Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Renumit psiholog sătmărean, despre alegeri: „Țara noastră a ajuns să fie împărțită în două”

Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a adus cu sine o sumedenie de întrebări. Psihologul sătmărean Daniel David, invitat la emisiunea City News Cluj, a încercat să răspundă la aceste întrebări, reușind să ajungă și la o concluzie, și anume că țara noastră a ajuns să fie împărțită în două.

Președinte al Asociației Psihologilor din România și prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David a analizat profilul alegătorului român, vorbind despre o fază de tranziție și despre existența a două Românii: una veche, iar alta modernă.

,,Există în acest moment, o fază de tranziție, o luptă între două paradigme în România. O paradigmă pe care eu am numit-o România veche și o paradigmă pe care o numesc România modernă”, spune Daniel David.

România veche

În România veche, spune Daniel David, regăsim seniorii care se tem de viitor și care au dobândit o mentalitate ce nu le permite să accepte schimbarea.

,,Paradigma asta a României vechi este reprezentată și susținută de majoritatea seniorilor, cam de jumătate din generația de mijloc și o mică dintre tineri. Acești oameni au fost oarecum influențați direct sau indirect de o mentalitate mai comunistă, iar unii chiar au trăit în perioada respectivă și n-ai ce să le reproșezi. Această Românie veche are următoarele caracteristici psihoculturale. Sunt de obicei mai colectiviști (noi și ai noștri), au tendința să concentreze puterea (ori devin șefi, ori respectă șefii), se tem de viitor și, de obicei, controlul comportamentului social îl fac prin frică și pedepse. Aceasta este România care vine din trecutul nostru”, precizează psihologul sătmărean.

România modernă

Despre România modernă, Daniel David spune că aceasta aparține în special tinerilor, celor care aspiră la un viitor european și care îmbrățișează impredictibilitățile aduse de viitor.

,,În România modernă avem un profil caracterizat din indivizi autonomi care au de obicei valori pro-vestice, creează grupuri pe bază de valori, nu pe bază de cunoștințe, pile, rude ș.a.m.d., au alergie la concentrarea puterii, și anume vor puterea descentralizate în diferite zone sociale, nu se tem atât de mult de impredictibilitățile aduse de viitor ci le îmbrățișează ca oportunități și în același timp văd controlul social, nu atât prin pedepse și prin frică, ci prin recompense. Această Românie modernă este susținută în acest moment de marea majoritate a tinerilor, cam de jumătatea mai tânără a generației de mijloc și de un grup mai mic de seniori”, mai spune David.

Integrarea celor două Românii

Strategia pe care politicienii, în special cei ce candidează la alegeri, ar trebuie să o adopte, spune David, este să găsească soluții pentru a integra cele două Românii și pentru a le da astfel speranță celor două categorii de români să spere cu adevărat la un viitor mai bun și la o țară dezvoltată.

,,Candidații la alegeri prezidențiale, locale sau parlamentare ar trebui să vină cu programe prin care se adresează ambelor Românii. Dacă vrei cu adevărat ca această țară să progreseze ai două strategii. Ori aștepți ca treptat cei mai tineri din România modernă să ajungă în poziții de putere socială și atunci să schimbe lucrurile prin prezența lor acolo, ori încerci să faci ceva să grăbești acest proces integrând cele două Românii sau având programe în care fiecare își găsește locul. Dacă vii cu un program pentru România modernă seniorii să nu se simtă o problemă, să nu simtă că sunt lăsați în spate să nu simtă că nu sunt parte a soluției”, conchide Daniel David.

Cine este Daniel David

Daniel David s-a născut la Satu Mare, acolo unde a absolvit Colegiul Național „Doamna Stanca”. La nivel universitar, a absolvit specializarea Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2006 este profesor universitar de ştiinţe cognitive clinice şi conducător de doctorat. De asemenea, a fost ales în fruntea Asociației Psihologilor din România și este prorectorul Universității Babeș-Bolyai. În prezent predă și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.