Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Reputați cercetători și istorici participă la o conferință internațională despre satul românesc, la Negrești-Oaș

La Negrești-Oaș va avea loc vineri, 9 august 2019, de la ora 09.30, Conferința internațională  ”Satul Românesc  – centru de credință, continuitate și rezistență în Transilvania”, organizată în cadrul manifestărilor Zestrea Oașului.

La evenimentul care se va desfășura la sediul Protopopiatului Ortodox Român Oaș vor participa zeci de cercetători, istorici, etnologi, preoți, oameni de cultură, personalități marcante ale culturii locale și naționale, care vor prezenta lucrări științifice dedicate Satului Românesc.

,,Organizăm această Conferință Internațională în Anul Omagial al Satului Românesc și sub semnul Zestrea Oașului, deoarece considerăm că întreg Satul este o Zestre pe care am primit-o de la înaintașii noștri.  Este de datoria noastră să nu uităm de unde venim, ca să știm încotro să ne îndreptăm. Prin lucrările ce vor fi prezentate la această conferință de reputați cercetători, istorici, preoți și oameni de cultură vom rememora ceea ce satul românesc înseamnă și vom fi în măsură să ne croim mai bine viitorul”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Evenimentul va începe cu un Te Deum  în Paraclisul Protopopiatului, după care va avea loc deschiderea oficială.

Moderatorul evenimentului va fi Anca Natalia Rusu, managerul Muzeului Țării Oașului, iar cuvântul de întâmpinare va aparține primarului Aurelia Fedorca.  De asemenea, în prima parte vor lua cuvântul episcopul vicar al Maramureșului și Sătmarului – P.S. Dr. Timotei Sătmăreanul,  drd. Claudiu Dan DegeratuInstitutul Național pentru Studiul Totalitarismului, dr. Virgil Ștefan Nițulescu – managerul Muzeului Țăranului Român București, pr. drd. Marcel Malanca – protopop de Oaș și dr. Natalia Lazăr – președintele Asociației Culturale Mara Oaș.

Partea a doua a evenimentului va începe la ora 11.00 și va fi structurată pe două paneluri, în cadrul cărora vor prezenta 25 de lucrări cercetători, istorici, etnologi, preoți și oameni de cultură.

Sunt invitați să audieze lucrările simpozionului oficiali ai județului Satu Mare, directori de instituții locale și județene, dascăli și preoți din Țara Oașului, dar și toți cei interesați de acest subiect.

Simpozionul este organizat de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, prin Muzeul Țării Oașului, sub patronajul Academiei Române și a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, și în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Oaș, Asociația Mara Oaș, Casa Orășenească de Cultură și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.