Ultima actualizare: azi, 11:58

Locale

Peste 8.000 de sătmăreni au fost trimişi în şomaj tehnic!

Peste 8.000 de sătmăreni au fost trimişi în şomaj tehnic de la instituirea stării de urgență. Cele mai afectate sunt hotelurile, restaurantele, cafenelele și comerțul.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, Simona Derșidan, a precizat pentru PortalSM că de la instituirea stării de urgenţă 918 agenţi economici au cerut şomaj tehnic pentru un număr de 8.073 de angajaţi.

Cele mai afectate domenii sunt HORECA, comerţul şi industria textilă. Pe perioada stării de urgenţă statul plăteşte firmelor 75% din salariile angajaţilor, în anumite condiţii.

21 comentarii

  1. Intrbare Răspunde

    Doamna Dersidan cu magazinele ?

  2. Unu Răspunde

    Dar printre ei se regăsește măcar un bujetar. A ,nu,ei sunt aristocrația. Privații sunt plebea.

  3. Curiosul Răspunde

    8000 în șomaj tehnic, dar câți au fost concediați instant?
    Peste 8000 sigur, dar nici un bugetar

  4. Curiosul Răspunde

    Care sunt condițiile în care statul plătește cei 75 % firmei care trimite în șomaj tehnic angajații?
    Cu un control și amendă bombă?
    Statul nu o să plătească nici un ban firmelor, o să constate diferite motive pentru a nu plăti nici un ban celor ce și-au trimis angajații în șomaj tehnic. O să îi amendeze drastic de ce nu ai asigurat telemuncă, indiferent de profil.
    Statul nu are bani pentru firme, decât pentru salariile bugetarilor, salarii nesimțite….

  5. Septico Răspunde

    Si cate persoane va fi luat inapoi dupa terminarea pandemiei de coronavirus???

  6. Mae Răspunde

    Pînă acuma dicta angajatul !!!!!!Acuma sa întors roata o să dicteze și angajatorul !!! Așa e frumoasa viața !!! Doamne ajută !!!

    • Altu Răspunde

      @mae,da ,angajatorii care mai au unde angaja. Așa să se răfuiască angajații cu angajatorii,iar bugetarii își freacă burțile. Dar, poate iar vor dicta angajații, că la ce salarii au ,sigur ei au dictat.

  7. Eu Răspunde

    Eu unu nu pot sa va înțeleg ce treabă aveți cu bugetarii,oare va oprește cineva sa va angajați la stat??? AAA,nu sunteți prea școliți sa nu aveți pile care sa va ajute cu un post….tot cu bugetarii in sus cu bugetarii in jos,mai vedeți va de treabă!!
    P.S și eu lucrez la privat.

    • Alt eu Răspunde

      @eu, școliți? Mă faci să râd.Pile,aia da. Dacă ar fi așa școliți cum spun ei țara asta ar arăta altfel. Bugetarii sunt miezul, ei diriguiesc tot, atunci cum se face că suntem la coada Europei. Uită-te prin oraș, doar investițiile private se văd, alea bugetare nu prea. Spune un domeniu condus de bugetarii ăștia școliți care funcționează? Te rog ,unul singur, și îi declar pe toți savanți.

  8. GB Răspunde

    Bugetarul te “naște”, te botează, te învață, te căsătorește, te cunună, te pedepsește, te păzește, te tratează, etc…și te îngroapă! Da, de bugetar cred că nu scapi nici în lumea cealaltă, că deh.. și acolo trebuie să te ajute cineva.

  9. Ko Răspunde

    Eu nu zic ca nu avem nevoie de bugetari , dar daca ar faca si ei un mic efort sa lucreze mai eficient si rapid sau mai bine zis cu suflet fara smecherii nu ar fi atitea probleme.

