Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Episcopul romano-catolic din Satu Mare îndeamnă enoriașii să iasă la vot, duminică

Episcopul romano-catolic din Satu Mare, Eugen Schönberger, a transmis un mesaj în care îndeamnă enoriașii să iasă duminică la vot.

Redăm integral mesajul episcopului Schönberger:

„Dragi Fraţi şi Surori! Constituţia ţării noastre asigură fiecărui cetăţean major dreptul de a alege. Această prevedere o preţuim cu adevărat dacă trăim cu acest drept şi mergem să votăm.

Îi rog pe stimaţii mei credincioşi, persoanele consacrate şi fraţii mei preoţi să voteze acele persoane care îşi asumă pe deplin valorile creştine. Mai exact, care apără demnitatea şi libertatea umană, sprijină familia în forma în care a fost dată de Dumnezeu, apără viaţa şi cursul ei natural de la concepere până la moarte, care se bazează pe moralitate şi respectă creaţia lui Dumnezeu.

În interesul îndeplinirii acestor deziderate nimeni nu poate rămâne indiferent. Întrucât dreptul de a alege este şi o obligaţie a omului creştin, fiecare trebuie să folosească această posibilitate.

Înţelepciunea Spiritului Sfânt Dumnezeu să-i conducă pe toţi credincioşii mei în alegerea pe care o vor face.

Cu binecuvântare arhierească şi în rugăciune neîncetată pentru voi,

† Eugen

episcop”

12 comentarii

  1. Eu Răspunde

    In atentia cultelor religioase ! Indemnul Episcopului Catolic este corect , si mai frumos ca nu face referire cu cine sa se voteze !

  2. Vlad Tepes Răspunde

    La ei e simplu.
    Toti, vor vota tulipanul.
    La ceilalti nu e simplu.
    Eu apreciez indemnul lansat de Dl. episcop, ca fiind valabil pentru cei cu tulipanul.
    De principiu, eu nu agreez indemnul de a iesi la vot oricum numai sa iesi.
    Daca nu stii ce votezi risti sa faci mai mult rau decit bine.
    Prin votul tau la nimereala- in cazul in care nu stii ce votezi – poti sa dai puterea cuiva care nu reprezinta interesele poporului !
    Asa ca daca nu stii ce votezi, mai bine stai acasa.
    Lasa-i pe cei ce stiu care este interesul tau, sa-ti decida viitorul, in beneficiul tau !!!

    • y Răspunde

      Dacă ai face un minim efort și ai verifica dinamica votului acordat de etnicii maghiari UDMR în timp poți observa o reală scădere a numărului de voturi. Este aproximativ la fel ca la români procentul de neparticipare la vot. Știu mulți unguri care recent au votat USR la europarlamentare. Unii chiar se agitau în poze cu Dan Barna când a fost acum în campanie în Sătmar. În rest sunt de acord cu ce spui. Eu personal refuz să mai votez răul mai mic sau să votez la îndemnul oricărui popi. Dar mă duc și în cel mai rău caz îmi anulez votul. E opțiunea mea iar comisia de aia este plătită să numere voturile. Campania asta a fost total aiurea. De exemplu nu am înțeles ce vrea Dan Barna și nici Mircea Diaconu. De preadormitul în picioare adică prezentul locatar al Cotroceniului nici nu mai vorbesc. Superuraganul preblondina Veo (numit și după mine potopul) este exclus din opțiuni la mine. Este o insultă la adresa inteligenței umane prezența ei acolo.

      • cârcotaş Răspunde

        @y, cu respect dar n-ai dreptate! Cum adică nu votezi răul cel mic? Vrei să câştige cei care votează răul cel mare? Nu avem de ales, să votăm ,,răul” cel mic! Politicienii sunt priviţi la fel, peste tot: lichele. Gândeşte-te că toţi cu mai mult de 2 neuroni ar gândi ca tine n-am mai avea DREPTUL să sperăm.

        • y Răspunde

          Experiența mea nu mă mai lasă. Este strict opțiunea mea și nu doresc să dau explicații mai în detaliu sau să conging pe cineva. Eu mi-am jurat acest lucru în 1996 în cabina de vot. Și de atunci mă țin de cuvânt față de mine însumi. Votul meu nu-i de vânzare. Dar dacă un candidat știe din start că ce promite nu e fezabil, adică este MINCIUNĂ ?

  3. Maria Răspunde

    Dl episcop ar fii bine sa se ocupe de problemele bisericii. Sunt destule!

    • x-ulescu Răspunde

      daca era de rit ortotox ,atunci sa te tii ,ce de injuraturi si comentarii negative la adresa bisericii ortodoxe.

  4. Rodica Răspunde

    Ei , daca iesea un preot ortodox sa îndemne la vot era răul de pe lume ; asa , c-a iesit unul de alta confesiune , nu-i nici o problema ; dimpotriva , apreciem simtul civic , faptul ca se implica si e apropiat de enoriasi . N-ar fi mai bine sa terminati cu IPOCRIZIA asta ? E clar c-a iesit sa le …….sugereze sa voteze fiecare , acele persoane care ……. sprijina familia în forma în care a fost data de Dumnezeu , etc….. . Foarte subtil , nici nu ne-am dat seama . Asta fiindca s-au cam saturat si maghiarii de minciunile liderilor lor , iar în ultima vreme nu s-au prea înghesuit la vot , fapt demonstrat de ultimele alegeri europarlamentare , când psd-ul a întins ….o mana de ajutor udmr-ului si i-a dat voturi din zone în care n-a calcat picior de ungur în veci .
    Plus ca acest comunicat este cel oficial , dar în lacasele de cult fiecare preot mai aduce …..lamuriri suplimentare , daca e nevoie !
    In schimb , problema mare este , ca nu prea ai ce alege din aceasta ….pleiada de capete luminate candidate la presedintie ! Mi-e si teama sa ma gândesc la cine ar putea ….ieși sa ne reprezinte !
    Vai de noi ! Da , noi sa fim sanatosi , ca oricum nu prea contam decat la ……taxe si impozite !

  5. ombre Răspunde

    d-na Rodica au fost exemple si chiar au indicat persoana care trebuie “ajutat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.