Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Petiție în Satu Mare: fără petarde și focuri de artificii

Grupul Zöld Szatmár/Sătmarul Verde a inițiat o petiție online pentru interzicerea petardelor și artificiilor în Satu Mare. Petiția a fost lansată astăzi, iar inițiatorii vin cu o serie de argumente în favoarea acestui demers.

Ce spun inițiatorii petiției:

,,Petardele și artificiile pot prezenta riscuri serioase pentru siguranța publică și pentru mediu, motiv pentru care mai multe state și orașe au luat decizia de a le interzice.

Focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom).

În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru animale, fie că sunt de companie sau sălbatice. Zgomotele puternice şi impulsurile luminoase provoacă un stres teribil.

Dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință.

Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Micile mamifere își părăsesc cuibul din cauza sperieturii și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta.

Ecosistemele acvatice sunt puternic afectate de reziduurile artificiilor care cad în urma exploziei, aterizând în râuri, lacuri și iazuri.

Vrem interzicerea focurilor de artificii în municipiul Satu Mare!”

Petiția poate fi consultată AICI.

Reamintim că a fost lansată o petiție națională pentru pedepsirea copiilor din municipiul Satu Mare ce au desfigurat un câine cu o petardă. Petiția a fost lansată în cursul zilei de ieri, iar până în acest moment a fost semnată de câteva zeci de persoane, însă numărul este în creștere.

Totodată, trei copii răniți cu petarde au ajuns la Spitalul Judeţean Satu Mare. Un adolescent în vârstă de 13 ani, a suferit arsuri la nivelul mâinilor şi feţei, motiv pentru care a fost internat în cadrul secției de Chirurgie plastică.

16 comentarii

  1. unguru bulan Răspunde

    propun o petitie pentru interzicerea TOTALA , a apei , oare cati oameni au murit inecati dea lungul timpului ,tragedia Titanicului nu ar fi avut loc daca apa nu era implicata atat sub forma lichida cat si solida !!!!

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      Dar nici tu nu existai pentru că evoluția nu mai ajungea să te producă pe tine, tu, minune a Creației. Fără apă eram mai săraci cu un astfel de creier ca tine. Sau zici că e bine și berea sau țuica dacă nu e apă?

  2. Bonea Aurica Răspunde

    Fara petarde la Satu Mare

  3. Manea Răspunde

    Ar fi mult mai frumos in spectacol de muzica usoara / populara in ambele limbi vorbite in Satu Mare , iar la cumpana dintre ani sa ciocnim ca fratii si sa admiram un joc de lumini laser . Fara explozii prostesti si fum greu de respirat .

  4. anonim Răspunde

    Fara petarde la Satu Mare, artificiile deocamdata sa ramana.

  5. cârcotaş Răspunde

    Totuşi, faţă de anii ’90 şi chiar după petardele sunt, practic, inexistente. Atunci era teroare pt. oameni, S-au întâmplat multe accidente până s-au interzis. Nu mă pronunţ faţă de artificii, poate alţii apreciază acest gen de spectacole. Eu am trecut de vârsta la care să mai fiu impresionat de ,,sclipici”.

  6. Anononimus Răspunde

    Eu propun o petitie antiunguri pe teritoriul Romaniei? Ce parere aveti? Asa cand o sa merg la magazin n-o sa imi mai zica vanzatoarea teseit sau cum se scrie ,oricum nu-s curios.

  7. Anononimus Răspunde

    Si apropo, voi stiti cati romani au murit datorita ungurilor in incercacarea lor de a cuceri Ardealul?

    • românaş Răspunde

      @Anonimus,Eşti tâmpit de-a binelea! Asta-i părerea mea, dacă tot mi-ai cerut-o.

    • c-block Răspunde

      R.I.P. pentru limba română. Tu ești o rușine națională. Mai bine fă un efort și abține-te de la comentarii. I-auzi tu! Cuvântul “incercacarea” de unde ai scos-o @Anononimus? Sau tu te bâlbâi și în scris?

      • Anononimus Răspunde

        @ c-block sa inteleg ca te simti frustrat de cele zise ca te poti lega doar de cuvantul gresit scris de mine, am impresia ca faci parte din gruparea verde ce vor autonomie

        • c-block Răspunde

          Nnnu. Crecred căcă tutu fafaci o coconfufuzie. Văvăd căcă ști mamai bine căcă cece gândedesc eu. Fefelilicicitări! Semnat @c-block. De unde drq ai scos tu concluzia asta a ta foarte profundă?
          “Încercarea” e una bucată greșeală, dar pentru cultura mea generală mi-ai explica ce e aia “anononimus”???

  8. Baiko Răspunde

    Fara petarde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.