Ultima actualizare: azi, 22:21
Locale

Morți la Penitenciarul Satu Mare: Deținuții au blocat ușa camerei cu paturi!

Morți la Penitenciarul Satu Mare. Deținuții decedați aseară în Penitenciarul Satu Mare au blocat ușa de acces în încăpere cu paturile și au aprins articolele de cazarmament, informează Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare. Din cei 10 deţinuţi aflaţi în încăpere trei au decedat, doi sunt în stare gravă iar cinci dintre ei au scăpat fără răni.

Morți la Penitenciarul Satu Mare – Redăm poziţia sindicatului:

Pe fondul masurilor anuntate sau deja adoptate de toate unitatile Politiei Penitenciare, masuri care includ inchiderea usilor camerelor de detinere inclusiv la regimurile semi-deschis si deschis (pentru limitarea riscului de infectare cu Coronavirus), un grup de detinuti dintr-o camera de detinere a Penitenciarului Satu Mare a provocat un eveniment absolut inutil care s-a soldat cu moartea a trei dintre ei.

Din informatiile pe care le avem, detinutii, o parte dintre acestia fiind cunoscuti cu probleme in plan disciplinar, au blocat usa camerei de detinere si au incendiat articole de cazarmament. Experientele anterioare au aratat cat de repede se intinde un incendiu intr-o camera de detinere si cat de greu este de evitat pierderea de vieti. Pe langa cei trei detinuti decedati, alti doi sunt in stare grava.

Interventia a fost deosebit de dificila intrucat detinutii au obturat intrarea cu toate paturile metalice si cu toate saltelele din camera, retragandu-se probabil in grupul sanitar, cu convingerea ca nu vor fi afectati de flacari si fum. Daca flacarile se pare ca nu i-au ajuns, totusi cantitatea de fum degajata a fost imensa si letala pentru incendiatori. Cu toate ca saltelele erau din categoria celor ignifuce, chiar si acestea ard daca se incearca cu perseverenta incendierea. Nu atat de repede si nici generand o temperatura atat de ridicata ca cele normale, dar totusi ard!

La acest moment, nu sunt semnalate alte evenimente in sistem, iar la Satu Mare nu avem victime in randul personalului. Incidentul a fost provocat fara o ratiune anume in afara deranjului provocat de inchiderea usilor si de restrictiile pe linie de vizite si pachete,  cu toate ca unitatile fac eforturi zilnic sa informeze detinutii cu privire la situatia generala nationala si internationala, care impune adoptarea unor astfel de masuri. Apreciem nesolidarizarea celorlalti detinuti din unitate cu actiunile necugetate soldate cu pierdere de vieti!

De mentionat ca Penitenciarul Satu Mare inca nu inchisese usile pe timp de zi (asa cum alte unitati au facut-o deja) facand doar anuntul ca urmeaza luarea masurii. La ora incidentului, usile erau inchise conform regulamentului intrucat fusese luat apelul de seara. In camera se aflau 10 detinuti, 5 dintre acestia scapand cu viata. Ramane de vazut daca medicii vor putea salva viata celor doi raniti. Poate acest eveniment sa traga un semnal de alarma descurajand alte potentiale incidente pe care personalul face tot posibilul sa le previna.

Este o perioada dura pentru toate statele si pentru toate categoriile de cetateni, liberi sau privati de libertate. Fabrici se inchid, mii de oameni intra in somaj tehnic, economiile se prabusesc. Nu vrea nimeni raul nimanui. Incercam impreuna sa trecem peste acest impas major, unic in istoria contemporana. Indemnam la calm, intelegere si echilibru, la vigilenta si profesionalim. Este absurd ca pe fondul unor masuri menite sa salveze vieti, sa avem incidente fara legatura cu pandemia, care sa se soldeze cu decese.

Un comentariu

  1. mae Răspunde

    ciupi a facut dezastru nu se linisteste nici acolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.