Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

FOTO. Protest al grefierilor la Satu Mare. Activitatea instanţei, blocată

Protest al grefierilor la Satu Mare. Grefierii de la Tribunalul Satu Mare au oprit lucrul în această dimineaţă, în semn de protest faţă de intenţia parlamentarilor de a le reduce pensiile.

Peste 6000 de grefieri di toată ţara au anunţat că vor ieşi în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, anunță Sindicatul Grefei Judiciare.

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază un comunicat al grefierilor.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

23 comentarii

  1. Marin Răspunde

    Este un protest al grefierelor nemulțumite de viața familială. Vor bani nemunciți, deși au diplome de la Goldis

    • Un grefier Răspunde

      Esti asteptat in randul nostru stimate domn! Sa vezi la cat incepe si la cat se termina activitatea daca tot nu muncim! Chiar avem locuri libere pentru ca, cei care au gandit ca tine au intrat in sistem dar s-au si saturat dupa 2,3 in cel mai bun caz dupa 7 zile! Asa ca te invit cu drag in echipa noastra!!!!

      • Un grefier Răspunde

        De noi nici nu se stia pana in prezent!!! Asa ca rusine ar trebui sa-ti fie tie ca vorbesti in nestire de cauza!!! Arunci cuvinte grele si jignitoare fara a cunoaste un minim detaliu! Dar nu cobor la nivelul tau! Cred ca cu tot ce ai spus ai spus si tot despre persoana ta! Om inteligent!!! Si bine educat! Te asteptam in sistem ca sa putem vorbi ulterior, daca vom mai avea cu cine!!! Apropo de viata familiala! Sunt curioasa ce ai zice ca sotia sa fie doar musafir in propria casa!? Acum nu era vorba de orele lucrate peste program in nestire si neplatite, dar daca tot ai pus in discutie viata noastra familiala, sa fie! Sa ai si tu parte, sa vezi despre ce vorbesti!

  2. Onelian dalmatio Răspunde

    După ce că nu faceți nimic în societatea noastră mai aveți pretenția că sânteti speciali!?, voi salamandrelor care ați făcut numa rău poporului …nesimțiți , aroganți și lingăi nu vă este rușine nemernicilor.

    • Un grefier Răspunde

      De noi nici nu se stia pana in prezent!!! Asa ca rusine ar trebui sa-ti fie tie ca vorbesti in nestire de cauza!!! Arunci cuvinte grele si jignitoare fara a cunoaste un minim detaliu! Dar nu cobor la nivelul tau! Cred ca cu tot ce ai spus ai spus si tot despre persoana ta! Om inteligent!!! Si bine educat! Te asteptam in sistem ca sa putem vorbi ulterior, daca vom mai avea cu cine!!!

      • Marin Răspunde

        Doamna grefier eu nu vreau să jignesc pe nimeni, mă supără solicitările nejustificate, pensii speciale, etc. Am enumerat meseriile periculoase din diferite țări și domenii. Te rog să mă lămurești ce înseamnă ‘ neștire de cauză’?!?

  3. x-ulescu Răspunde

    stimate grefiere protestante , cu cine ati votat la europarlamentare , la presedintie ? daca raspunsul este pnl si werner , BINE VA FACE !! , dar sa stiti ca mai urmeaza alegeri parlamentare !! aveti grija cu cine votati !!
    ce voi sunteti mai prosti ca cei de la ccr ,armata si servicii ?? de pensiile lor nu se ating ,ca le e frica ca apar dosare !!

  4. Marin Răspunde

    Stimate doamne, ce munciți voi fă? Lucrați în mină, în politia din Mexic, pe pescadoare, șoferi de tir, șoferi de autobuz în Guatemala, luptați în Siria? Pentru ce vreți drepturi suplimentare pe care nu le meritați?

    • Un grefier Răspunde

      Dl daca te pot numi un domn!? Am impresia ca ne compari cu tine! Dar nu e problema aici! Problema e ca faci afirmatii sa te afli in treaba fara sa ai minime cunostinte de cauza!!! Mergi si tu la Goldis poate ai noroc sa intri in randul puturosilor cu pretentii!!! Ce zici?

  5. Cetățeanul turmentat Răspunde

    “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
    (Constituía României, art. 16)

    Grefierii se cred mai egali decât alții, ca în cartea Ferma animalelor a lui Orwell.

    • x-ulescu Răspunde

      dar unii sunt mai egali decat altii !!

