Ultima actualizare: azi, 14:40

Locale

DSVSA Satu Mare: Creșterea porcilor în gospodării nu va fi interzisă

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare anunță că ANSVSA nu va interzice creșterea porcilor în gospodării. În aceste sens, DSVSA a emis și un comunicat de presă, semnat de directorul adjunct al instituției, Dan Zeicu.

Redăm, integral, comunicatul de presă:

,,Proiectul de ordin privind regulile generale de biosecuritate a fost publicat de ANSVSA încă din luna noiembrie 2019, acesta este în dezbatere publica iar obiectivul este de a găsi cea mai buna soluție prin care sa permită creșterea porcilor în sistem gospodăresc dar și pentru dezvoltarea fermelor comerciale și a celor industriale.

Ordinul nu prevede interzicerea creșterii suinelor în gospodăria populației, în urma consultării cu crescătorii și asociațiile de fermieri va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane.

Tradiția creșterii porcului în sistem gospodăresc nu va dispărea, dar trebuie respectate niște reguli minime de biosecuritate. Se dorește adoptarea unui program de măsuri care sa reducă la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României și care sa permită relansarea activității privind creșterea porcinelor.

ANSVSA asigura toți cetățenii ca, în România, vor putea crește porci în gospodăria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate.”

 

 

2 comentarii

  1. Nimeni Răspunde

    Ideea este sa se treaca la exploatatiile de mare randament, nu cred ca-n gospodariile populatiei se poate face asa ceva. Asa ca, azi o norma, maine un virus, poimaine o alta piedica si tot asa va fi cresterea porcilor in aceste gospodarii, exact ca mersul cu masina pe autostrada Codrului.

    • y Răspunde

      @Nimeni, ideea este ca toți să lucreze cu forme legale să plătească taxe și impozite. La țară cam 75-80% din produse sunt nefiscalizate, adică la negru ori cel puțin cenușiu. Nu au loc de muncă și se descurcă. Momentan. Apoi vine durerea când se pensionează sau trebuie spitalizați. Totuși e vorba de câteva milioane bune de oameni!!! În Spania sau Italia nu vezi așa ceva. Nici nu vorbesc de restul statelor. Mie să nu-mi spună careva că are nevoie pentru “subzistență” la 30 de porci pe an! Și la găini ouătoare îți ajung atâția. Știu bine că țin și acum.
      Teoretic, dacă lucrează legal și plătesc taxe vor fi bani și pentru investiții. Teoretic. Dar noi încă trăim în Absurdistan.???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.