Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Cazul elevilor înghesuiți în portbagaj, la Satu Mare! Poliţia aplică sancţiune, primarul dă lecţii de jurnalism

Şoferul microbuzului care transporta copii în portbagaj – prezentat de PortalSM – a fost sancţionat de către poliţişti deoarece a încălcat Codul Rutier. Amintim că un sătmărean a fotografiat, pe raza localităţii Batarci, mai mulţi copii înghesuiți în portbagajul microbuzului școlar, deşi Codul Rutier interzice acest lucru. 

Scopul articolului era de a atrage atenţia asupra pericolului la care au fost expuşi copiii, însă se pare că primarul comunei Batarci, Toma Vasile Adrian, n-a înţeles acest lucru. El ne-a contactat, nu să ne spună ce măsuri a luat în acest caz, imaginile fiind mai mult decât concludente, ci să ne dea lecţii de jurnalism despre cum se scriu articolele şi cum se verifică informaţiile, din câte surse. Problema lui era de unde avem fotografia, nu dacă este real faptul şi ce măsuri ar trebui luate pentru evitarea unei tragedii. Am fost nevoiţi să ne despărţim de dânsul pe un ton nu tocmai prietenesc, chiar dacă s-a lăudat cu faptul că are studii superioare şi că este primar în funcţie, şi să apelăm la alte surse pentru a verifica informaţiile.

Astfel, am apelat la alte două surse decât cea prezentată în articolul anterior, şi am descoperit următoarele:

Inspectoratul Şcolar confirmă – erau prea mulţi copii în microbuz

Inspectorul Şcolar Judeţean, Călin Durla, a declarat că a verificat situaţia şi că nu este normal ca transportul copiilor să se facă în ilegalitate.

“A fost o situaţie de forţă majoră, o clasă a termina ora mai devreme decât era programată ora şi s-a decis de către conducătorul auto că decât să aştepte ei o oră acolo în frig şi el să mai facă încă o tură, la mica înţelegere cu copiii a zis urcaţi în microbuz chiar dacă staţi un pic înghesuiţi. În mod ndormal nu se întâmplă chestia asta, dar a fost această întâmplare că au terminat mai repede orele, cadrul didactic a avut o problemă de la ora 12,00 la 14,00 a anunţat direcţiunea şcolii, iar şoferul cu copii s-au înţeles să nu mai stea o oră în frig. Eu oricum le-am transmis să fie foarte atenţie la transportul şcolar şi la siguranţa copiilor şi de la momentul plecării copilului de acasă până la momentul ajungerii copilului acasă. Fiecare părinte îşi trimite copilul la şcoală sănătos şi îl doreşte înapoi acasă tot sănătos. Doamne fereşte de un accident”, a declarat Călin Durla.

IPJ: Şoferul, sancţionat contravenţional

Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare ne-a transmis că şoferul a fost identificat şi sancţionat. Fiind la prima abatere, el a primit un avertisment scris.

“A fost identificat șoferul microbuzului ca fiind un bărbat de 43 de ani din Batarci. A fost sancționat contravențional și de asemenea s-a întocmit și un proces verbal de instruire cu privire la regulile de circulație pe care sunt obligați sa le respecte”, a transmis IPJ Satu Mare.

Şoferul le-a spus polițiștilor în momentul realizării fotografiei că ei se întorceau dintr-o excursie şi că ar fi fost suficiente locuri de stat pentru toți, dar copii n-ar fi vrut să stea pe scaune. Interesantă excursie într-o zi de miercuri, când toţi copiii sunt la şcoală.

P.S. Domnule primar, acum avem cele trei surse (autorul fotografiei – pe care n-o să-l divulgăm orice aţi face, Inspectoratul Şcolar şi Poliţia), credeţi că articolul respectă regulile jurnalismului?

P.S.2. Domnule primar, diploma de studii superioare, pe care dumneavoastră o aveţi în domeniul veterinar, şi nici funcţia de primar, nu ţin loc de un anumit cod, despre care lumea spune că ar fi al bunului simţ. Vă invităm să îl consultaţi aici.

 

7 comentarii

  1. ... Răspunde

    Și mai mult ca sigur data viitoare copiii se vor duce acasă tot la fel de la școală!???

  2. Vasile Răspunde

    Au dat avertisment ca sa nu supere primaru?
    Ce politie e asta?
    Locala?
    Daca se intampla un accident si se activa planul rosu se aplica tot un avertisment?
    Iar copilasii se alegeau cu rani pentru ca nu au un alt mijloc de transport mai incapator.
    RUSINE POLITIEI ROMANE
    RUSINE domnule PRIMAR

  3. Vlad Ioan Răspunde

    Domnule Vasile vi se pare că acum 8-9ani erau copii doar pe scaune ?

  4. Victor Răspunde

    Ce primar stupid este la Batarci! Vai de capul lui, de veterinar ratat! Si apoi te miri ce nefericită comună e Batarciul?

    • c-block Răspunde

      Șeful este pe măsura celorlalți. Doar se alege din materialul disponibil. Dar nici cel de dinaintea lui nu era mai breaz. Îl găseai toată ziua la ‘biroul’ lui de la birtul din centrul comunei, să-i fie țărâna ușoară!

  5. Costea daniela Răspunde

    Mai lasatio balta domilor cu stirile pentru o data cand sa intamplat va luati de toata lumea.
    Cred ca toti consatenii au preferat sa duca copii decat sa stea 2 ore in frig.
    In plus primarul actual a facut pt sat mult mai mult decat celalat ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.