Ultima actualizare: azi, 18:09
Naţionale

Mii de români blocați între Austria și Ungaria. Nu toți românii au apucat să treacă frontiera

Mii de români blocați între Austria și în Ungaria. Nu toți românii au apucat să treacă frontiera. Cu privire la blocajul reapărut la granița dintre Austria și Ungaria, în cursul acestei dimineți, generat de faptul că nu toți cetățenii români aflați la frontiera menționată au reușit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopți, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români.

Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.

În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluții optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare, în limitele posibilităților concrete de acțiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecție.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta.

Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.

În același timp, MAE apreciază că libera circulație a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent.

6 comentarii

 1. KORONAVIRUS Răspunde

  Oameni buni, daca ati plecat din tara pt ca-i pute acasa ,atunci sa ramaneti in [email protected] ma….. voastre, de unde ati mers. Sincer nu mai simt ca voi care ati plecat din tara ca mai sinteti romani…si va rog frumos sa nu veniti acasa ca sa primim si noi virusul asta, avem noi destul de multe probleme si fara asta…Daca ati plecat din tara dati inapoi cetatenia Rom. si sa cereti cetatenia la care tara sunteti ,rusine ce faceti acum diaspora RUSINE , sunteti ca sobolanii…

  • bla Răspunde

   Nu toti romanii din diaspora vin. Majoritatea care vin sunt boschetari. Printre ei poate numa 1% au motive reale.Numa ca noi avem multi nespalati si analfabeti in vest si acuma toti vin acasa. Statul ar trebui sa-i duca de la vama in carantina. Inainte sa-i duca in carantina, sa separe aia cu febra si simptome de restu. Dupa aia sa le faca teste la toti . De separat, sa-i separe pe aia cu febra, pentru a sta linistiti in carantina aia care nu au simptome. Dar carantina la toti. Nu la domiciliu. Aia e apa de ploaie. Cum sa faci dosar penal la un om care are mai multe dosare penale, amenzi si datorii, decat bani? E degeaba. Dosaru penal nu-i face sa stea in casa

 2. zoli Răspunde

  oricum ar fi, ca deobicei tot ungurii-s de vina.

 3. satmarean Răspunde

  Sincer? Da, pentru ca ia lasat.

 4. ioan Răspunde

  Asa handicapati suntem?? Ducem acasa virusul constient?? Serbia deja sa inchis granitele nici sarbii nu mai poate sa intre in tara lor numai camioanele… dar noi inca trimitem avione la Spania Italia dupa ei ,care au plecat din tara 15-20 de ani si staul nu a contribuit de la ei nimic, pffff suntem prosti cu P mare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.