  10. Satmarean Răspunde

    Asa suntem noi ….sa moara si capra vecinului. Bugetari sunt si cei care acum sunt in prima linie. Sa- i punem in sonaj tehnic?? Toti cei care muncesc acum platesc impozite si taxe bani din care se achita si acei 75% pt angajatii de la privat. …si uite cum ae intoarce roata. Sunt sigur ca 90% din cei care lucreaza la hoteluri,restaurante, mall- uri, comert vor fi reangajati. Sanse mai putine vor avea ( deocamdata)cei care depind de cum reia lucrul firmele mai mari la care le livreaza subansamble. In timp se va rezolva si asta. Asa ca ne e chiar asa negru dracu. Bani se ia si in somaj tehnic , ratele au putut sa le amane pana la sfarsitul anului, daca isi reiau si activitatea se reintra in normal. Parca vad la vara ca vor fi pline statiunile ….daca nu revine in forta virusul. Asta va depinde si de noi. Bineinteles ca vor fi si afectati mai grav. Pt acei treb statul sa gaseasca solutii: somaj, avantaje pt firme care- i angajeaza etc

    • Unu Răspunde

      @satmarean,la economie ești repetent. În primul rând niciodată bugetarii nu vor plăti salariile privărilor,din simplul motiv că nu produc nimic. Ei oferă servicii, despre calitatea lor nu discutam că o știe toată lumea. Și în șomaj tehnic din cei 75% se plătesc taxe. Șomajul tehnic e suportat de firme,iar acum statul se laudă că va plăti el cât e starea de urgență,apoi Dumnezeu cu mila. Taxele aferente salariilor bugetarilor sunt plătite tot de stat,e că și cum ai muta aceeași bani dintr-un buzunar în altul. Iar privatul poate trăi fără bugetari, serviciile oferite de eu se pot privatiza,Ex. Sunt spitale private, școli private,firme de pază și apărare private. Dar în schimb invers nu se poate,bugetarii nu produc.

      • n Răspunde

        Incă un analfabet!
        Șomajul tehnic e suportat de firme,iar acum statul se laudă că va plăti el cât e starea de urgență,apoi Dumnezeu cu mila.
        Parcă ai fi baba Vanda sau marele,nemaipomenitul….yyyyyyyy!

  11. Altu Răspunde

    Oare, Dumnezeu ,o fi tot un bugetar? 🤔 Deci așa,de aceea pe ei cineva acolo sus îi iubește.

  12. Garuboz Răspunde

    Nu uitati un lucru fratilor cel mai mare hot (nu numai in Romania)este statul ,apoi statul romn este campion.

  13. Gheorghe Răspunde

    Haideti sa le luam pe rand;
    -daca o firma privata munceste si executa anumite produse pentru cineva(la export de exemplu)si acel cineva nu mai are nevoie de produsele si serviciile tale,din cauza situatiei de moment,bineinteles ca vei ramane fara munca si implicit fara leafa.Sunt cateva croitorii si ateliere metalurgice in oras care sunt afectate.Oricat ar vrea patronul sa-ti dea bani,fara munca nu se poate.
    -anumiti angajati la privat fac munca de acasa,specificul muncii lor este de asa maniera incat ei pot sa munceasca de acasa.Cred ca nu este vreo problema cu asta.
    -anumiti bugetari(pompieri,sistemul de sanatate,politie,jandarmerie,chiar si invatamant,in unele cazuri)momentan au de muncit,deci nu poate fi vorba de someri in randul lor.La finante si in anumite sectoare nu este nevoie sa fie toti la munca deoarece s-au redus anumite activitati dar noi stim ca in aceste locuri muncesc ,,persoane importante”de care nu se poate atinge nimeni.
    -organele de control care ar trebui sa verifice fiecare butic de cartier nu se vad nicaieri.Mai precis;Am fost in cartier C2 sa fac cateva cumparaturi necesare.Nu va vine sa credeti ca operatoarea de la casa nu purta masca si manusi,iar cand am intrebat mi-a raspuns ,,ce am eu cu ea”,,este treaba mea ce face ea?”Magazinul Santec de pe str.Ambudului.Si la un aprozar din cartier am intalnit aceeasi treaba,vanzatoarea fara masca.Astia sunt de la privati….deci nici la ei nu se respecta legea..asa ca ar fi bine sa se ia masuri.Rusine sa le fie…
    Intr-adevar trecem prin momente dificile,drame si uneori avem frustrari,nesiguranta zilei de maine,neimplicarea autoritatilor,nemultumirea noastra fiind normala pentru ca multi au crezut ca acest guvern si aceasta clasa politica este altfel ,,decat ceilalti”.Aceeasi marie dar cu alta palarie.Va doresc din suflet multa sanatate,si motive de bucurie(se mai gasesc
    Sa auzim si de bine….

