Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Imaginea Libertății! În 1989, românii au plătit cu viața pentru dreptul de a alege

De ce să mergeți la vot?! Românii și-au câștigat dreptul de a alege după propriile convingeri cu prețul propriei vieți, în 1989.

O fotografie cu un bărbat plângând în timpul Revoluției din 1989 a devenit o imagine-simbol a acelor vremuri, când oamenii au plătit cu propria viață pentru libertate.

Jurnalistul Peter Turnley, autorul fotografiei, povestește care este povestea din spatele imaginii.

„Mi-a spus că atunci tocmai ieșise din schimbul de noapte și văzuse un camion plin cu cadavre, oameni uciși în noaptea care tocmai trecuse. Mi-a spus că soția sa era invalidă și era obișnuit să trăiască alături de cineva plin de durere și tristețe. Mi-a spus că se bucura că anii opresiunii lui Ceaușescu se încheiau și era îndurerat gândindu-se la familiile morților din camion, pentru care durerea urma să fie eternă”, a povestit fotograful.

Imaginea românului îndurerat, de neuitat

„În fiecare an, în această perioadă îmi amintesc de acele zile și de fotografie, de omul văzut acolo. Există unele figuri, unele expresii și momente pe care nu le poți uita”, a subliniat Peter Turnley.

Revoluția Română din 1989

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.