Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

FOTO. Județul Satu Mare, reprezentat la Caravana Uniunii Mondiale de Folclor

Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România și membrii Ansamblului Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”- secția română și Szatmár Megyei Szamoshát Néptáncegyüttes – secția maghiară au fost apreciați la nivel mondial.

Președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) – Dorel Cosma, a invitat în perioada 26-28 iunie 2020, membrii biroului din întreaga lume (Europa, America, Asia, Africa) pentru a participa la Caravana Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), desfășurată în mediul online.

Astfel, evenimentul a debutat cu întâlnirea Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) prin participarea membrilor biroului mondial din peste 20 de țări din întreaga lume, precum: Republica Azerbaidjan, India, Vietnam, Turcia, Grecia, Cipru, Italia, Israel, Spania, Mexic, Costa Rica, Ucraina, Polonia, Elveția, Franța, Bulgaria, etc.

Întreaga activitate a fost coordonată din Sala de Spectacole a Palatului Culturii Bistrița, unde orchestra profesionistă a Palatului Culturii Bistrița alături de artiștii ansamblului folcloric ”Cununa de pe Someș” au pregătit câte un moment muzical după cuvântul fiecărui participant la întâlnire.

Din România au intervenit cu prezentarea stării actuale a programelor și proiectelor culturale în domeniul folclorului: Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.),  Pahone Pop – președintele executiv al Asociației Naționale de Folclor din România, și Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România.

În perioada 27-28 iunie 2020, a avut loc un spectacol cu interpreți din: Elveția, Costa Rica, Cipru, Franța, Grecia, Israle, Italia, Spania, Turcia, Uraina, Vietnam și România – țara noastră fiind reprezentată de către: Cornelia Orleanu, Florina Bălan și Diana Topan, cea care a câștigat anul trecut Trofeul Festivalului Concurs Internațional de Folclor ”Rozmarin în colţu’ mesii” la Satu Mare.

Menționăm faptul că în perioada 20-22 martie 2020, trebuia să se desfășoare pentru prima dată în istoria județului Satu Mare, ședința Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), în cadrul celei de-a VII – a ediții a Festivalului Concurs Internațional de Folclor ”Rozmarin în colţu’ mesii”, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Națională de Folclor din România, și Uniunea Mondială de Folclor (I.G.F.). Decizia de anulare a acestei ediții s-a subscris măsurilor anunţate de autorităţi pentru evitarea răspândirii Coronavirusului în România.

Tot în cadrul acestei Caravane a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) – Robert Laszlo a prezentat principalele zone etnofolclorice ale județului Satu Mare, iar membrii Ansamblului Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”- secția română prin Marian Sima (coregraf) și Delia Chioran (dansatoare) și de la  secția maghiară „Szatmár Megyei Szamoshát Néptáncegyüttes” prin Kispal Nandor (dansator) și Alexandra Silke (dansatoare) au prezentat câte o suită de dansuri din Zona Codru, precum și dansuri ungurești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.