Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Probleme la închiderea gropii de gunoi de pe Odoreului. Explicațiile Consiliului Județean

Consiliul Judeţean Satu Mare are în curs de implementare proiectul „Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare”. Proiectul este finanţat în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului prin Programul „Sistem integrat de management al deşeurilor în municipiul Iaşi, judeţele Satu Mare şi Sibiu” și 25% din bugetul Județului Satu Mare.

În urma unei sentințe a Tribunalului Maramureș, pentru execuţia lucrărilor a fost încheiat în 2009 Acordul Contractual având ca obiect proiectarea tehnică şi execuţia lucrărilor de construcţie, între Județul Satu Mare și Consorţiul Joint Venture Satu Mare Ecosoil-Geiger-Unio, ulterior, de la sfârșitul anului 2010, ca urmare a ieşirii din asociere a asociaţilor Geiger şi Ecosoil a rămas doar UNIO S.A. Baia Mare.

În cadrul proiectului a fost construit Depozitul de deșeuri ecologic Doba, Micro-stația de transfer deșeuri Livada și au fost închise depozitele de deșeuri din Carei, Tășnad și Negrești-Oaș. Tot în acest proiect este inclusă și închiderea depozitului de deșeuri neconform din municipiul Satu Mare, str. Odoreului. Consiliul Județean Satu Mare s-a confruntat cu probleme majore în derularea lucrărilor la acest depozit de deșeuri, constând în ritmul deosebit de scăzut al lucrărilor antreprenorului și revendicările acestuia de plăți suplimentare.

Deși Ministerul Mediului și Consiliul Județean Satu Mare au alocat pe parcursul derulării proiectului sume care ar fi permis finalizarea până în prezent a lucrărilor, în prezent stadiul financiar al lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri din municipiul Satu Mare este de doar 37,7%, de la sfârșitul anului 2015 neînregistrându-se practic niciun progres al lucrărilor.

În ceea ce privește revendicările UNIO SA de sume suplimentare, acestea au fost respinse de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), dar UNIO a refuzat să ducă la îndeplinire decizia CAD, conform căreia nu i se cuvin sume suplimentare pentru lucrările de închidere a depozitului de deșeuri Satu Mare și are obligația de a închide tot depozitul de deșeuri din municipiul Satu Mare. UNIO s-a adresat în continuare Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, în prezent fiind în derulare această procedură de arbitraj.

Reamintim că ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, aflată într-o vizită de lucru în județul Satu Mare, a afirmat că depozitul de deșeuri din județ trebuie închis în cel mai scurt timp.

„Am discutat astăzi care sunt variantele pentru ca acest depozit să fie închis, pentru că în cazul în care nu va fi închis în perioada următoare, s-ar putea să vedem bulina neagră şi asupra judeţului Satu Mare, ţinând cont că depozitul la care fac referire are deja perioada trecută de închidere. Consider că atâta timp cât s-au făcut programe, proiecte pentru un alt depozit de deşeuri, acest depozit trebuie să fie închis în cel mai scurt timp. Nu mai pot să ţin bani blocaţi din AFM pentru că cineva a dorit să blocheze o licitaţie a cărui câştigător a fost şi nu s-a gândit la repercusiunile care s-ar putea să le aibă o întreagă comunitate”, a spus ministrul.

Grațiela Gavrilescu a spus că firma în cauză a adus o pată neagră  asupra județului Satu Mare.

„Noi cu ce am putut să ajutăm, am dat o linie de finanţare, lucru care consider că a fost benefic pentru locuitorii acestui judeţ. În ce priveşte lipsa de execuţie, nu mai este atributul ministerului mediului. Noi am venit în sprijin, acum încercăm împreună să găsim o metodă prin care să redeschidem o linie pentru închiderea acestui depozit, dar nu în condiţiile de astăzi.

Această firmă ar trebui să fie cunoscută de toată lumea că şi-a permis să aducă o pată neagră asupra judeţului pentru că eu vă spun că situaţia acestui depozit poate să apară într-o viitoare linie de infringement. Trebuia să fie o asumare mai demult rezilierea acestui contract. Şi fără frică, dacă suntem în situaţia de ajunge şi la Curtea Europeană, care e problema să mai avem un proces?”, a mai spus ministrul.

 

3 comentarii

  1. y Răspunde

    Ia uite încă un lucru în bantustanul nostru care merge “brici!”. Groapa s-a închis oficial în 2010. S-au făcut proiecte, s-au dat bani dar groapa e bine mersi. Că e un factor de poluare și de infecție neînchisă fiind ce mai contează. Iar autoritățile cu competențe și control ce păzesc? Probabil scaunul. Probabil ne mai trebuie câțiva ani pentru a termina treaba.

  2. Mae Răspunde

    În continuare tarr duce toate deșeurile din toate Șantierele lui acolo !!!! Bravo Bravo autorități corupte !!!!

  3. Cetatean Răspunde

    Simplu, INCOMPETENȚĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.