Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Atenție, sătmăreni! Carnea de porc poate fi fatală! Recomandările inspectorilor DSVSA

Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, atrag din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic  – mistreț, urs –  proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția  diagnosticării trichinelozei.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinței omului, cum ar fi : șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice – câinele și pisica- , animale din zona silvatică  precum şi porcii domestici, porcii mistreți, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvește numai în urma  consumului de  carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreț, urs, crocodil,etc  la care nu sa efectuat examen de specialitate în direcția depistării trichinelozei, de către medicul veterinar și care este ,sau nu a fost suficient preparată termic  prin frigere, fierbere. Boala apare și prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare,  cârnați, caizer, șuncă afumată și  alte specialități obținute din carnea de porc.

Cum se poate preveni trichineloza

Pentru a se preveni apariția acestei boli nedorite, care uneori poate duce și  la decesul consumatorilor, crescătorii sau consumatorii au obligația de a:

–  Achiziționa carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate/identificare.

–  Efectua  controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale – porc, nutrie, cal –  precum şi al vânatului comestibil  – mistreț, urs –  prin examen trichineloscopic.

–  Evita achiziționarea de carne de la persoane necunoscute, provenită de la animale sacrificate în condiții improprii sau care este comercializată direct din portbagaj sau la colțul străzii, fără expertiza sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Examinările trichineloscopice în Satu Mare

Examenele trichineloscopice, se efectuează în județul Satu Mare în Circumscripțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din: municipiile și orașele, Satu Mare, Carei, Negrești Oaș , după un program  afișat la sediul acestora sau comunicat săptămânal, prin mass media locală, în Cabinetele Medicale Veterinare particulare, precum și la medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripțiile  Sanitare Veterinare Concesionate din localitățile: Ardud, Botiz, Lazuri, Apa, Santău, Tiream, Păulești, Culciu, Homorod, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Satu Mare, Negreşti-Oaş, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit, Turț, Turulung, Căuaș, Săcășeni, Socond.

Pentru efectuarea examenului, proprietarul/solicitantul se va prezenta, la medicul veterinar examinator cu  o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici și va avea asupra lui,

Cartea de Identitate a proprietarului/solicitantului,

Crotalia de identificare a suinei / suinelor sacrificate,

Suma de 23,80 lei reprezentând contravaloarea unei probe examinate.

Cabinetele Veterinare Concesionate/Private își stabilesc tarife de manoperă proprii.

Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăriile populației este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă, obținută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populației.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Reamintim, proprietarilor și cumpărătorilor de porci, că porcii neidentificați/necrotaliaţi, cu diagnostic POZITIV în urma examenelor trichineloscopice nu se despăgubesc, pierderile bănești, fiind suportate integral de către vânzător/cumpărător.

Sursa: DSVSA Satu Mare

 

 

3 comentarii

  1. Nimeni Răspunde

    Dar carnea procesata nu e periculoasa? Cati oameni au cancer din cauza ei? Adica sa mancam ceva cu gust de carne de prin supermarketuri si sa nu mancam porcii crescuti in gospodarie. Mai, dar nu sunteti voi prosti…degeaba!

  2. Nimeni Răspunde

    Astora de la DSVSA care-s ingrijorati de cateva cazuri de trichineloza, va intreb doar oare ce pun cei care vand carnea procesata in ea? Cred c-au trecut deja de faza cu e-uri, poate-s trecuti si de f-uri, g-uri, ma tem ca-s pe la l-uri sau m-uri. Sa nu cumva sa va atingeti de ea, lasati-o asa in stare ei, sa manance prostii de romani si sa se imbolnaveasca, ca sa aiba doctorii ce videca si farmaciile sa-si poata face norma de vanzari. Sa nu cumva sa dati vreo amenda acolo!

  3. Zepelin Răspunde

    De undevs trebuie sa scoata banii ,scoata din buzunarul saracilor oameni,bine ca nu primim boala de la macelarii,de exemplu a fost si carne vandute Cu UN An pe eticheta EXPIRATA
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.