Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Atenție! Puteri sporite pentru polițiști. Legea a intrat deja în vigoare

La sfârșitul lunii ianuarie a intrat în vigoare Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Acestea sunt câteva dintre modificările care au intrat în vigoare la finalul lunii și pe care cetățenii trebuie să le cunoască:

Poliţistul este îndreptăţit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Poliţistul este îndreptăţit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a acestui control. Prin poziţie inofensivă se înţelege:

  1. a) ţinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  2. b) depărtarea picioarelor;
  3. c) adoptarea poziţiei şezut;
  4. d) adoptarea poziţiei culcat;
  5. e) altă poziţie a corpului, care previne săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Se interzice solicitarea adoptării poziţiei şezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor.

În înţelesul prezentei legi, prin atac armat se înţelege atacul săvârşit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenţia săvârşirii unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliţia, stai! — Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor acestuia, referitoare la renunţarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Sursa: IPJ Satu Mare

 

12 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Trebuue urgent schimbat statutul polițistului, precum în țări că Ungaria, Austria, Germania, autoritatea trebuue redobandita si respectată întocmai nu ceea ce se întâmplă acum !

  2. Una Răspunde

    La noi în țară îs bat toți joc de polițiști, inclusiv tiganii, e inadmisibil asa ceva !!!

  3. Muresan Răspunde

    În ce stat de drept si democratic se întâmplă așa ceva???

  4. A.D. Răspunde

    As vrea sa știu dacă noi cetățenii avem vreun drept va dau un ex În seara de Crăciun soțul meu sa învățat nu a băut 3 ani suferind de inima are un infarct un stop cardio respirator a fost nervos ma dat afara din casa fără sa ma lovească nu am avut de ales am sunat la 112 a venit un echipaj a bătut la ușa a deschis miau cerut și mie buletinul ma lăsat sa întru în casa nu a mai zis nimic Iau cerut și lui buletinul ca să le de buletinul a împins ușa să-l ia de pe cuier atunci un domn dintre cei patru a dat cu piciorul în ușă Soțul a strigat da ce da în ușă au sărit pe el lau băgat în camera și lau lovit când au întrat leam spus ca e bolnav Soțul striga ei îl loveau pe hol a venit băiatul a vrut sa între intrebandui ce sa întâmplat nu au vrut să-l lase sa vadă ce fac lau luat de gat lau trântit de cuier tinandua de gat sa nu vadă pe mine mau luat de mana mau aruncat afara desculță Am sunat iar la 112 au venit și vecinii băteam disperata la ușa și când au venit ceilalți mau fugărit și din fata uși sa nui deranjam iau luat la plotie unde lau bătut și acolo iar soțului iau dat amenda 1000 de lei iar la băiat 3000 pentru ce nu știu ala cel ținea pe băiat de gat e cuier a zis la plecare tu și ție îți dau 3000 de lei Am fost la legist am filmat tot dacă doriți va trimit și pozele și filmările sa vedeți cum te ajuta politia când le ceri ajutor iam chemat sa întru în casa va reamintesc ca nu ma lovit iar ei ma da afara la ușa desculță și nu știu dacă aveau dreptul sa între în casa fără mandat atunci acum ce fac întra în casa te omoară în bătaie și se vor pune și la masa ce spuneți sa fac va trimit și dovezi dacă vreti

  5. A.D. Răspunde

    Vreau să-mi ștergeți numele nu vreau să-mi apars

  6. Una Răspunde

    Dorim să se facă verificări și cercetări în acest caz!!!

  7. apollo Răspunde

    @A.D. eu unul n am inteles nimic din povestea fara cap si coada fara semne de punctuatie si fara logica…pune-ti politia pe drumuri aiurea,nu cooperati,iar cand i-a masuri (pecuniare) va revoltati!

  8. EU Răspunde

    Biata doamna….daca eram in locul ei imi era rusine sa mai scriu comentariul….un om intreg la minte suna la 112 sa ii rezolve politia problemele de familie….?! Cica nu am avut de ales…trebuia sa mergi draq la neamuri….si tot ea ii cu creasta…sau divortati naibii daca nu va stiti comporta omeneste!!!! Isi mai poerde vremea sa isi “relateze patania”…sictir….

    • Lynyrd Skynyrd Răspunde

      Hai să traduc pe rumunește ce a debitat mai sus dumneaei. Sau cel puțin cum înțeleg eu. A chemat poliția că a fost scoasă în bugyigăi de Crăciun de soțul nervos. Buuun. Cum au venit organele au avut tupeul să ceară actele de identitate. Normal, că doar vor să vadă dacă dânsa a telefonat și dacă stau legal acolo. Apoi a început tărăboiul iar soțul turmentat s-a luat la trântă cu organele. Mare greșeală. Și tot doamna îl apără în plin proces de “altoire” că e cu infarct și stop cardio respirator. Încă nu am auzit de combinația asta dar mă rog. Oricum un om cu un astfel de diagnistic cam stă frumos în poziția legumă. Nu mai continuu că apare în decor și feciorul și vecinul și cățelul și purcelul. Talmeș-balmeș. Totul e o varză inclusiv capul reclamantei. Nervoși polițaii au vrut să aplice și dânsei o amendă mă gândesc pe post de analgezic sau calmant. Cum a spus și @EU unui om normal cu toate țiglele pe casă i-ar fi fost rușine să povestească pățania în public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.