Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

De ce ne pleacă tinerii. Satu Mare, în topul județelor care oferă cele mai mici oportunități

De ce ne pleacă tinerii. Satu Mare se află în topul județelor care oferă cele mai mici oportunități, iar tinerii nu au ocazia să își atingă potențialul maxim și pleacă fie în străinătate, fie în alte orașe din țară, arată un raport realizat de Banca Mondială.

Potrivit unei analize realizate de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, peste 10.000 de tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani au plecat definitiv din România în cursul anului 2018, cei mai mulţi din Bucureşti, dar şi din judeţele Iaşi, Timiş, Bacău şi Galaţi. Cercetarea publicată luni arată că în grupul tinerilor care au părăsit România nu au fost luate în calcul deplasările sezoniere pentru studii, muncă etc., ci doar emigranţii definitivi cu vârsta între 15 şi 34 de ani.

Satu Mare, în topul județelor care oferă cele mai mici oportunități

Un raport realizat de Banca Mondială, intitulat „Markets and People: Romania Country Economic Memorandul”, citat de INACO, arată că un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul său de productivitate odată ajuns adult acasă, informează agerpres.

În acest context, documentul menţionează că perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un potenţial al capitalului uman de 68%, urmat de judeţul Cluj – cu 65%. La polul opus, judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă pentru tineri sunt: Satu Mare (53%), Călăraşi (52%), Ialomiţa (52%) şi Giurgiu (51%).

Sursa: capital.ro

 

9 comentarii

  1. Cosmin Răspunde

    Mai exista si alte forme de renumerare decat minimul pe economie!!!!! Vreti sa nu plece tinerii sau restul dati salarii nu glume. Toti patronii de pe aici dau minimul pe economie sau dau mai mult dar la program prelungit si intarzie cu banii iar daca ceri mai mult zici ca le f..i neamul asa iau foc.
    E normal ca toata lumea vrea sa plece

  2. Ionica Răspunde

    Nu ii vorba numai de oportunitati. II vorba si de calitatea vietii. Avem un oras murdar,poluat….plin de praf pe trotuare….fara piste de biciclete…..plin de caini vagabonzi….nu ai unde iesi in oras si etc etc….as putea continua la nesfarsit

  3. pop Răspunde

    Cel mai jegos si cel mai needucat oras din vestul Romaniei.

  4. Gheorghe Răspunde

    Nu ma mir ca pleaca din acest oras de mizerie,cu multi patroni vesnic nesatui.Nu-i mai satura dracu in veci,sunt jale,cu greu poti sa-i numesti pe unii oameni.Sa nu cumva sa le ceri marire de salariu,cu toate ca ti-ai facut munca cu brio,ei vor sa muncesti pe minim pe economie.Stiti ce fac majoritatea??Una scriu in acte si alta dau in mana.Daca-ti convine bine daca nu,au alternativa de a angaja,,la negru”pensionari.Stiu firma care si-a dat afara angajatii care munceau cu carte de munca si in locul lor a adus pensionari care muncesc ,,la negru”.Nu platesc pentru ei nimic la stat si le ramane mai mult lor in mana.Nimeni nu controleaza aceste firme,pentru ca cei care ar trebui sa controleze sunt bine unsi.Stie toata lumea cum merge treaba,sa nu credeti ca nu se stie…se stie foarte bine dar noi suntem romani si suntem smecheri,…..,,o mana spala pe alta si amandoua spala obrazul”.Regret tot mai mult ca atunci cand am avut ocazia(si o alta varsta)nu am ramas sa muncesc afara,intr-un domeniu bun si pe un salariu adevarat.Tinerilor nu mai stati sa fiti batjocoriti de patronii romani sau de statul HOT pe care nu-l intereseaza soarta voastra.Termini facultatea,vrei sa te angajezi,trimiti cv-uri cu gramada peste tot si cand esti chemat la interviu esti batjocorit in ultimul hal.Ti se ofera 2000 de lei net,ca deh nu ai experienta si ca sa ai experienta trebuie sa treaca 3-5 ani iar atunci la negociere(daca este)ti se spune ca firma nu are de unde sa mareasca leafa sau iti mareste leafa cu 000001%.pierdere de timp dragi tineri,pierdere de timp….Daca esti serios si muncitor afara ai mult mai multe sanse chiar si ca proaspat absolvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.