Laura Codruţa Kovesi va deveni procuror șef european. Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord privind numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, conform unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană, scrie biziday.ro.

După anunțarea validării lui Kovesi în funcție, comisarul european pentru justiție, egalitate între genuri și protecția consumatorilor, Vera Jourova, declarat:

„Acordul de astăzi este un semnal puternic că UE ia în serios lupta împotriva infracțiunilor financiare și protejarea banilor contribuabililor. Parchetul European oferă o primă configurație pentru prioritizarea criminalității transfrontaliere și pentru a se asigura că nu există nicio infracțiune împotriva bugetului UE care rămâne nepedepsită. Acesta este răspunsul la cerințele cetățenilor europeni și echipează procurorii europeni cu noi instrumente pentru investigarea și urmărirea penală a acestor infracțiuni la nivelul Uniunii. Mă bucur că doamna Kövesi va deveni primul procuror european. Ea este o candidată excelentă, cu o eficiență și independență în investigarea infracțiunilor de corupție și fraudă dovedită la nivel național, pe parcursul mai multor ani. Am încredere că va face o treabă extraordinară. Prin acest acord, va fi posibilă înființarea noului birou până la sfârșitul anului 2020, conform planificărilor.”

La rândul său, comisarul european pentru buget și drepturile omului, Günther H. Oettinger, a spus că Uniunea, prin Comisia Europeană, „va depune eforturi pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în conformitate cu regulile și va aduce o valoare adăugată. Acest lucru înseamnă, de asemenea, o luptă eficientă împotriva fraudei. Până în prezent, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost instrumental care se ocupa cu aceste activități. Își va continua activitatea ca un birou de investigații independent, pentru recuperări și alte măsuri de protecție. Procurorul șef european se va asigura că aceste acțiuni la nivel european merg cu un pas mai departe și, înf apt, îi aduce pe criminali în instanță. Îi doresc noroc și o asigur că, atât Comisia Europeană, cât și OLAF, o vor susține puternic.”

Pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi mai este nevoie de un vot, însă după acest acord totul votul pare unul formal.