Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Un oşan dă semnalul către diaspora: Băieţi, curajul, geanta şi cătă casă!

Un oşan care a trăit mai mulţi ani în străinătate decât acasă, a dat astăzi tonul repatrierii românilor de peste hotare. Ştefan Bode, cunoscut în zona Oaşului drept Ştefanu Bodi şi-a prezentat pe scurt viaţa, în întâlnirea cu cei trei miniştri şi autorităţile de la Negreşti Oaş, spunând cum a ajuns să se repatrieze.

El a spus că problema repatrierii poate fi rezolvată dacă românii au curajul să vină, iar statul să îi sprijine.

Ştefan Bode a plecat din ţară la vârsta de 14 ani, a muncit din greu, iar în urmă cu un an s-a întors acasă, unde şi-a deschis o afacere.

“Avem două puncte de rezolvat, unul este la noi – curajul şi unul este la voi – sprijinul.  Deci curajul românilor plecaţi în străinătate trebuie să fie exact ca şi la plecare: absolut nimic în plus. La plecare am luat decizia în 5 minute. Am luat geanta, pe care n-o aveam, şi am plecat în străintătate. Când am ajuns în străinătate, nici atunci nu mi-am pus problema la ce am venit, cum să-mi pun problema de acasă la ce merg? Nici nu ştiam meserie, nici nu ştiam limba, nici ţara. În plus, aveam o problemă foarte gravă: aveam 14 ani. Vă daţi seama, nu ştiam cum să-mi lipesc barbă. De fapt, m-am descurcat. Îmi doream să îmi crească barba, să încărunţesc, să mă bage cineva în seamă. Nu m-a băgat nimeni în seamă, mă băgam eu în seamă, mai făceam câte un scandal să ştie lumea că am venit pe acasă. De fapt, azi am ajuns ziua că nu mai trebuie să mă bag eu în seamă, că ne bagă guvernanţii şi alţii.

Deci, băieţi, curajul trebuie să fie la noi, geanta şi cătă casă! Dar nici eu nu am făcut aşa! Din ce cauză? Că nu mi-a dat nimeni siguranţa să am curajul repectiv. Prima dată m-am întors la oi, că de la alea am pornit, după aia am deschis firma, am făcut naveta 10 ani că nu aveam siguranţa că o să reuşesc să supravieţuiesc în România, sau o să mă întors înapoi. Şi ca să nu am dubiile cu şeful, că eram în Austria, mai bine făceam naveta săptămânal să pot să ţin businessul şi să fiu şi acolo.  Şi atunci, totuşi am decis acum un an să fac repatrierea, până atunci n-am avut siguranţa, curajul l-am avut, cred că o să-l avem, de la dvs vrem să avem siguranţa”, a spus Ştefan Bode.

El a fost aplaudat de către cei prezenţi.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, au stat de vorbă cu oşenii ce lucrează peste hotare, astăzi, la prima ediţie a evenimentului „Ziua Diasporei – Negrești-Oaș este Acasă”, organizat de către Primăria Orașului Negrești-Oaș.

Ei au fost primiţi de către ministrul Apărării, sătmăreanul Gabriel Leş, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, prefectul Darius Filip şi mai mulţi şefi de instituţii.

5 comentarii

  1. Paranteza Răspunde

    Animalele astea vreti sa le aduceti aici?
    https://portalsm.ro/2019/08/foto-osan-cautat-pe-facebook-ar-fi-tras-tepe-romanilor-din-paris/

    Hoti vor sa aduca alti hoti in tara hotilor. Bravo, tot asa ganditi de 30 de ani.

  2. Govorache Răspunde

    Da Govorache doar in linia a doua? L-ati decazut cu totul din detasament? Pe sursele astea satmarene se zvoneste ca madam Aurelia trage sforile la Bucale ca subalternul Govorache sa mai fie tergiversat cu dosarele, ca sa nu isi poata face jocul la Satu Mare!!! Atentie!! Osanca joaca dur!

  3. Radu Răspunde

    Geanta si cata strainatate agariciul Bodii nu stie ce vorbeste, de fapt el e pupator de dosuri pesediste

  4. y Răspunde

    Patriotism feroce al osenilor.

  5. abc Răspunde

    Ce frumos vorbește pălinca din ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.