Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Pentru prima dată în istoria județului Satu Mare: ședința Uniunii Mondiale de Folclor

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Națională de Folclor din România, și Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.) organizează în perioada 20 – 22 martie 2020, cea de-a VII a ediţie a Festivalului Concurs Internațional de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii” și Caravana I.G.F. (Uniunea Mondială de Folclor).

Concursul îşi propune valorificarea, popularizarea cântecului şi portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente, precum și promovarea costumului popular tradițional. Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui rapsod al Nordului, Nicolae Sabău care a cules melodia ,,Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit. Insituția noastră a considerat că acest cântec, devenit celebru în întreaga țară, merită pus în valoare, astfel că a inițiat în anul 2014 un festival care treptat, de la o manifestare zonală, a devenit în scurt timp un reper important în calendarul manifestărilor culturale de gen, care adună soliști din întreaga țară și din străinătate.

Sâmbătă 21 martie 2020, de la ora 10:00 în Sala Mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare, se va desfășura pentru prima dată în istoria județului, ședința Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), participând 10 țări din întreaga lume (Vietnam, Rusia, Franța, Bulgaria, Lituania, Polonia, Georgia, Belarus, Slovacia), în frunte cu reprezentanții Asociației Naționale de Folclor din România.

Duminică 22 martie 2020, de la ora 17:00 în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare va avea loc concursul de interpretare vocală, juriul fiind format din personalitaţi de seamă ale vieţii culturale şi artistice, specialişti în domeniul cercetării, culturii şi tradiţiei populare din România și străinătate.

De la ora 18:00 având loc Gala Laureaților și Spectacolul Artistic. În program vor evolua interpreți de folclor din: BULGARIA – Tatyana Stoyanova, Franța -Corentine Perriere, Slovacia – Dajana Novotna, și BELARUS – Yanchytskaya Lizaveta; cât și artiști consacrați din țară: Nicolae Sabău, Petrică Mureșan, Antoanela Ferche Buțiu, Ioana Pricop, Anca Branea, Mărioara Sigheartău, Nelu Șopterean, Vlad Jurchiș, Diana Topan (câștigătoarea Trofeului Festivalul Concurs Național de Folclor ”Rozmarin în colţu’ mesii” ediția a VI- a), Asamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” și Ansamblul Folcloric „Flori de Maramureș”.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de orchestra ”Rapsodia Bihoreană” – dirijor prof. Liviu Buțiu.
Intrarea se va face pe bază de bilete (25 lei/bilet). Informații suplimentare la sediul Centrului de Creație Satu Mare (str. Mihai Viteazu nr. 32), sau la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare.

Persoană de contact – referent Pustai Gabriel – 0361.407.511

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.