Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

FOTO. Bilanţ Partium 2019. Peste 80.000 de persoane, prezente la evenimente

Ediția a XVIII-a a Zilelor Partium s-a desfășurat în perioada 20-25 august la Satu Mare, revenind și în acest an cu elan proaspăt și cu oferte de programe de calitate. Cu toate acestea, unul dintre cele mai tradiționale evenimente culturale din regiune va rămâne memorabil și datorită faptului că în 2019 s-a situat un accent deosebit pe promovarea stilului de viață ecologic.

”În numele echipei de organizare, pot afirma cu certitudine, că evenimentul regional a fost un succes. Am reușit să punem în aplicare tot ce aveam planificat și, din fericire, publicul a fost un partener excelent în acest sens, deoarece fără acesta, tot efortul nostru ar fi fost în zadar. Am primit foarte multe feedback-uri pozitive pe rețelele de socializare, sub formă de comentarii și mesaje private. De asemenea, foarte mulți sătmăreni ne-au asigurat și personal de faptul că, în acest an Zilele Partium au fost la un nivel mult superior edițiilor anterioare ”, a declarat Barta Zoltán, coordonatorul principal al evenimentelor.

O adevărată cavalcadă de programe – atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Una dintre locațiile principale ale sărbătorii regionale a fost parcul care înconjoară Turnul Pompierilor, parc care s-a umplut cu o mulțime de copii în fiecare dimineață, datorită spectacolelor de păpuși, care se bucură de  un succes incontestabil an de an. Seara, organizatorii au încântat publicul adult, invitând o serie de formații care, datorită unicității și energiei lor inepuizabile, au fost unul dintre cele mai îndrăgite momente ale prestațiilor muzicale din acest an. În mod similar, un public numeros a fost atras de programele organizate în sala de spectacole a Teatrului de Nord, printre care se remarcă Rapsodia de Dans pusă în scenă de Ansamblul Național de Dans Popular din Ungaria. Să nu uităm nici de cea de-a doua ediție a proiecțiilor de film, în cadrul cărora au fost prezentate câteva producții extraordinare, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Pe parcursul Zilelor Partium, Grădina Romei a fost de asemenea plină de viață, transformându-se într-un loc de festival cu adevărat relaxant pentru aceste șase zile. Umbra răcoroasă a copacilor a găzduit cele trei concursuri gastronomice, iar strada meșteșugurilor Partium, cu paleta de oferte extrem de variată, a atras foarte mulți vizitatori. Un succes neașteptat a fost și Curtea Vinului, care nu numai că a oferit prezentări și prelegeri despre regiunile viticole ale regiunii, dar a servit și ca un loc perfect pentru revederile și conversațiile îndelungate cu prietenii. Cine și-a dorit muzică de calitate pe lângă vinurile fine a găsit și melodii pe placul său, în fața scenei din Grădina Romei.

Conform celor mai prudente estimări ale organizatorilor, cel puțin 80.000 de oameni au participat la festival în decursul celor șase zile, dar, fără îndoială, majoritatea au fost atrași de marele concert de  final al solistului maghiar, Ákos, care a avut loc într-o nouă locație, în parcarea Aushopping. Experiența muzicală care a mobilizat aproximativ 20 000 de participanți s-a caracterizat printr-un profesionalism fără precedent, astfel că va fi cu siguranță o amintire care va rămâne pentru mult timp în memoria fanilor prezenți la concert.

Inițiative extraordinare în scopuri nobile

În cadrul evenimentului s-a situat un accent deosebit pe promovarea unui stil de viață ecologic, motiv pentru care s-a oferit participanților la festival toate posibilitățile și instrumentele pentru a pune teoria în practică și s-a acordat o atenție sporită păstrării curățeniei generale.

Organizatorii au plasat în total 108 recipiente pentru selectarea deșeurilor, în care s-au adunat astfel nu mai puțin decâ 38 de metri cubi de deșeuri, a căror sortare continuă a fost realizată cu succes. În plus, în Grădina Romei au fost înființate nouă puncte de colectare a mucurilor de țigară, iar pahare personalizate și reciclabile au fost disponibile la Curtea Vinului și la secțiunea food-court.

