Ultima actualizare: azi, 19:32

Naţionale

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

,,Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte CCR, la Digi24.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Sursa: Digi24

22 comentarii

  1. Dragnea Răspunde

    Ce păcat!

  2. Vlad Tepes Răspunde

    Noroc ca avem o Curte Constitutionala care constientizeaza ca menirea ei este sa apere poporul roman de abuzuri ale statului.
    Guvernul nu intelege ca este pus sa slujeasca interesele poporului nu sa-si bata joc de acesta.
    Trebuie sa urasti un popor sa-i stabilesti pedepse de mii de euro… pentru ce, ca nu ai o declaratie la tine…
    Cu ce opreste raspindirea pandemiei daca ai declaratia ?
    Nu are nici o valoare.Chiar e o prostie.
    Pedepsele trebuie sa aiba un dublu rol.
    Unul de sanctionare, sa te faca sa simti ca ai gresit iar altul educativ…
    Amenzile de mii de euro la niste oameni care au venit de 2-3 sute de euro, au un rol de distrugere de vieti omenesti…
    Un astfel de pedepsit devine un om nenorocit pe viata…

    • realist Răspunde

      Sau poti sa respecti reglementarile ordonantelor si nu esti pasibil de amenda. Acolo unde s-au intocmit procese verbale abuziv, mai mult ca sigur vor fi contestate in instanta si solutionate favorabil pt petenti.
      Ideea e ca noi suntem un popor caruia nu prea ii place sa respecte legea, cel putin pe partea contraventionala. Scopul acestor amenzi de mii de euro a fost acela de a il “forta” pe roman sa respecte prevederile ordonantelor. La 100 ron/amenda misuna lumea pe strazi mai ceva ca furnicile. Cel mai simplu, respecti legea, scrii frumos declaratia (tipizat sau de mana) si iti vezi de treaba ta. Am fost oprit de mai multe ori, am aratat declaratia si n-am intampinat probleme.

      • Vlad Tepes Răspunde

        # realist – prietene, ai dreptate, numai ca unui om de “etnie romana” care a iesit sa-si cumpere o piine , fara declaratie, i-au dat o amenda de 20.000 lei iar unu om de “etnie romma” care s-a mai si batut cu politistii si i-a injurat, i-au dat o amenda de 2000 lei.
        In asta consta batjocura la adresa poporului roman !!!

      • Golf Răspunde

        @realist – mai bine întreabă-te dacă aceste ordonanțe sau legi sunt corecte, normale, de bun simț.

        Tu ești tipul de individ care este convins că autoritățile îi doresc binele (nu știe câte genocide au avut loc pe pe această planetă, că doar statul este prietenul nostru) și ar respecta orice legi și ordonanțe. Dacă se va emite o lege care va cere ca toți cetățenii care împlinesc 50 de ani să se arunce sub trei, tu vei fi primul care va respecta această lege…

        Trezește-te, statul te vrea sclav, bolnav, prost, te vrea docil, manipulabil.

        • realist Răspunde

          @Golf – Am sa iti raspund la primul paragraf. Nu am adus in discutie corectitudinea ordonanțelor sau a legilor emise de stat. Abuzurile legislative pot fi contestate la CEDO, CCR (vezi cazul actual privitor la cuantumul nejustificat al amenzilor in raport cu contraventiile savarsite).
          Crezi ca mie sau altcuiva ne convine sa scriem câte o declaratie ori de cate ori iesim din casa pt cumparaturi,etc? Daca tu doresti sa iesi fara declaratie si sa te supui riscului de a fi amendat, este strict problema ta. Eu nu-mi permit sa platesc zeci de mii de lei pe amenzi, si nici nu-mi arde sa umblu prin instante sa le contest. Imi scriu amarata aia de declaratie si gata.

          Restul afirmatiei tale nu am sa il comentez – este strict parerea ta 🙂

        • Nha Răspunde

          Spune-ne si noua , tu cum te caracterizezi ca rare bine le stii ?

  3. garcea Răspunde

    Si inainte amenzile de circulatie erau mai mari decat in Germania ,unele si de 5X …..
    O amenda prea marte in Germania este considerata nu o pedeapsa ci un factor care face probleme familiei
    ( la starea civila am auzit de atatea ori ca statul roman apara drepturile familiei….)
    o amenda prea mare duce la imposibilitatea platii chiriei ,ratelor ,a traiului in familie …..

  4. 007 Răspunde

    Vesnica problema a prostiei(prostirii) romanilor (din)intodeauna,dar intodeauna ,se analizeaza si comenteaza DOAR EFECTUL si nu CAUZA.
    Pentru a nu parea niste prosti inteligenti trebuie descoperita cauza (in aceasta speta si in altele),aplicam regula celor 5 DE CE(Metoda a fost folosita prima data de Sakichi Toyoda ,unul din fondatorii TOYOTA,pe la 1930, si inclusa in TPS( Toyota Production System)ca metoda de analiza ce te duce la CAUZA FUNDAMENTALA a unei situatii.
    Nu voi pune 5 intrebari,voi pune doar o intrebare,ca sa priceapa chiar si cei mai slabi dotati la mansarda,,CARE A FOST CAUZA PENTRU CARE AU PRIMIT AMENDA ACEI CETATENI”?!
    Va las pe d-voastra sa raspundeti.Atentie nu pun in discutie cazurile de exces de zel al politistilor doarece analiza unei cauze se face oriunde si oricand, pe efectul asupra mediei si/sau majoritatii celor ASUPRA CARORA S-A RASFRANT EFECTUL.

