Ultima actualizare: azi, 16:16
Naţionale

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2020 în România! Alocațiile copiilor, mărite

Noul an vine cu mai multe schimbări în legislația din România. Salariul minim pe economie crește de la 1 ianuarie la 2.230 de lei, iar alocațiile copiilor vor fi mărite cu 100% din rata inflației.

Majorarea salariului minim

Poate cea mai așteptată schimbare în 2020 este majorarea salariului minim pe economie. Cei care sunt plătiți cu acest venit minim urmează să încaseze, din luna ianuarie, 1.346 de lei net, ceea ce înseamnă că salariul minim brut va ajunge la valoarea de 2.230 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.

Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare nu se va modifica în 2020 și rămâne la valoarea de 2.350 de lei, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră, nivel similar celui din 2019.

În construcții, nivelul salariului minim este stabilit la 3.000 de lei net.

Această schimbare a salariului minim aduce beneficii și altora, mai ales demnitarilor. În momentul de față nu există o plafonare a veniturilor acestora la nivelul din 2019 și până când CCR nu se va pronunța asupra legii care le plafona salariile, cel puțin în luna ianuarie ei ar putea încasa salarii majorate prin raportarea la noul salariu minim.

Tot de la 1 ianuarie se elimină și supraimpozitarea contractelor part-time, ceea ce înseamnă că ele vor fi impozitate la nivelul venitului raportat în aceste contracte, și nu la nivelul salariului minim pe economie, scrie digi24.

Alocațiile copiilor, majorate cu 100% din rata inflației, de la 1 ianuarie 2020

Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020, potrivit unei măsuri publicate în Monitorul Oficial.

În 2019, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între doi ani și 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârstă de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între trei ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pe lângă această prevedere care a fost publicată în Monitorul Oficial, mai există opropunere care vizează dublarea alocațiilor pentru copii, respectiv 600 lei pentru copiii cu vârstă de până la doi ani (trei ani pentru copiii cu handicap), 300 lei pentru copiii cu vârstă între doi și 18 ani și 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap, mai scrie digi24.

 

 

Un comentariu

  1. Nimeni Răspunde

    Cand impunem prin lege si un salariu maxim?… ca sa fie control cat de cat la ambele capete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.