Ultima actualizare: azi, 15:49

Locale

Romeo Nicoară explică de ce importantă adoptarea rapidă a bugetului

Deputatul PNL Romeo Nicoară a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, de ce este nevoie de adoptarea rapidă a legii bugetului pe anul 2020. El a arătat că procedura de adoptare prin asumarea răspunderii parlamentare este una legală şi că este nevoie de un buget pentru ca atât statul cât şi mediul de afaceri care are lucrri publice să ştie la ce să se aştepte. Mai concret, autorităţile să ştie ce sume pt cheltui, iar firmele să ştie ce sume sunt disponibile.

Romeo Nicoară a afirmat că noul guvern a depus un efort mare pentru a finaliza bugetul în luna decembrie. Luni acesta va fi votat în Parlament, iar înainte se vor putea depune amendamente.

“Este o situaţie excepţională, este nevoie de o rapiditate în a adopta bugetul. Nu este niciun precedent periculos, e adevărat că această procedură de angajare a răspunderii este una deosebită, dar este constituţională, este prevăzută în Constituţie, este perfect legală, asigură rapiditatea deciziei şi asigură posibilitatea ca România să aibă buget la 1 ianuarie, ceea ce ne dorim cu toţii.

Pe de o parte sectorul public ştie tot ce are de cheltuit pentru 2020, care este finanţarea pentru funcţionarea sectorului, care este finanţarea pentru investiţiile care se fac din partea statului, respectiv medicul privat, cealaltă mare jumătate a României, ştie în mod predictibil să îşi aloce resursele proprii pentru a putea participa la diversele proiecte pe care sectorul public le scoate la licitaţie. Anul acesta pe 15 martie s-a publicat bugetul de stat, cu aproape trei luni întârziere, până a ajuns la comunităţile locale s-a făcut aprilie, foarte târziu”, a spus Romeo Nicoară.

El consideră că “PSD încearcă să bage beţe-n roate”, iar o eventuală atacare a bugetului de stat nu ar face decât să amâne intrarea în vigoare a legii.

“Atacarea la Curtea Constituţională ar însemna doar amânarea intrării în vigoare la legii bugetului şi asta înseamnă pagubă pentru toată România, şi pentru sectorul public, care se vede nevoit să funcţioneze la cotă de avarie, îşi iau oamenii salariile şi punct, nu mai poţi să faci altceva mai departe, şi plus sectorul privat este frânat în a-şi dezvolta business-urile în raport cu statul pentru că nu are acces la buget”, a mai spus Nicoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.