Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Nouă ani de la moartea lui Adrian Păunescu! Vizita marelui poet la Satu Mare, în 1977

Astăzi se împlinesc nouă ani de la moartea marelui Adrian Păunescu. În dimineața zilei de 5 noiembrie 2010, inima poetului a încetat să mai bată. Sătmăreanul Mircea Florian, considerat părintele folkului românesc, a fost cel care, alături de Adrian Păunescu, a înființat Cenaclul Flacăra.

Vizita marelui poet la Satu Mare, în anul 1977, a însemnat rampa de lansare pentru nenumărați folkiști sătmăreni.

Lumea folkului a deplâns trecerea în neființă a marelui Păunescu, iar la Satu Mare durerea a fost enormă. „Este o mare pierdere. A fost cel mai mare poet de dragoste, dar şi social, în acelaşi timp. Cenaclul Flacăra a fost o rampă de lansare pentru noi, folkiştii. Fenomenul creat de Păunescu a fost un «Woodstock» de după «cortina de fier». A fost un nonconformist dedicat poeziei, iar noi l-am iubit. A fost un zeu pentru noi”, a declarat, la acea vreme, pentru Adevărul, regretatul Octavian Bud.

Anul de 1977 a reprezentat nașterea folkului sătmărean. Vizita lui Adrian Păunescu la Satu Mare a însemnat rampa de lansare pentru nenumărați folkiști sătmăreni, iar folkul a început să devină un adevărat fenomen.

„În 1977 a venit în Satu Mare cu emisiunea „Antena vă aparţine!». Aceea a fost rampa de lansare pentru foarte mulţi folkişti sătmăreni. Ulterior au venit şi turneele, iar din 1983, alături de regretatul Emilian Onciu, eram membri supleanţi în cenaclul «Flacăra»“, declara, în urmă cu nouă ani, Octavian Bud. Marele folkist sătmărean a mai declarat, pentru Adevărul, că fenomenul creat de Păunescu reprezenta o supapă, o gură de aer proaspăt într-un regim asupritor. „Se umpleau stadioanele, era un adevărat fenomen, iar acest lucru crea o supapă şi o descătuşare în monotonia şi tristeţea de atunci. Melodiile pe care le cântam în concerte erau fredonate de mii de oameni. Ceea ce se întâmpla atunci încă nu a fost depăşit de vreun fenomen artistic din România”.

Adrian Păunescu și regretatul folkist sătmărean Emilian Onciu

Adrian Păunescu și regretatul folkist sătmărean Octavian Bud

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2010, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.