Ultima actualizare: azi, 13:29
Naţionale

OFICIAL. Carantină totală în România! Care sunt noile restricții potrivit Ordonanței militare nr. 3

Carantină totală în România! Care sunt noile restricții. MAI a emis Ordonanța militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19.

Ce prevede Ordonanța militară nr. 3

Articolul 1. Se interzirce circulația tuturor persoanelor, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă, cum ar fi fotbalul, donarea de sânge.

Articolul 2. Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani este permisă între orele 11 – 13, pentru scopurile de mai sus.

Articolul 3. Circulația persoanelor prevăzute la articolul 2 este permisă și în afara intervalului de timp 11.00 – 13.00 dacă se face în interes profesional sau activități agricole, adică medicii, agricultorii care dovedesc să sunt implicați în activități didactice

Articolul 4. Aceste persoane trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere. Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc.

Poliția va accepta adeverință fără ștampilă.

Această măsură se aplică începând de miercuri, 25 martie.

Articolul 5. Se instituie carantinarea sau izolarea pentru toate persoanele care intră în România.

Articolul 6. Autoritățile au obligația să asigure evidențierea persoanelor fără adăpost și să asigure adăpostirea acestora. Măsura se aplică începând cu publicarea ordonanței militare în MO.

Articolul 7. Instituțiile publice și operatorii economici trebuie să marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care să asigure o distanță de minim 1,5 m. Administratorii piețelor trebuie să asigure respectarea unor distanțe minime între comercianți și clienți.

Articolul 8. Se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franța și Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice.

Articolul 9. Se interzice accesul piloților la bordul navelor dacă nu au echipament de protecție stabilit de DSP Constanța.

Articolul 10. MApN asigură, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinire activități ordine public sau poliției de frontieră

Articolul 11. Pentru verificarea măsurilor de carantinare și izolare, autoritățile vor putea aplica măsuri de monitorizare a persoanelor.

Articolul 12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi scimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

Articolul 13. Suspendarea temporară a activităților comerciale nu se aplică: vânzării produselor electronice-electrocasnice de către operatorii economice care asigură și livrarea la domiciliu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, în cursul zilei de marţi, că recomandările impuse prin ordonanța militară din 21 martie în cazul epidemiei de coronavirus devin obligaţii și că va fi folosită şi Armata pentru a gestiona şi mai bine situaţiile apărute în teren.

“Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei. Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie. Aceste restricţii vor fi prelucrate într-o ordonanţă militară şi restricţiile vor intra în vigoare începând de mâine”, a spus președintele Iohannis.

Ordonanța militară 3. Noi restricții de circulație

Astfel, potrivit noii ordonanțe militare, recomandările valabile pentru intervalul orar 06.00 – 22.00, așa cum au fost ele menționate în prima ordonanță militară, devin mandatorii.

Este vorba despre următoarele restricții:

– Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

– În intervalul orar 06.00 – 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

– În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de miecuri, 25 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Iohannis a precizat, de asemenea, că persoanele aflate în carantină sau în izolare ar putea fi supravegheate electronic.

“Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este necesar ca aceste măsuri să fie respectate integral”, a spus Iohannis.

Ordonanța militară 3. Restricții speciale pentru cei peste 65 de ani

Klaus Iohannis a reiterat că persoanele cele mai vulnerabile sunt cele de peste 65 de ani.

“Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale şi astfel pentru a proteja persoanele peste 65 ani. Pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui în interesul propriu să stea practic tot timpul acasă”, a subliniat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, tot marți, că armata va suplimenta personalul de ordine publică prezent pe străzi în contextul restricţiilor pentru limitarea transmiterii COVID-19.

“Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, Jandarmerie şi Poliţie”, a spus şeful statului la finalul unei şedinţe cu premierul Ludovic Orban, cu miniştrii de Interne, al Sănătăţii şi al Apărării.

Sursa: ProTV

 