    • pH Răspunde

      Din declaratiile presedintei ICCJ: “dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale”,

  6. cârcotaş Răspunde

    Eu cred că grefierii fac o muncă importantă pt. care sper că au salarii adecvate. Dar ,,pensii speciale” sună ,,ca naiba”. De ce nu pleacă în străinătate cei care cred că sunt oropsiţi?. Sau ăia oropsiţi au plecat ? Încet, încet devenim o ţară în care legea condamnă la huzur, pe unii, şi la umilinţă pe alţii. Când aţi intrat în sistem de ce aţi făcut-o? Că atunci nu erau pensii speciale.

  7. Lili Răspunde

    Ma bucuram daca ii vedeam si cand Tudorel si psd-ul ciuntea legile justitiei dar nu s-a intamplat!
    Poate gresesc!
    Cum este vorba de buzunar cum sare omul ca ars!

  8. Vasile Răspunde

    “Sa moara si capra vecinului” – este proverbul care ne defineste cel mai bine ca natie. O spun cu regret. Daca eu nu sunt in stare sa castig cat vecinul, atunci sa nu aiba nici el. De ce oare unii gandim atat de stramb?

    Mai nimeni nu pune azi problema corect – in sens invers – dar de ce sa nu am si eu cat are vecinul? Sau mai aproape de el?.. ca si eu fac ceva util pentru societate. Si pentru ca sunt cetatean european, intr-un spatiu in care preturile la bunurile de larg consum sunt comparabile de la Bucuresti pana la Lisabona.

    Uite d-aia nu avem cu totii venituri decente ca romani, ca murim mai mereu de grija altuia! Sa nu aiba cumva cineva mai mult decat noi! Si cand vine vremea votului, in loc sa le cerem alesilor sa ne asigure un nivel de trai european, votam cu cei care ne vor cat mai saraci, caci asa ne-a invatat comunismul si apoi perioada iliescu-basescu, ca in saracie sta cinstea! Cat de usor de manipulat sunt cei fara venituri decente!https://m.luju.ro/sa-moara-si-magistratul-vecinului

    • Alt Vasile Răspunde

      Ai o gândire defectă iar link-ul la care ne trimiţi este spre o persoană care se ,,produce” pe la latrina 3. Se pare că tu nu înţelegi că banii la care tânjesc aceşti bugetari sunt din contribuţiile tuturor. Tu nu vei înţelege că un patron nu va mări salariile celui din privat pe raţiunea că ,,vai, oamenii ăştia n-au cu ce îşi creşte copiii şi uite că bugetarilor li s-a mărit salariile, hai să plusez şi ei”. Nu vei înţelege că dacă vreau să-mi cumpăr o casă mă duc la concurenţă cu unul ditr-ăştia care ridică preţul cumpărându-şi 3, că una nu-i ajunge că are bani primiţi pleaşcă. Ne condamni că murim de grija altora fără să înţelegi că murim de grija banilor noştri. A mărit PSD-ul salariile la bugetari astfel că punctajul de pensie a celor din privat a scăzut substanţial. Adică PSD mi-a tăiat pensia pe care o voi primi cândva dacă mai rămâne ceva după jaful ăsta. Şi tu vorbeşti de capra vecinului. Este clar că lucrezi la bugetari iar comentariul tău este cinic şi greţos.

      • Vasile Răspunde

        Grețoși sunt cei care comentează fără să cunoască subiectul.

        • mihail Răspunde

          @Vasile:In cercul de prieteni,toti au fost de acord ca voi sunteti mai importanti decat politistii,pompierii sau jandarmii!Reprezentantii lor va cheama la volutariat!

  9. Cetățeanul turmentat Răspunde

    Eu însumi am încercat să mă angajez în două instituții de-ale statului, dar m-am lovit de sistemul de pile (cine a încercat să se angajeze la stat, acela știe despre ce vorbesc), deci nu văd de ce le-aș plânge de milă grefierilor.
    În al doilea rând, în învățământ sau în sănătate mai sunt locuri, măcar la țară, sau pot să meargă la privat acești grefieri, dacă nu le convine situația.

  10. x-ulescu Răspunde

    in romania toti sunt speciali cand vine vorba de salarii sau pensii , mai putin cei care produc mancarea ,hainele si lucrurile folosite zi de zi …aia sunt o masa de manevra ,care din munca lor tin in spate toti SPECIALII !!!

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      Speciali sunt și incompetenții de la STS, care nu au localizat-o pe Alexandra Macesanu

      • c-block Răspunde

        Mă gândesc așa în mine că oare cât timp le trebuia pentru localizare dacă “felicitai de mamă” pe careva politician? Am așa o idee că nu mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.