Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

Spitalul Militar din Cluj, la 100 de ani. Leș: Este extraordinară evoluția unității medicale

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a transmis în această dimineață un mesaj de cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

„Este extraordinară evoluția unității medicale de la Spitalul Militar al Corpului 6 Armată la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian”, care deservește, deopotrivă, militari și civili din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud.

Noul stat de organizare intrat în vigoare în primăvara acestui an prevede o structură operaţională de nivel ROL 2B, care poate creşte până la nivel ROL 3, personalul medical fiind înalt calificat şi având capacitatea de a oferi servicii în 27 de specialităţi medicale şi chirurgicale. La Mulți Ani!”, a transmis Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Spitalul Militar Cluj s-a înființat în 28 mai 1919

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”. Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc. În perioada 1919-1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj. Începând cu 15 octombrie 1923 s-au pus bazele unei susţinute activităţi ştiinţifice, înfiinţându-se Cercul Sanitar Militar Cluj din al cărui comitet de conducere au făcut parte personalităţi de marcă ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.