Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Ziua Orașului Satu Mare, sărbătorită ani la rând în data de 14 mai

Astăzi s-au împlinit 23 de ani de la prima ediție a Zilei Orașului Satu Mare, un eveniment nemaiîntâlnit în România până în anul 1997. Inițiatorul acestei mari sărbători, primarul de la acea vreme a Sătmarului, Horea Anderco, a declarat că la baza acestui concept a stat îndeosebi dorința de stimulare a patriotismului local. Prima ediție a reprezentat un succes răsunător, iar mulți ani la rând Ziua Orașului a fost sărbătorită în data de 14 mai.

Puţini sunt cei care nu îşi amintesc evenimentul organizat într-o zi de miercuri, 14 mai 1997. Unul dintre cotidienele locale anunţa în ediţia din 15 mai 1997 succesul efortului depus de autorităţi prin intermediul titlului: “Atâţia sătmăreni nu s-au mai adunat în centrul oraşului din timpul revoluţiei din decembrie 1989“.

Imnul orașului Satu Mare

Pe lângă evenimentul în sine, unul revoluționar la acea vreme, sătmărenii au primit și un imn pe care l-au cântat cu bucurie pe toată durata sărbătorii. Ediție după ediție, imnul orașului Satu Mare, interpretat dee către trupa Stigma, formată din doi sătmăreni, a răsunat din piepturile a mii de oameni, iar sentimentul de mândrie a fost trezit în fiecare sătmărean.

VIDEO:

De ce 14 mai?

Alegerea unei date cu o semnificaţie puternică a fost foarte dificilă. După îndelungi dezbateri Consiliul Local a votat ziua de 14 mai ca fiind cea mai potrivită.

“Momentele de cumpănă prin care sătmărenii au trecut în timpul inundaţiilor din 1970 au scos la suprafaţă ce e mai bun din oameni. Sătmărenii s-au solidarizat cum nu au făcut-o niciodată şi astfel au pus fiecare umărul la reconstrucţia oraşului. Niciodată nu vor fi uitate acele zile şi tocmai de aceea am considerat că în 14 mai să organizăm Ziua Oraşului Satu Mare. Părea o contradicţie la fel ca şi în prezent. Mulţi se întreabau de ce facem asta într-o zi în care suflete nevinovate au pierit din pricina furiei naturii, însă puţini se gândesc la efortul depus de toată comunitatea pentru ca însuşi Sătmarul să nu aibă aceiaşi soartă. Odată ce conştientizezi toate aceste lucruri nu poţi să nu fii mândru că eşti sătmărean“, îşi aminteşte Horea Anderco.

Curaj, determinare, optimism şi dragoste faţă de sătmăreni, acestea au fost elementele principale de la care s-a pornit în momentul organizării primei ediţii a Zilelor Oraşului Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.