Ultima actualizare: azi, 12:35

Locale

IMAGINE RARĂ. Primăria veche din Satu Mare, pe o vază din 1970

Primăria veche din Satu Mare a fost inscripţionată pe o vază din 1970. Mulţi dintre sătmăreni nu ştiu că fostul sediu al Primăriei Satu Mare a fost vizavi de Casa de Modă, unde actualmente se află statuia lui Iuliu Maniu. Clădirea a fost dărâmată.

Practic, se ştie că Primăria Satu Mare a avut sediul în clădirea care a existat pe locul actualului Hotel Dacia. Fiind o clădire veche, autorităţile au decis mutarea primăriei în clădirea din imagine, care era situată între actuala Casă de Modă şi Catedrală Romano Catolică şi ridicarea hotelului Dacia. După circa 70 de ani, Primăria s-a mutat din centrul vechi în fostul sediu al Direcţiei Agricole, adică pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 11, unde a funcţionat câţiva ani. După finalizarea Palatului Administrativ, Primăria Satu Mare s-a mutat în actualul sediu.

Clădirea din centrul vechi a fost demolată după anul 1970, când a început construirea Casei de Modă. Motivele, dărâmării nu sunt foarte clare nici astăzi.

Cert este însă că sunt foarte puţine imagini cu sediul fostei Primăriei. Imaginea prezentată a fost realizată în anul 1970 pe o vază scoasă cu ocazia sărbătoririi a 1.000 de ani de atestare documentară a municipiului Satu Mare. Acesta este un alt eveniment contestat despre care vom vorbi altă dată.

Interesant este faptul că deşi imaginea respectivă a fost reprodusă în anul 1970, în plină perioadă comunistă, Catedrala Romano Catolică este reprezentată ca un simbol al municipiului Satu Mare.

 

 

 

 

 

 

 

21 comentarii

  1. Andrei Răspunde

    Nu sunt clare motivele daramarii ? Eu cred ca motivul este unul istoric : sunt de parere ca dupa trecerea Ardealului de nord inapoi in sanul Ungariei , la intrarea in fruntea trupelor maghiare , conducatorul Ungariei , Vitez Nagybanyai Horty Miklos acolo a fost primit de catre delegatii maghiari ! Si asta este un motiv mai mult decat suficient pentru daramare : sa ramana cat mai putina “aminitre colectiva” a maghiarimii de pe aceste meleaguri ! Dar cu toata vointa voastra rau voitoare , sute de batrani oseni , romani , au dormit ani la randul cu poza celui sus amintit , la capataiul patului lor , cu toata rau vointa , eu ma duc la ai mei predecesori doar 150 metri , pana la cimitir , pe cand voi trebuie sa mergeti sute de km , daca ar fi unde sa mergeti , caci ati venit aici , si ati uitat de cei lasati in urma , poate nici nu mai stiti unde sunt mormintele predecesorilor vostri !

    • Loser Răspunde

      Menyél te az anyád kibaszot retkes picsájában!
      Azt, hogy a te kibaszott elődeid ki szerették volna törölni a Erdélyből a románságot, nem jelenti azt hogy a mi elődeink nem itt éltek pár száz évvel ezelőtt is! Csak, sajnos, magyarossitották a neveiket, de ők románok voltak!
      Annyit még hadd mondjak: a legjobb kurváim, magyarok voltak! Lehet köztük volt a te édesanyád is!

  2. matroz Răspunde

    S-a mai inventat un cretin satmarean ce nu are ce face!Ioooiiii…

  3. Profesor Răspunde

    Despre istoria orașului și cei 1000 de ani trebuie să discutați cu istorici adevărați, nu cu snobi sau pretinși istorici!

    • Satmarean Răspunde

      Păcat că s-a retrocedat tot orașul ăsta ungurilor și arată funebru !!!. Ți mai mare jena ce a ajuns Satu Mare !!!. Jalnic !!!

      • History Răspunde

        Retrocedarea este un lucru reparator indiferent de ce crezi tu sau ce vrea unul sau altul. Este prevăzut în legislație pentru că se dă înapoi ceva omului sau moștenitorilor ce a fost al lui sau familiei. Că le convine asta unora sau altora e altceva. Trebuia să aibă loc cu cel puțin 10 ani mai repede. Dar trebuie făcut corect. Istoria este una, indiferent de ce ce spune sau se vrea. Nu vreau să intru în polemică cu nimeni mai ales că mulți nu posedă cunoștințe elementare în acest sens. Trebuie făcut de oameni care cunosc asta nu de cei care au impresia că cunosc istoria. Nu de capete înfierbântate. Este valabil pentru istoricii de ambele părți. Scuze de cacofonie. Așa a ieșit. Dar se pare că mai este foarte mult până acolo.

  4. mihail Răspunde

    Famba vanhu vazhinji vanopenga pane portal!

  5. nesimtire Răspunde

    Daca nu este nimic despre ce sa scriet , scoateti din arhiva ceva ca sa sara oameni nebuni unu la altul.

  6. Satmarean Răspunde

    Cladirea s-a daramat pt ca era intr-o avansata stare de degradare .Era un pericol public . Din ce cauza a ajuns asa ? Mai sunt si azi oameni care au lucrat in administratia judetului care stiu . Cred ca fundatia e si acuma acolo Era in perioada 1975-1976.

  7. Hu Răspunde

    romani = români au fost adusi de catre maghiari in Ardeal pentru iobagi.

    • Loser Răspunde

      {Comentariu sters pentru limbaj licentios. Va rugam sa va exprimati civilizat, altfel de vedem obligati sa luam masuri}

  8. mda Răspunde

    Au fost adusi sa te pise pe tine in cur hunule.

    • mda Răspunde

      Ați asistat la momentul artistic “Sunt mândru că sunt bou”. Spune drept îți place orașul în halul în care a ajuns? Îți place halul în care l-ați adus voi cartieriștii ‘imigranți de la stână’? Dacă apucai perioada de dinainte de a pune în operă această ‘transformare’ acum ai da cu capul de perete. Dar nu ai termende comparație, poate nici cap nu prea ai.???

  9. .... Răspunde

    Loser,tu chiar esti un looser,minunat exemplar al acestui popor român pe care cu cinste îl reprezinți.

  10. ...?#@!....ățopi Răspunde

    Pentru @loserul sătmarului, cu dedicație.
    Dacă ești sătmărean este imposibil să nu ai printre neamuri unguri dar și de alte feluri. Este imposibil. Și eu am. În schimb dacă ești venit cu “sârma” se înțelege de ce ești așa retardat. Dar degeaba ai venit aici pentru că nu ai evoluat de la faza coborâtului din copac. E foarte trist.

    • traian Răspunde

      “Este imposibil. Și eu am.” ???
      Pai si daca tu esti poponar,neaparat trebuie sa fie si altii?

      • ...?#@!....ățopi Răspunde

        Nu, dar tu atunci sigur nu ești sătmărean get-beget. Așa-i băiatu lui mami? Tu amesteci merele cu perele. Sau să îți dau un contraexemplu? Dacă candidata PSD la prezidențiale era blondă și p……stă atunci toate româncele sunt la fel. Sau măcar pesedistele. Așa-i că nu e așa?

  11. zz Răspunde

    De cand stiinta istoriografica exista, Szatmar-Nemeti facea parte din Regatul Unguresc, avand ca locuitori de etnie maghiara, svaba si evreieasca. Ce s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial, desigur este o alta poveste. Alterarea faptelor istorice nu ne duce nicaieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.