nu ne vedea puși în situația de a sesiza aceste aspecte și altor instituții, vă solicităm revizuirea autorizației de mediu astfel încât această activitate să se desfășoare în condiții de transport, depozitare și alimentare instalații în regim complet închis, asumate prin angajamente ferme. Până atunci dorim interzicerea folosirii acestor deșeuri”, s-a mai cerut în notificarea Primăriei Carei, semnată de primarul Eugen Kovacs.

”Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare ne-a răspuns că firma respectivă își desfășoară activitatea în condiții normale, conform autorizației de mediu emise în 2010 și revizuite apoi în februarie 2017 și în ianuarie 2019. Nu pot accepta un asemenea răspuns atâta timp cât cetățenii Careiului reclamă periodic apariția mirosurilor pestilențiale care invadează orașul. Pe această cale, mulțumesc domnului subprefect Altfatter Tamas și directorilor instituțiilor amintite anterior pentru prompta implicare, să sperăm că vom avea parte și de rezolvare”, a încheiat primarul Eugen Kovacs.

Un comentariu

  1. Reality Răspunde

    Costa mult curentul electric la fosta Fabrica de Zahar!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.