Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Elevii cu nevoi speciale, ignorați în județul Satu Mare! Atac dur la adresa Inspectoratului Școlar

Pentru prima dată în România, elevii cu cerințe educaționale speciale se pot înscrie, începând din 30 iunie, la liceu sau școală profesională, pe locuri speciale. Cu toate acestea, în județul Satu Mare acești copii sunt ignorați de Inspectoratul Școlar Județean: ,,Am sunat să mă interesez de “Lista Locurilor cu C.E.S din liceele sătmărene” care NU a fost nici azi publicată’’, spune sătmăreanca Edita Enciu, președinte al Asociației Castelul Erhard.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a emis Ordinul care reglementează, la admiterea la liceu 2020, locuri distincte pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale) din școlile de masă și școlile speciale, peste numărul de locuri din unitățile respective de învățământ. Astfel, prin acest ordin, spun specialiștii, profesorii care au adaptat programa pentru acești copii își vor vedea acum efortul răsplătit. Doar că între timp, la Satu Mare, Inspectoratul Școlar se face că plouă.

,,În loc să fie motiv de bucurie și fericire faptul că sunt copii cu nevoi speciale care au răzbit cu greu și cu multe dificultăți să ajungă să finalizeze examenul de la Evaluarea Națională, în loc să primească laude TOATE CADRELE DIDACTICE și PERSONALUL AUXILIAR din școli și grădinițe că au răzbit și reușit să lucreze la clase cu acești copii cu C.E.S, în loc să fie pusă în aplicare Metodologia care permite continuarea acestui drum a celor care NU s-au lăsat afectați de un diagnostic, întreaga echipă (educatori, învățători, profesori, colegi, familie psihoterapeuți) se lovește de BARIERA PRIMITIVĂ ȘI EGOISTĂ a reprezentanților din ISJ, Satu Mare! (…) NU ați fost CAPABILI să convocați CONSILUL DE ADMINISTRAȚIE înainte de data de 19 Iunie 2020, pentru a publica o simplă listă cu liceele in care să treceți lângă cele 2 (DOUĂ) locuri alocate tinerilor de etnie rroma, 1 (UN) loc acelor tineri cu Cerințe educaționale speciale!!!! Chiar credeți sau aveți impresia că toți acești tineri cu CES vor năvălii “liceele de top”, chiar aveți impresia că TOTI acești tineri cu CES pe care I-AȚI IGNORAT ÎN ACEȘTI ANI, uitând de dreptul legal la profesorul de sprijin, uitând de formarea cadrelor didactice care lucrează cu ei la clasă, uitând de partea legislativă care prevede stimulent FINANCIAR pentru profesorii care le predau?!!! Voi chiar aveți nevoie de SESIZĂRI ÎN INSTANȚĂ și la CNCD?! În data de 30.06.2020 începe INSCRIEREA acestor tineri pe locurile din licee…citind graficul admiterii din 2020, CHIAR NU AȚI SESIZAT CĂ ACEȘTI TINERI, nu au UNDE să se înscrie?! Comisia din Satu Mare, care se ocupă de admiterea în liceu în anul acesta, CHIAR nu a OBSERVAT că această ETAPĂ NU POATE AVEA LOC, pentru că ISJ SATU MARE, nu le-a pus la dispoziție o de listă?!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Castelul Erhard.

7 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    inspectoare sefa , pusa de pnl …pe ce criterii ?? ..ca va asteptati ??

  2. Spirit civic Răspunde

    Este trist să constaţi că, cei care ar trebui să fie primii cărora le pasă de soarta celor mai ,,năpăstuiţi de soartă”, se fac că nu observă problema…Doamna Inspector Şef, poţi să dormi liniştită ştiind că un copil cu cerinţe educaţionale speciale nu-şi mai poate continua visul?!?…Ştiţi cât efort a depus acel copil, familia lui şi dascălii care l-au îndrumat până aici, pentru a reuşi să-şi ia examenul de capacitate?!?…Domnilor care aţi girat numirea mai marilor din cadrul IŞJ Satu Mare, nici la voi nu se aude?!?…Se pare că nu vă pasă…dar o să ajungeţi să vă pese…

  3. realist2 Răspunde

    Sunt si acolo pusi politic in functii. Deci nu va asteptati la competenta din partea lor. Aceasta institutie este profund incompetenta. De 30 de ani incoace. Se fac niste manevre de te doare mintea.Eu am dat examen in cls.a 4-a ca sa fim repartizati din a 5-a in clase diferite. Bineinteles nu pe criterii de competenta fiindca examenul a fost subiectiv. Conta mai mult statutul social al parintilor. Dar asta a fost demult si nu cred ca a fost un caz singular. In fine, cred ca daca comparam, este printre cele mai slabe inspectorate din tara.

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      Doar că în acest caz se joacă cu viitorul unor copii care și așa au destule probleme! Tocmai ei care ar trebui să-i ajute! Pur și simplu revoltător! Asta pe lângă faptul că fapta săvârșită de acești incompetenți parașutați politic se încadrează minimum la neglijență în serviciu! Cel mai interesant lucru este că astfel de situații au fost evitate la celelalte Inspectorate școlare în mod foaaarte interesant, inclusiv în județele vecine. Acolo s-a putut! Deci este clar unde este buba. Astfel de evaluări se fac la cererea Inspectoratului, școlile fac ce li se cere de “sus”. Tocmai de aceea trebuie decentralizate aceste structuri. Pe cei decidenți de fapt le doare în pluă de soarta copiilor. Doar să iasă cifrele bine după evaluare națională și bac. Să treacă hopul ăsta și se poate dormita până-n septembrie iar!
      Apropo, știi că KWI a retrimis spre analiză în Parlament un proiect de lege care prevedea ca cei care sunt angajați ca suplinitori, și cam toată lumea știe de ce este cineva suplinitor și nu titular pe post, deci suplinitorii după 3 ani de suplinire devin titulari!!! Vai de capul nostru!

      • realist2 Răspunde

        A sesizat CCRul ca nefiind constitutionala. Vezi link : https://www.mediafax.ro/social/iohannis-a-sesizat-legea-prin-care-suplinitorii-devin-titulari-dupa-3-ani-ccr-discuta-azi-sesizarea-19331794 . Iti dai seama de calitatea invatamantului peste cativa ani cand se vor vedea efectele. Bine , nu ca acum situatia ar fi grozava. Plastic vorbind, orice prost poate devenii director de scoala. Nu neaparat in oras, dar acolo unde nu conteaza. Gen Valea Vinului, Apa, Gherta…smd.

        • Peda Gogu Repetent Răspunde

          Ce s-a întâmplat și modul cum s-a răspuns la solicitare este deja bătaie de joc. Și încă m-am exprimat finuț. În ultimii 6 ani numărul copiilor școlarizați a scăzut cu mai bine de 1 milion. Între timp numărul profesorilor a rămas practic neschimbat. No comment. Nu spun că trebuie dați afară dar vorbim de reformă în învățământ de 30 de ani și de fapt nu facem nimic. Dovada? Mulți profesori au avut probleme serioase în predarea on-line de exemplu. Cine ia taurul de coarne până nu e prea târziu???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.