Ultima actualizare: azi, 16:47
Locale

Percheziţii la Spiru Haret. Procurorii caută cumpărători de diplome de la Satu Mare

Percheziţii la Spiru Haret. Procurorii DIICOT au descins în această dimineaţă la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti dar şi în mai multe judeţe, printre care şi Satu Mare, fiind căutate persoane care şi-au cumpărat diplomele de licenţă.

Percheziţii la Spiru Haret – Descinderi la 76 de adrese

La data de 18.12.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează un număr de 76 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, dintre care 13 la sediile unor instituții de învățământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.

Unul din prorectori, luaţi în vizor

În fapt s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre  prorectorii instituției de învățământ, împreună cu secretari ai unor facultăți din cadrul universității, angajați care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universității, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenților, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii de infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informații nepublice, însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie.
Prin această activitate infracțională vastă, membrii grupării infracționale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulți studenți/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/și examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licență si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

Percheziţii la Spiru Haret – Promovarea frauduloasă a examenelor

Astfel, în schimbul obținerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce țin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susținute de foarte mulți studenți ai universității, atât cu ocazia susținerii anumitor examene restanțe/credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licență/master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent.
Pe parcursul anchetei au rezultat date de natură să ateste faptul că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.
În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.

Secretarii, implicați în caz

Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc.
În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licență).
Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

Percheziţii la Spiru Haret – Lucrările, trimise pe email

În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.
Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.
În cauză vor fi puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău și cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul  Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Sursa: DIICOT

 

21 comentarii

 1. elena Răspunde

  Sant multi patroni care nu stiu lega 2 vorbe, dapoi sa tina minte 3 cuvinte! cunoastem si noi cativa care au picat bacu cu 2 … altu cu 4… si dupa hop licentiat! Banu vb fratele meu, banu. Poate primim si nume a celor care au diplome false si a celor care au facilitat treba asta. si eu am facut facultatea dar am mers si am invatat pe branci zi lumina si acum lucrez in comert ca nu am loc de pilosi. bravo peneleu tot asa

 2. Marin Răspunde

  Bravo se spune la…. PNL- ul trebuie să dispară pentru totdeauna! Măgari.

 3. bla Răspunde

  Cautati si la Goldis. Nesimtitii mi-au furat diploma de bacalaureat prin 2005-2007 cand eram la Drept. In momentul in care am fost sa o scot de la Goldis, au spus ca e la Arad si ce vreau eu sa fac cu ea? Au spus sa revin , dar cand am revenit s-au facut ca ploua. Au zis ca nu e la Arad. In momentul ala am intrat in secretariat, am luat teancul de diplome si am rasfoit, dar degeaba. Nimeni nu a comentat nimic, cu toate ca am intrat intr-o incapere cu acces interzis, nici nu se uitau la mine, erau rosii la fatza toti. A trebuit declarata “pierderea” in monitorul oficial, mers cu declararia la notar etc. Sunt convins ca un parlamentar sau demnitar s-a falit cativa ani cu ea! Scria colegiu de renume pe ea , era diploma ideala …. eu am renuntat la facultate, am plecat dincolo, credeau ca nu ma mai intorc

 4. cici Răspunde

  Mama mia dar cati politisti, pompieri si jandarmi au ”terminat facultatea” acolo, ei au beneficiat de mariri de salarii in urma studiilor, ca defapt asta era scopul. Acolo e problema. Ca in uma unei infractiuni au primit foloase, uz de fals etc

 5. Unu Răspunde

  Cica lo ridicat pe mulcutan, tot cică un patron la dat in gat, acuma da el in gat pe toti, vin zile grele pt multi

  ….

  • Ardelean Răspunde

   Pe juniorul Ardelean Adrian Aurel nu-l ridica nimeni? Director de institutie publica cu diploma falsa luat exact la Goldis, unde unchiul acestui individ a fost big boss! Hai Diicot!!! faceti-va treaba pana la capat! Beneficiaza de foloase necuvenite, atat el cat si familia lui!

   • ....ionica Răspunde

    Vrei sa vii in locul meu …? Poti si fara plangeri pe la parchet, pt tine oricand. Gainar batrsn, jegos

 6. Pop gheorghe Răspunde

  Oare cate diplome false sunt in satu mare?

 7. Victor Răspunde

  Hal de director la Tineret și Sport! Asa te exprimi in spatiul public, mai păduche? Ai scapa mult mai usor daca ți- ai da repede demisia! Pana nu vin cele mai tari dezvăluiri, pesedist jegos ce esti!

 8. Cristian Răspunde

  Ardelean așa aliură are de sport precum Leș de armată !!!!!

 9. Ardelean Răspunde

  Demisia directorasului fruduulos Adrian Aurel Ardelean! Jos Mafia PSD din institutii!

 10. Unu Răspunde

  Bai taranilor, mai terminati cu comentatul aiurea

 11. Doi Răspunde

  Aiurea e chiar directorul de la de la Tineret si gagica lui de la Resurse Umane. Si cele doua dosare penale de luare de mita. si orgiile de la Tabre. Si, si, si! E vremea scadentei!

  • ardeleniii Răspunde

   Solicitam DIICOT ORADEA sa verifice diploma directorasului detasat de la Consiliul Judetean Satu Mare, Ardelean Aurel Adrian la Tineret si Sport. Ce este drept el chiar face sport, orgii si paranghelii la taberele scolare.

   1. Sa zica cine au fost colegii lui de clasa ( nu cunoaste pe nimeni, pe la PSD se lauda ca si-a luat diploma doar asa)
   2. Sa zica relatia lui cu Ardelean Gavril si Ardelean Radu!
   3. Sa verifice DNA ORADEA lucrarile la taberele scolare din Satu Mare, licitatii trucate si achizitii directe facute cu firme de casa ale familiei Ardelean!
   4. Sa verifice foile de parcurs ale parcului auto din dotarea DJST Satu Mare! Merge cu masina acasa, la paranghelii prin judet si in campania electorala tot cu ea sa plimbat!
   5. Ardelean sa traga de ceapa, ca doar asa e obisnuit!

 12. Cristian Răspunde

  Iui, da văd că tare-i groasă cu directorașul Ardelenașul de la Direcția Județeană de Tineret și Sport! Amu să vedem ce se întâmplă, dacă mătușica primărița din Seini nu poate să-l mai ajute și nici Viorica Dăncilă. No, să vedem cine îl mai scapă de data asta! Oare s-a schimbat ceva în țara asta? Așteptăm…

 13. Seineanca Răspunde

  Nu a plecat încă directorasul ala pervers? Va pot povesti câteva cancanuri cu Ardelean asta, făcute la Tabere. Tare de tot! Oare cine il mai apără? Si oare de ce? Jos cu el odată! Asa ne- ati promis că terminăm cu PSD!

 14. Puicutzan Răspunde

  Încă o tema de analiză: legăturile lui Mulcutan cu directorul Ardelean de la Tineret și Sport! Sume decontate pe acțiuni fictive plus alte si alte găinării care mai de care mai penale! Se umple sacul cu daruri de Crăciun, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.