Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

FOTO. Mese calde la domiciliu pentru vârstnicii săraci, imobilizați la pat

Direcţia de Asistenţă Socială Satu Mare și Primăria municipiului Satu Mare, în parteneriat cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea noului proiect intitulat: Implicat și la vârsta înțelepciunii.

Proiectul a fost depus în contextul promovării unui stil de viață sănătos și a unui proces de îmbătrânire activ.

„Sunt 13.000 de vârstnici beneficiari și doar șase servicii care oferă sprijin. Toate private. În acest context, am căutat o soluție pe două axe, una pentru vârstnici și una pe comunitate, în general”, a spus directorul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, Adrian Balaj.

Obiectivul general al proiectului este creșterea calității vieții în municipiul Satu Mare prin înființarea a două noi servicii sociale adresate vârstnicilor și încurajarea îmbătrânirii active, în corespondență cu nevoile individuale ale persoanelor de vârsta a treia, cu accent pe evitarea izolării, inactivității și diminuarea riscului de sărăcie și excluziune socială.

”În sfârșit, proiectele aduc ceva societății. Vom înființa un centru comunitar pentru persoane vârstnice, într-o centrală de pe strada Jiului și serviciul O masă pe roți”, a spus primarul Kereskenyi Gabor.

Principalele rezultate așteptate sunt: două licențieri de servicii sociale obținute, unul pentru centrul de zi pentru vârstnici și unul pentru servicii de masă pe roți pentru persoane de vârsta a treia; minim 124 de vârstnici beneficiază de serviciile centrului de zi; minim 40 de persoane vârstnice beneficiază de serviciile mesei pe roți cu hrană furnizată la două zile; în total 164 de vârstnici primesc sprijin, din care 124 depășesc situația de vulnerabilitate dată de izolarea la domiciliu.

Viceprimarul Doina Feher spune că se are în vedere înființarea unui asemenea centru și în partea dreaptă a Someșului. Tot ea spune că au fost înființate șase creșe din fonduri europene, iar Satu Mare a fost un model pentru alte orașe.

Proiectul în valoare de 2.786.616,39 lei este confirmat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmând să fie implementat în perioada iulie 2019-iunie 2022.

Un comentariu

  1. c-block Răspunde

    Îmi aduc aminte când acum 4 ani fostul șef al CJ Ștef inaugura un atelier semigata pentru modificarea mașinilor pentru handicapați locomotori. Unde e? Ce plăcere să vezi cum dau din coate și se agită pentru niște voturi politicienii. Apoi uită.??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.