„Deși inițiativa noastră este încă la început, cred că ne-am atins scopul principal. Nu a fost o sarcină ușoară, așa că sunt mulțumit de faptul că majoritatea participanților la festival ni s-au alăturat și am făcut împreună pași importanți pentru ca Zilele Partium să devină, cu timpul, 100% ecologice. Anul viitor vom lupta și mai intens împotriva mormanelor de gunoaie și sper să avem comunitatea din nou partener în acest sens”, a declarat Barta Zoltán.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim o altă inițiativă de cauză nobilă a Zilelor Partium, prin care, vizitatorii Grădinii Romei au avut șansa să sprijine tratamentul unui băiețel care la frageda vârstă de numai 10 ani suferă de leucemie. Pe lângă donațiile făcute în urnele amplasate la fața locului, s-au oferit în acest scop, și taxa de participare la competițiile de gătit și încasările din vânzările de bilete la spectacolele trupei de teatru Harag Gyorgy. Astfel, participanții la festival și echipele de gastronomie au contribuit împreună  cu 11.006 lei, 120 de euro si 1200 forinti la finanțarea tratamentului lui Barna Tamás în Debrecen.

Ne revedem anul viitor

După câteva săptămâni de odihnă, echipa de organizare va demara cu mult entuziasm organizarea ediției din 2020 a Zilelor Partium, iar membrii echipei au deja câteva idei noi și cu adevărat extraordinare. Așadar, va merita să fiți alături de noi și anul viitor, deoarece organizatorii vor depune toate eforturile pentru ca Zilele Partium să fie un festival cu un program cel puțin la fel de variat și de înaltă calitate, o continuare demnă a evenimentului din acest an.

Sursa: Organizatorii Partium

 

16 comentarii

  1. Raul Răspunde

    Ciaoooo Rodica! Ai fost???

    • doi Răspunde

      Nu fi măgar că iar sare cu nerespectul la beregata unora. Las-o, e cald și mintenași se ambalează fata. Poate face AVC. Nu că mi-ar părea rău dar las-o în lumea ei imaginară și perfectă.

  2. Garuboz Răspunde

    Ce ar fi s-a mergeti voi in lumea voastra adica in Asia acolo de unde a-ti navalit?

  3. Rodica Răspunde

    Pentru cei doi , care …..e niciunul ( asta pe limba voastra , ca doar asa întelegeti ) – ce rezolvati sau ce rol are acest …..bilant , pentru voi si organizatori ? Au crescut investitiile în oras ? V-au crescut veniturile si nivelul de trai ? Au scazut cumva tarifele la facturile de cheltuieli ? Cei plecati in strainatate la lucru , se întorc cumva definitiv acasa ? S-au rezolvat toate probleme orasului , judetului si tării si nu mai e nevoie de consilieri , primari , prefecti , politicieni , guvern ? Sunteti multumiti de viata pe care o aveti ? Pai daca-i asa , va doresc s-o tineti tot într-un partium , iar la ….bilantul vostru ca ….oameni ( acum , care se simte asa , ca nu toti ….este ) va doresc sa vina cei de la partium si alte cherhanale si sindrofii sa va ….întretina ! Cat despre dorintele voastre legate de un eventual AVC , aveti grija ce va doriti , ca s-ar putea sa …..vi se întample , fiindca nici o fapta …buna nu ramane nerasplatita ! In rest , sunt convinsa ca tot orasul e vesel , fericit , multumit si împlinit , dupa acest partium !

  4. y Răspunde

    @Rodica, te-ai trezit și ai zis că hai să comentezi și tu? Nu văd să fi pomenit omul de tine expres. Era musai să cobori la nivelul lui ???? Acum serios. Nu cred că ești mai fericită acum.
    PS. N-am fost deloc la partiumbuly. Nu mă încântă deloc, începe să semene pe alocuri cu zilele alea fără număr. Bâlci unguresc. Mai puțin câteva evenimente. Pe Ákos oricum l-am mai auzit și văzut.

    • Rodica Răspunde

      Pe bune , acum tu ce-ai înteles din *Ciao Rodica , ai fost ?* în afara de o …..fina mistocareală ? Sau celalat cu AVC -ul ? Sau , atunci când sunt postari cu acelasi continut , formulate fiecare dupa capacitatea lui , se trezeste cate unul tot pe mine sa ma apostrofeze ! Chiar daca limbajul meu nu e atat de colorat ca al unora . Pe mine m-a interesat prea putin concertul nu stiu cui , sau acest balci -cum spui tu (care balci , seamana cu mai toate organizate , indiferent de limba în care se adreseaza !) , dar atunci când vad atata …..iubire din partea unora , cum sa-i neglijez ? De piatra sa fii , dar la atata ….iubire nu poti ramane insensibil si indiferent !

