Ultima actualizare: azi, 08:58
Locale

Un celebru saxofonist născut în Satu Mare a murit!

Saxofonistul sătmărean Peter Wertheimer a decedat în Israel, la vârsta de 72 de ani, în data de 6 ianuarie. El a suferit în ultima perioadă de o boală incurabilă. 

Peter Wertheimer s-a născut la Satu Mare în 1947 ca fiu al violonistului Andrei Wertheimer, dar s-a mutat cu familia la Timişoara, la vârsta de un an. Tatăl său, Andrei Wertheimer s-a numărat printre pionierii muzicii jazz timişorene şi a fost dirijor la Operă. Începând de la vârsta de cinci ani, Peter a învăţat vioara clasică şi alte instrumente cu tatăl său, apoi vioara la Şcoala de Muzică din Timişoara, scrie Adevărul.

Când părinţii săi au depus cerere de emigrare în Israel, au fost concediaţi, iar copilul a fost exmatriculat din Şcoala de muzică. Peter Wertheimer a decis să plece la Bucureşti, unde a beneficiat de ajutorul unor muzicieni, şi-a putut relua studiile, inclusiv la Conservatorul din Bucureşti, a cântat în diverse localuri, teatre, case de cultură şi a fost primit ca membru al orchestrei de estradă a Radiodifuziunii, cu care a întreprins şi turnee în străinătate, mai scriu jurnaliștii de la Adevărul.

În 1977 a emigrat în Israel. Fiind un muzician desăvârşit, s-a făcut rapid cunoscut şi acolo. În scurt timp şi-a deschis un jazz-bar, la Tel Aviv, unde avea să organizeze aproape zilnic concerte live. A devenit unul din cei mai apreciaţi saxofonişti de jazz din lume.    În 2012, Peter Wertheimer ar fi trebuit să vină la Timişoara, la Galei Jazz-Blues, însă, cu trei zile înainte de festival, a fost victima unei explozii cu bombă.   În vara anului 2013,  Peter Wertheimer a concertat la festivalul de jazz de la Gărâna, acolo unde Adevărul a realizat şi un interviu cu muzicianul, potrivit sursei citate.

Saxofonistul a fost înmormântat, ieri, la Tel Aviv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.