Ultima actualizare: azi, 10:50

Locale

BOR anunță noi reguli pentru Florii și Paște. În ce condiții se poate lua Lumina

Biserica Ortodoxă anunță noi reguli pentru sărbătorile de Florii și de Paște. Pelerinajul de Florii nu se mai ține anul acesta, iar în noaptea de Înviere, credincioșii pot ieși în fața casei cu o candelă sau lumânare, pentru a primi Lumina Sfântă.

Lumina Sfântă va fi adusă cu avionul de la Ierusalim sâmbătă seara, apoi va fi distribuită eparhiilor din țară. Voluntari cu mască, mănuși și ecuson o vor distribui numai credincioșilor care solicită acest lucru și îi așteaptă în fața locuinței cu o candelă sau lumânare.

Slujba de Înviere, la care anul acesta nu participă credincioși, va începe la ora 00.00, în afara lăcașului de cult. În timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii pot ieși la ferestre și la balcoane sau în curțile caselor lor, adresând salutul „Hristos a Înviat!”.

În prima zi de Paște, începând cu ora 06.00, voluntarii vor oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, adică pâinea binecuvântată și stropită cu aghiazmă și vin, precum și pachete cu daruri alimentare.

Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta, iar spovedania și împărtășirea se pot face la domiciliu. Preotul poate intra în casă cu încălțăminte de unică folosință și mască, va folosi doar cartea de cult și epitrahil și trusa liturgică pentru împărtășanie. Trusa va fi dezinfectată înainte și după folosire.

Sursa: Digi24

16 comentarii

  1. Ardelean Răspunde

    Ma kkkkk pe mine de ras….o sa umble tarcovnicii cu ecusonu la gat, langa talanga dupa care se ia turma de dreptcredinciosi si preaneganditori. Si sa mai spui ca nu intra biznisu lui danyboi in sec XXI. Parca vad ca la anu o sa umble popimea cu trotinete electrice, sa ajunga din urma vremurile.

    • realist Răspunde

      Merge business-ul. Langa cel cu lumina va sta si cel cu “pershu” sa stranga banii..

  2. Ardelean Răspunde

    Si reguli? Pai prostimea nu stie cuvantu asta….trebuia trecut randuieli. Sau ceva termen de asta medieval, sa priceapa oile domnului.

  3. unguru bulan Răspunde

    sa cumpere aruncatoare de flacari si din strada sa aprinda lumanarile in balcoane , cred ca statu islamic mai are pe stoc si le trimite ca ajutor umanitar

    • Vlad Tepes Răspunde

      Am citit si eu anuntul BOR.
      In tot cuprinsul acestuia se vorbeste de ” reguli pentru Florii si Pasti “.
      De unde ati scos voi ” reguli pentru Florii si paste ” ?
      Mai terminati o data cu timpenia asta de “paste”.
      Atit ortodocsii cit si catolicii sarbatoresc Sfintele Pasti !
      nu paste…

  4. bla Răspunde

    “În ce condiții se poate lua Lumina” , ce dume de secolul 20:)) Ce lumina mai? Le debeanseaza electrica curentul ? :)))) Acuma pe bune, o sa faca limbrici daca nu “iau lumiuna”. Le dau eu un foc, moca!

  5. ... Răspunde

    Deci. Ajunge una bucată inconștient în astfel de situații și o să fie plin la știri cu pozitivi sau decedați în Satu Mare. Putem păți ca în Suceava sau Țăndărei. Ne lipsește fraților? La protestanți nu e nici un sfânt, nu e nici o lumină. Cerul încă este la locul lui. Eu nu sunt protestant am dat doar un exemplu. Puteam să ne lipsim anul acesta de drumul de Ierusalim. Nici pe timpul comunismului nu era. Nu de alta dar ne facem rău singuri cu mâna noastră, nu putem fi chiar așa de încuiați.

    • ... Răspunde

      Revin cu o observație înainte să primesc felicitările și mulțumirile de rigoare. Nu la pocăiți m-am referit când am vorbit de protestanți.

  6. romanca din satu mare Răspunde

    Imi este greu sa-mi imaginez ce fel de oameni sunteti cei care scrieti aberatiile de mai sus . Toti cei care stiu sa scrie sau sa foloseasca un PC ar trebui sa aiba un pic de inteligenta ,bun simt si cel mai important cei 7 ani de acasa sau poate pe ei i-a adus barza. Comentarii decente ar fi de folos in aceste momente si ar trebui sa ne gandim la parintii nostri ,la bunicii nostri ,la cei aflati in suferinta a carui nadejde a ramas in Dumnezeu prin biserica si preoti slujitorii Domnului. Nu luati in bascalie aceste reguli chiar in acest secol in care unii sunt mai inapoiati decat in secolele trecute .In rest va doresc sa aveti Paste linistit iar Lumina Invierii sa fie cu noi cu toti.

    • Ardelean Răspunde

      Tanti romanca din SM….pai daca matale iti pui speranta in slujitorii nastai sau socolan, sau in grasunii sia de-or dat in cluj sa guste toti cu aceeasi lingura, esti tare neprihanita la minte. Pai popimea incaseaza dublu de la spectatorii circului asta, cu ecusoanele. O data isi ghiftuie persu saptamana viitoare, iar a doua oara buzunarele la preveghiu lor, cam pe la inceput de mai.

      • ... Răspunde

        Da. Se prea poate.😢😥😪 Cei cu mintea neprihănită nu au cum să înțeleagă asta.🤔😉

  7. Garuboz Răspunde

    Iartai Doamne ca nu stiu ce vorbesc!

  8. ...?#@!....ățopi Răspunde

    @romanca din satu mare sau altii care nu mai pot de atata religie, va rog cititi atent stirea de mai jos. Nu va zice nimeni sa nu mergeti la biserica. Doar ca acum de sarbatori putin fiti mai retinuti. Pentru ca altfel ……
    https://www.b1.ro/stiri/eveniment/alerta-epidemiologica-in-sibiu-101-oameni-au-intrat-in-contact-cu-o-victima-a-covid-19-barbatul-era-pastor-si-a-umblat-mult-in-comunitate-video-328198.html

    • Ardelean Răspunde

      ?@#.. si ce vroiai, sa se lase pochii nostri mai prejos ca pastorii? Mai ales cand se vede cu ochiul liber ca turma pochilor ortodocsi e mai putin breaza la minte?

  9. Ardelean Răspunde

    Desi, eu as sta putin pe ganduri. Ca se pare ca doamnedoamne nu io prea pazit pe pochii aia din bucuresti, si nici pe “doamna de la lumanari”. Pai atunci va cobora el, cu pavaza anticovid sa apere ceva enorias de rand, de unde se agata harta in cui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.