Ultima actualizare: ieri, 21:59

Naţionale

Cum se răspândește coronavirusul în organism și ce organe atacă

Cum se răspândește coronavirusul în organism. Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debutează la nivelul plămânilor. De la febră și tuse, poate degenera în pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.

Cum se răspândește în organism și ce organe atacă

Cercetătorii din China au folosit microscopia crioelectronică pentru a arăta cum coronavirusul infectează oamenii. Studiul publicat în revista “Science” spune că virusul atacă receptori care se regăsesc în plămâni, inimă, rinichi și intestine.

După ce atacă plămânii, distrugând țesutul pulmonar și declanșând insuficiența respiratorie, virusul se răspândește în intestine, iar mai apoi atacă ficatul persoanei infectate: ,,Ficatul este un organ puternic vascularizat, de aceea e ușor de atacat de un virus după ce acesta pătrunde în sânge”, explică Anna Suk-Fong Lok, cercetător la University of Michigan Medical School și fost președinte al Asociației Americane de Cercetare a Bolilor Hepatice.

Rinichii sunt și ei afectați de coronavirus. Exact ca ficatul, și rinichii filtrează sângele. Fiecare dintre cei doi lobi conține în jur de 800.000 de capsule renale microscopice numite nefroni. Acești nefroni au două componente importante: un filtru care curăță sângele de toxine și un sistem tubular prin care sângele curățat e pompat înapoi în sistemul circulator, iar toxinele sunt pompate în vezică, de unde sunt evacuate prin urină. Sistemul tubular este cel mai afectat de coronavirus – virusul duce la inflamarea lui, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Asta dacă se înmulțește în rinichi.

Cum se transmite coronavirusul/manifestări:

Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).

Transmiterea de la o persoană la alta se face:

  1.  în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
  2. prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
  3. dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
  4. poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile.

Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii.

 

Un comentariu

  1. Nimeni Răspunde

    E buna teoria numai ca acum ne trebuie urgent masuri practice. Ori ne schimbam stilul de viata ori vom trai sub “aripa mortii” si umilintelor de tot felul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.