    • cârcotaş Răspunde

      Crizele au şi următorul aspect: bugetarii au o ocazie bune de a-şi întregi averea. Uitaţi-vă pe declaraţiile de avere de la primării, prefectură, cj, finanţe au rezerve suficiente pt. a face ,,investiţii” în imobiliare cumpărând proprietăţi de la amărâţi aflaţi la ananghie.

  14. Satmareanul Răspunde

    Salutare, Nu e normal sa dicteze nici angajatul, nici angajatorul toti care mergem la serviciu trebuie sa ne respectam si sa ne facem munca. Daca faceti un exercitiu de memorie va veti aminti ce se intampla la inceputul anilor 2000 cand dicta angajatorul, ei umblau cu suv-uri si nu plateau salariile catre angajati, motivand ca 10 stau la coada pentru postul sau. Angajatul a stat, o luna, doua trei, dar dupa aceea nu a mai avut ce sa le ofere de mancare copiilor si astfel a fost nevoit sa-si ia rucsacul, sa-si paraseasca sotia, copiii si sa plece la munca in strainatate. Dupa cativa ani angajatorul s-a trezit ca e o problema cu forta de munca si nu intelegea de ce romanii nu vor sa se intoarca la munca in Romania. Bineinteles ca majoritatea acestui tip de angajatori au disparut dupa criza din 2008, dar au etichetat din pacate si angajatorii romani, seriosi.

    • cârcotaş Răspunde

      Corect ce spui dar să ştii că patronii se uită iar peste gard şi văd că în curând se fac iar ,,o sută” care aşteaptă la poartă. Deja vorbesc din nou cu ,,cui nu-i convine poate să plece”. De salarii mărite să uităm …ani de zile.

  15. Gheorghe Răspunde

    Carcotas,ai dreptate intr-o oarecare masura.Sa nu-si imagineze cineva ca acei romani din diaspora care s-au intors acasa vor merge la munca la patron pentru acei amarati de 2000 de lei,nici pomeneala.Cum se vor relaxa treburile cu Covid 19 cum o sa vezi din nou romanii plecand la munca afara.80%dintre ei vor pleca inapoi la munca afara.In occident este f f f mult de munca pentru romanasi si pe bani buni,nu acolo o coaja de pita oferita prin mila patronului roman.Stiu multi romani care au muncit constincios afara si din banii de acolo si-au cumparat terenuri ,si-au facut case cu gospodarii,conduc masini bune si mai au ,,la ciorap”cate 30-40 de mii de euro,asa ca nu vor merge sa-i exploateze patronul roman pentru bani de nimica.
    In legatura cu salariile marite ai dreptate ca nu vor sa mai dea nimic si de ani de zile trebuie sa muncesti doar pentru subzistenta….da,da,da acel salar de 2000-2300 de lei net este doar pentru subzistenta.Multi patroni prefera sa munceasca cu pensionari,,la negru”carora le da 1500 de lei in mana si pe care-i exploateaza si-i supravegheaza cu camere video ca-i vede si cand se scarpina la coaie,bagand frica in ei.Pentru acesti pensionari patronul nu plateste la stat nimic,nu impozit,nu CAS,nu somaj…nimic,nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.