      • Yon Răspunde

        Salut,
        Înțeleg răspunsurile tale,dar e clar că au fost provocatoare întrebăriile,nici eu nu aș fi rămas indiferent…
        Mă mir totuși că au fost așa puțini..mă așteptam la sute de mii de oameni,chiar milionul,un real succes,normal,a acestei sărbători râvnite.
        Aștept ca această sărbătoare să aibă loc în Ucraina,Austria și chiar SUA unde ar avea și mai mare succes.
        Repet
        România recunoaște fiecare minoritate de pe teritoriul ei atât timp cât se respectă Constituția,mai ales libera exprimare!
        O zi bună în continuare

        • Rodica Răspunde

          Multumesc pentru sustinere ; felicitari si respect pentru felul civilizat în care-ti prezinti opiniile . Ne mai ….auzim !

      • y Răspunde

        Vai @Rodica! Uite nici nu am sesizat până acum ce “inimă mare” ai de nu rămâi indiferentă la atâta “iubire”. Glumesc acum. Acum serios, după mine nu trebuia băgat în seamă. Cine știe ce derbedei ai tastaturii sunt, ceva viteji din ăia cu mămăliga-n colțul gurii scăpați pentru 5 minute de lângă fusta mamii. Atâta pot săracii. Față-n față ar face treaba mare pe ei.

        • Rodica Răspunde

          Lasa , ca ne mai distram putin si noi ! Stii bine ca nu ti-am …..ramas datoare nici tie cu unele comentarii , dar asta nu înseamna ca – avand uneori abordari si puncte de vedere diferite – nu ne-am respectat sau n-am lasat loc de buna ziua , fara a ne jigni si insulta , cum fac unii pe-aici ! Sa fim sanatosi cu totii , ca vor mai fi situatii din acestea .

          • Baklava

            Tu ai muri pentru tara asta? Vad ca esti mare patrioata. Chiar is curios cati mari patrioti, comentatori pe acest site de mizerie, s-ar oferi viata pentru tara romaneasca in caz de razboi..

          • Rodica

            E-adevarat ca nu se mai pune problema de-a muri pentru tara în aceste vremuri pe care le traim (în sensul propriu ) , dar eu sunt o idealista , si , DA , cred ca daca TARA ar avea nevoie de sacrificiul meu , as face-o . Dar nici macar nu e nevoie sa te sacrifici ( in sensul la care faci tu referire) , trebuie doar sa-ti iubesti tara , neconditionat , indiferent daca-ti ofera sau nu viata pe care o doresti , trebuie sa …lupti tu ca s-o faci mai frumoasa ! Poate ca acesta e si unul din motivele pentru care n-am plecat nicaieri în lume , indiferent cat de greu mi-a fost sau îmi este !
            Vezi ca baclavaua multa ridica glicemia ! Tocmai fiindca multi nu iubesc aceasta tara s-au întamplat si se întampla cele la care face soldatul Svejk aluzie ! Poate nu stii , dar patriotismul nu se masoara în vorbe , ci în fapte ; nu cred ca m-ai auzit pe mine clamand ca sunt patrioata , eu doar îmi iubesc tara , cu bune , cu rele . Cu asta ti-am spus tot . Multumit de raspuns, te face mai bun ?

  5. soldatu svejk Răspunde

    Pai sa zicem ca ar fi razboi ( Doamne fereste ) iti dat viata pentru tara , hai sa vedem ..combinatu siderurgic Galati , la indieni , Insula mare a Brailei la sauditi , uzina Dacia la Francezi , supermarketuri francezi + nemti,
    frigidere la turci , aragaze la suedezi , petrolul la austrieci , padurile la austrieci …pai ce sa aparam noi cu pretul vietii ?? sa si le apere ei..sau sa ne angajeze mercenari si aparam pe cine da banu mai mult !!

    • y Răspunde

      Bună remarcă! Trist dar adevărat. Șirul enumerărilor din păcate mai poate continua. Zici că suntem o colonie a UE și pe alocuri SUA. În 30 de ani de democrație aiurea înțeleasă am ajuns …… mai rău decât îmi imaginam vreodată. Problema e că mai toți mergem afară, vedem ce și cum pe acolo dar creierul și mâinile “refuză” să facă la fel când ajungem acăsucă. Dar suntem mândrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.