12 comentarii

  1. cityzen Răspunde

    POTRIVIT ACESTEI ORDONANȚE LE-A FOST LIMITAT TERMENUL PERSOANELOR CU VARSTA DE PESTE 65 DE ANI CA SĂ MEARGĂ LA MAGAZIN DECÂT ÎNTRE ORELEE 11-13 ȘI ÎN REST POT SĂ MEARGĂ LA GRADINA NONSTOP PE BAZA DECLARAȚIEI!!!!!! BUNĂ TREABĂ!!!! PREȘEDINTELE A SPUS UNA, AȘTIA AU FACUT ALTCEVA!!!!! SE VOR ÎMBOLNĂVI PE CAPETE BĂTRÂNII!!! ASTEA NU SUNT MĂSURI RESTRICTIVE ÎN CAZUL ACESTOR PERSOANE!!!
    AU VRUT SĂ SE SCOATĂ PROBABIL PENTRU CA SĂ NU MOARĂ DE FOAME CEI CARE NU AU RUDE, DAR CA SĂ-I LAȘI ȘI LA GRĂDINĂ NONSTOP, NU CRED CĂ A FOST O DECIZIE BUNĂ!!! LE ERA SUFICIENT 2 ORE SĂ IASĂ LA MAGAZIN!!!!ȘI ÎN INTERVALUL 11-13 TREBUIA SĂ NU SE PERMITĂ ACCESUL CELORLALȚI CETĂȚENI, DACĂ TE-AI GÂNDIT SĂ EI NIȘTE MĂSURI CÂT DE CÂT BENEFICE TUTUROR!!!!!

  2. Cetatean Răspunde

    Deci dragi români totul ne este interzis, doar să mergem la muncă e obligatoriu! Mergând la muncă nu luăm și nu dăm coronavirus! Vă amintiți deviza NAZIȘTILOR, munca te face liber! Așa cred și simt și șefii care le mai cer angajaților să meargă la muncă, deși munca poate fi oprită în această situație dramatică! Dar bine că au ajuns ei șefi, sănătatea oamenilor nu contează! Dacă mai mor dintre angajați ce bine! Rămån posturi libere pentru pilele pilitice!

    • Norick Răspunde

      Nu stiu unde ai citit tu, ca munca este obligatoriu, dar ce ai băga in mațe daca ar fi regulile dupa tine?? Intreb asa din curiozitate… 😀

      • remy martin Răspunde

        Ăia din Danemarca ce bagă la maț, domnule Norick? Conform unui articol DailyMail, statul danez a decis să plateasca 75% din salariile muncitorilor, restul de 25% fiind acoperit de companii.

        • Norick Răspunde

          De când comparam noi Danemarca cu Ro?? Bine ca nu veniti cu Luxemburg, sau Katar… 😀
          P. S. Nu cred, ca in Danemarca toate magazinele sunt inchise, inclusiv politie, pompieri, benzinarii, spitale etc. etc.. 😀
          Peace!. 😀

          • remy martin

            Daca va referiti la mentalitate, asa este, nu putem compara. Dar in schimb, eu as compara salariile din Danemarca, cu salariile din Romania. Va spun eu ca statul danez are mai mult de platit decat statul roman. Aici intervine bineinteles mentalitatea. Atata timp cat unui barman, sa zicem, din Danemarca( si nu numai) ii plateste statul salariul, nu vad de ce nu ar plati si statul roman, salariul unui barman din Romania. Cauza ca acel barman nu poate sa isi exercite profesia este aceeasi, si anume virusul, care la randul lui nu cred ca alege pe baza de nationalitate. Sunt constient ca acest lucru nu se va intampla nici in visele noastre cele mai umede, dar acest lucru, dupa parerea mea, este normalul. Peace back to you!

          • Norick

            @remy martin : Mersi pentru comentariul pertinent. Nu trebuie să fim de acord cu paterile, ceea ce conteaza să avem respectul reciproc fata de celalat. Aveti respectul meu in vigoare.. 😀 Toate cele bune. 😀

          • remy martin

            @Norick De acord si multumesc. Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat

          • Norick

            No problem! Mai bine tarziu, decat niciodata. Toate cele bune. 😀

    • remy martin Răspunde

      Sunt total de acord cu dvs. Însă, ca mine si ca dvs sunt foarte puțini. Majorității este de neconceput faptul ca nu pot face ore suplimentare din cauza acestui virus, darămite sa nu meargă la munca deloc.

  3. 🤐 Răspunde

    Va plangeti intruna de cine sunteti condusi,de leafa,de conditiile de trai,de sistem sanitar,de unicarm 😊,etc.
    Denigrati diaspora (nu vb de tigani,boscheti,pishati ce vin si pleaca nonstop),ca sunt tradatori..bine si fac ca fug din tara asta de ccat.

  4. Satu mare Răspunde

    Da de ce nu ne zice nimeni cat timp tine carantina asta ca pe ludovic orban nu prea il intereseaza de noi ca uni patroni zic ca aia 75 la suta din salar numa atunci ii da la angajati cand ii primeste si el de la stat si atunci oameni din ce sa traiasca ca pe parlamentari nostri nu prea ii intereseaza de oamenii iei au furat destul de la noi si mai au si niste salarii foarte mari sa ii vad eu pe iei cum sar descurca cu 1000 de lei pe luna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.