Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTOGALERIE. Fenomen deosebit la Satu Mare. Au căzut steluțe din gheață!

Fenomen deosebit, în această seară, la periferia municipiului Satu Mare. Mai mulți copii s-au bucurat în această seară, preț de câteva minute, când au observat că din cer încep să cadă fulgi de nea. Bucuria a fost și mai mare atunci când au observat că pe pavaj s-au așternut, de fapt, mii de steluțe din gheață. 

Este cunoscut faptul că fiecare fulg are o structură unică și deosebit, în centrul lor aflându-se o particulă de foarte mici dimensiuni  în jurul căreia se dezvoltă ramificaţii complexe. Acestea pot fi observate, în general, cu un microscop electronic, însă, în această seară, forma fulgilor a putut fi observată cu ochiul liber.

Când mercurul termometrelor scade între –1°C și –3°C, fulgii de zăpadă cristalizează sub formă aplatizată sau dendritică. Pe la –5 °C apar acele și cristalele columnare. Dacă temperatura scade și mai mult, fulgii revin la formele de cristalizare dendritice sau aplatizate. Iar atunci când fulgii de nea încep să se formeze în formă columnară la circa –5 °C însă ajung apoi la tempreaturi mai reci sau mai calde, cristalele capătă în final forma unor coloane cu capac – în parte columnare, în parte aplatizate.

Ceea ce nu știe încă nimeni este cum afectează temperatura formarea cristalelor. Kenneth Libbrecht, șeful Departamentului de Fizică de la California Institute of Technology, încearcă să rezolve enigma studiind mii de fulgi de zăpadă, atât în natură, cum sunt cei figurați aici, pe care i‑a fotografiat în Ontario, Michigan și Alaska, cât și în laboratorul său, unde crește fulgi de zăpadă în condiții controlate. Comparând dezvoltarea fulgilor de zăpadă cu teoriile asupra creșterii cristalelor, el ar putea descifra mecanismele prin care iau naștere aceștia, scrie National Geographic.

După teoriile lui Libbrecht, schimbările de formă ale fulgilor de zăpadă ar putea oferi indicii legate de problematica încălzirii globale. „Natura este doar un sistem instabil clădit pe baza altuia”, spune el. „Să localizezi momentele similare din trecut, înseamnă să deții cheia cu care poți afla când vor surveni schimbări bruște asemănătoare”, mai scrie sursa citată.

Pentru a fi la curent cu știrile PortalSM, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.