Ultima actualizare: azi, 20:55

Naţionale

Peste 18.000 de păsări, ucise în Maramureș. Nouă ferme, sub supraveghere

Peste 18.000 de păsări au fost ucise în județul Maramureș, din cauza focarului de gripă aviară apărut la o fermă din localitatea Seini. Nu mai puțin de nouă ferme sunt sub supraveghere, iar pe o rază de minim 10 kilometri s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin de o fermă din localitatea Seini, judeţul Maramureş. O echipă de specialiști în patologie aviară din cadrul instituției s-a deplasat în județul Maramureș încă din data de 14 ianuarie, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale.

Intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate și incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.