Ultima actualizare: azi, 08:47

Locale

Satu Mare, între județele cu cea mai mică speranță de viață. Sătmarul, la egalitate cu Bangladesh

Speranța de viață în România este de 75 de ani, dar aceasta este media, căci apar diferențe semnificative între județe, conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), arată Libertatea. În timp ce Vâlcea are o medie de viață de 80 de ani, aproape cât media europeană, în Satu Mare speranța de viață este de numai 73 de ani, precum în Bangladesh. Pe ultimele locuri ale speranței de viață sunt Giurgiu, Călărași, Tulcea și Satu Mare, județe care, altfel, se află și în topul celor mai sărace județe.

Județele Satu Mare și Vâlcea sunt despărțite de 440 de kilometri, adică 6 ore de condus. Și de 7 ani. Speranța de viață în Vâlcea este de 80 de ani, în timp ce în Satu Mare, de doar 73. Tot atât este și în Bangladesh, Guatemala și Vanuatu. Media în România este de 75 de ani, cu 9 ani mai puțini decât Japonia, Elveția și Singapore, țările în care se trăiește cel mai mult din lume. Așa că diferența de șapte ani pe teritoriul aceleiași țări pare o eroare de date statistice.

Corelația dintre dezvoltarea economică și speranța de viață este de multă vreme cunoscută. „În mod cert vorbim despre o serie de factori, de la accesul la servicii medicale până la calitatea dietei, dar și aspecte pe care poate că nu le-am lua în calcul la prima vedere, precum cât de mult alcool se consumă și ce tip de alcool (berea și rachiul nu au același impact asupra sănătății…)”, a explicat sociologul Barbu Mateescu, pentru Libertatea.

Mortalitatea infantilă a crescut în Satu Mare

Analiza statisticienilor este un calcul care corelează date privind numărul populației, numărul deceselor și schimbările de domiciliu.

„În timp ce în judeţul Vâlcea rata mortalităţii generale a scăzut în perioada 2016-2018 de la 9,7 la 8,8 decedaţi la 1000 locuitori, în judeţul Satu Mare (judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă în anul 2018) rata mortalităţii generale a crescut în perioada 2016-2018 de la 11,0 la 11,5 decedaţi la 1000 locuitori. Rata mortalităţii infantile a înregistrat valori mai mari în judeţul Satu Mare faţă de judeţul Vâlcea. Deşi sporul natural al populaţiei înregistrat în anul 2018, care influenţează evoluţia populaţiei, a fost negativ în ambele judeţe, în judeţul Satu Mare sporul natural negativ al populaţiei a fost aproape dublu faţă de cel înregistrat în judeţul Vâlcea (-1210 persoane în Satu Mare comparativ cu -658 persoane în Vâlcea)”, au făcut o comparație specialiștii INS.

România este pe locul 67 în lume în ceea ce privește speranța de viață, pe aceeași linie cu Malaysia, Brazilia și Liban.

Sursa: Libertatea

 

5 comentarii

  1. Riki Răspunde

    Important e ca avem shopping malls si avem unde baga in noi saorme.

    • ... Răspunde

      De aia trăim atât de mult că mâncâm porcării. Degeaba faci ceva de bun gust și calitate în orașul ăsta că dă repede faliment. Pot să dau nenumărate exemple dar cred că știi și tu câteva. Știi cum se spune :”Ești cea ce mănânci”.?

  2. Nnnn Răspunde

    Va contrazic,speranta de viata in Romania nu are cum sa aiba 75 ani!!!
    Eventual 65-67 ani.
    Nicodata …documentati.va

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.