  5. x-ulescu Răspunde

    prost gandite , prost aplicate = guvern pnl a lui werner

    • Altu Răspunde

      @x-ulescu, păi de aceea această hotărâre , sunt prost gândite,nu cum bate câmpii Ludovic acum. Dar problema e că i-au lăsat fără bani,ce bine administrau ei 100 meleoane euro. Acolo scrie amendă de la 2000 la 20000,dar nu specifică motivele pt care dai amendă minimă sau maxima, rămâne la latitudinea miliției. Dacă nu îi place de fața ta 20000, dacă ești femeie și îi arăți o bucată de tzatza 2000.

  6. cârcotaş Răspunde

    Paradoxal (sau poate nu) cuantumul amenzilor şi difuzarea lor au dus la estomparea răspândirii virusului. V-aţi gândi la ,,abuz” când o persoană infectată v-ar fi afectat un membru al familiei?

    • Altu Răspunde

      Care virus, există numai în capul oamenilor. Dacă toată ziua îți bagă la TV și mass media ceva,ajungi să crezi orice. Nu e cam ciudat că țările bogate sunt cele mai afectate. Acum SUA și Rusia bagă la greu infectați să-i poată f..e pe chinezi. Mulți în spitale sunt omorâți cu tot felul de tratamente experimentale sau neglijență. In mai sunt raportați morți de la începutul lui aprilie, trebuie un anumit număr zilnic. Infectați sunt raportați in medie 300 , dacă o zi sunt mai puțini a doua zi bagă mai mulți și tot 300 sunt. O fi doar coincidenta. In Suedia și Belarus trebuia să fie toți morți până acum dacă era așa mortal. No,dar fiecare crede ce vrea. Covid-19 noua religie, chiar dacă nu crezi te vor obliga să crezi.

      • cârcotaş Răspunde

        @Altu, Posibil ca virusul să nu existe iar eu mă încăpăţânez să cred în OMS, în sutele de mii de morţi din toată lumea, în sutele de medici morţi, în epidemiologi care o ţin langa că virusul e agresiv etc. etc… Dar şi când se va dovedi ,,adevărul” calea celebricităţii îţi este asigurată, ţine-o tot aşa! Mai eşti acasă? Vezi că nici eu nu mă simţeam prea bine dar mi-a trecut după ce-am ieşit la aer. Al dracului guvernu’ ăsta.

        • Altu Răspunde

          @carcotas,mă bucur că îi crezi pe ăia de la OMS,tot așa să îi crezi și când te vor vaccina cu forța ca pe vite. Singura boală de care mă tem e cancerul,99% te duci. La coroana ai șanse 95% să scapi,cu condiția să nu ajungi la spital că au ei grijă să nu mai scapi. Cu îi este frica să stea în casă, toată viața. Dacă îi virusul ăsta așa cum zice OMS tău,nu ar trebui să mai ieșim din casă 10 ani, doar când vor avea vaccin pe care cu drag o să ți-l administreze. Spitalele câștigă o căruță de bani cu covid ăsta, și în SUA primesc zeci de mii de dolari pt unul cu coroana care e la ATI. Pt bani fac ăștia orice. Acum politicienii ne iubesc și ne vor vii, până acum ne-au omorât cu zile. Dar ca în politică și religie, fiecare cu convingerile sale . Opiniile sunt formate și nu le mai schimbă nici o dovadă sau un argument. Pt liniștea ta sufletească # Stai in casă

          • remy martin

            @altu Cineva ori ti-a furat nick-ul, ori te contrazici singur! Mai sus cu un comentariu ziceai că virusul există doar în capul unora, acum spui că ai 95% șanse să scapi dacă îl primești.

  7. Satmarean Răspunde

    Indiferent daca ii place sau nu constatatorului figura ta, daca esti in regula nu iti da nimeni amenda .Poate sa fie si de 10000 euro. Nu inteleg vaicareala asta ca sunt mari amenzile. Respecta legea si nu patesti nimic.Numai acelora le este frica de amenzi ,indiferent care sunt ele, care de obicei fac totul pe langa lege.
    Foarte de acord cu, ce a spus @realist. Oricum eu cred ca se va pune ord militara in acord cu decizia curtii si amenzile se vor plati cu exceptia celor care au fost incheiate abuziv(mai sunt si uscaturi in orice domeniu) ex. nu a trecut ora pe declaratie,a iesit din curte sa introduca porcul iesit pe strada etc
    Oricum , buni profesionisti sunt in acest guvern daca au dat asemenea ord militara care sa fie neconstitutionala

  8. c-block Răspunde

    @All, știrea este că s-a constatat că amenzile din ordonanțele militare sunt neconstituționale. Iar dacă onor Gubernul meu are probleme de acest gen înseamnă că e bai mare pentru că încă totul pornește de la Constituția României! Dacă onor Gubernul meu are probleme în respectarea Constituției și inventează legi și ordonanțe în batjocură, cu prevederi aiurea și pedepse pecuniare absolut ireale care nu au nici o legătură cu realitatea atunci să nu ne mirăm că oamenii simpli cu școală mult mai puțină decât Lucovid et co. reacționează cum reacționează. Dar cu Câțu în frunte unii de acolo habar nu au ce este în realitate! Să spui că așa repede vom ieși din rahat cum am intrat pe mânuța noastră……..😱😱😱 Măi băieți! Chiar așa proști ne credeți!

  9. Eu Răspunde

    Sa se dea amenzi garla!!! Asa trebuie la analfabeti si inconstienti!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.