Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

VIDEO. Mămicile pun piciorul în prag! Lipsa de reacție a Inspectoratului Școlar, taxată cu un protest

Mai multe mămici din Satu Mare, în frunte cu Edita Enciu, președinta Asociației Castelul Erhard, sunt pregătite să protesteze în fața Inspectoratului Școlar Județean, după ce instituția a ales să ignore nevoile elevilor cu cerințe educaționale speciale.

,,Așadar dragă ISJ Satu Mare…ai curajul in continuare să te uiți în ochii acestor copii “speciali” și să îi contrazici?! Sunt frumoși, deștepți și cuminți….este generația 2014- 2015 a Asociației…crezi că măcar pentru acești copii vei fi in stare să găsești locurile în licee și să întocmești o listă?! Crezi că îți ajung 8 sau 9 ani să te aliniezi Ordonanței MEC?!….Noi credem în șansele acestor copii și vom lupta până când ultimul articol din cea mai uitată lege, le va asigura tot ceea ce li se cuvine! Înainte de toate DREPTUL LA EDUCAȚIE conform mult promovatului “slogan” “toți copiii au aceleași drepturi”! Chiar au?!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Castelul Erhard.

Edita Enciu spune că este pregătită să protesteze în fața Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare.

,,Imaginați-vă o gașcă de 10 ori mai mare decât vedeți acum, înmulțiți 27 de copii cu minim alte 10 persoane în spatele muncii uriașe și a reușitei lor…Uniți suntem o forță! Viitorul copiilor noștri depinde de noi!!! Vrem un loc în liceu pentru fiecare copil cu CES din România care dorește să învețe!!! Jos discriminarea!!!”, spune președinta Asociației Castelul Erhard.

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare a fost reclamat pentru discriminare.

,,Așadar am sesizat C.N.C.D (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) legat de faptul că I.S.J. Satu Mare încalcă cu bună știință Ordinul M.E.C Nr 4532 din data de 15.06.2020, prin nepublicarea în termen a listei cu locurile din licee alocate tinerilor cu C.E.S! Asociația Castelul Erhard a depus sesizări legate de aceste aspecte la: M.E.C ( Ministerul Educației și Cercetării), Prefectura județului Satu Mare și C.N.C.D (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării)”, a anunțat Edita Enciu.

Reamintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a emis Ordinul care reglementează, la admiterea la liceu 2020, locuri distincte pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale) din școlile de masă și școlile speciale, peste numărul de locuri din unitățile respective de învățământ. Astfel, prin acest ordin, spun specialiștii, profesorii care au adaptat programa pentru acești copii își vor vedea acum efortul răsplătit. Doar că între timp, la Satu Mare, Inspectoratul Școlar se face că plouă.

27 comentarii

  1. Curiosul Răspunde

    Doamna Edita Enciu, așa-i că e plăcut să fi pus deoparte, la fel cum ai pus-o pe fiica mea acum 3 ani?
    Nu te-a interesat decât banii….ai cerut 1800 lei ca să CE? Să te lăfăi în banii cuiva….
    Mulțumesc lui Dumnezeu că fiica mea e mai BINE acuma, dar sigur nu datorită muncii voastre….Cât despre Castel….e apă de ploaie, frecție la picior de lemn. Multe succesuri (așa ar fi zis cineva)

    • Manea Răspunde

      Asta este parerea ta . Noi suntem foarte multumiti de evolutia copilului nostru datorita acestei asociatii . Este adevarat ca mai sunt multe lucruri de îmbunatatit dar , una peste alta , metodele functioneaza . Un lucru este clar : niciodata nu poti sa-i multumesti pe toti la fel !!!

      • Curiosul Răspunde

        Manea, sincer vă spun că mă bucur că vedeți evoluție bună la copilul vostru. Dumnezeu să vă dea putere de a continua să munciți pentru progresul copilului vostru.

  2. Satmareanul Răspunde

    Asta e curios ce spui Curiosul … daca a facut asa ceva … inseamna ca are un interes meschin doamna asta Edita Enciu! Oare chiar asa de foamete de bani sa fie? Sau prin suma aia vroia sa sustina nevoia de educatie a asociatiei oferita pentru persoanele (copii) cu nevoi speciale.

    Nu stiu ce sa spun dar daca da=ti mai multe detalii si esti sigur de ce spui ar fi bine sa iesi cu dovezi, daca nu ai putea sa te trezesti cu o plangere pentru defaimare.

    Asteptam sa apari si tu la ziarele locale sau televiziunile locale si spune ce ai de spus!

    In rest sanatate iti doresc!

  3. Vulpea [email protected] Răspunde

    No…so dat liber la proteste. Numai sa nu se intercaleze cu codrenii, ca autoritatile or intelege ca la codreni le trebe scoala si biblioteca iar la castel doar drum asfaltat.

  4. x-ulescu Răspunde

    inspector sef pus de pnl ,dupa chipu si asemanarea sa , incapabil si incompetent . pnl-ul o sa va ceara votu in curand .

    • Gyuri Răspunde

      Iar ai aparut, postac pesedist nenorocit?

    • x-ulescu Răspunde

      Asa e! Pentru că pezedeul meu nu o să ceară votul alegătorilor! Chiar va refuza!😱😥

      • x-ulescu Răspunde

        eu cred ca de data asta votantii se vor gandi bine cui da voturile , psd-ului care a marit salariile si pensiile ,sau pnl-ului care REFUZA sa respecte legile cu cresterea pensiilor si a alocatiilor.Deci si pentru voi este valabil sa nu respectati legea daca considerati ca nu aveti bani

  5. Curiosul Răspunde

    Domnule SATMAREANUL. Fiica mea a fost diagnosticată cu RETARD DE VORBIRE, la 3 ani nu zicea nici măcar un cuvânt corect. Am UMBLAT la Castelul Erhard 5 luni pentru a fi ajutată să vorbească, fiind folosite metode de învățare pentru copiii cu autism( mi s-a zis ca aceste metode ar fi benefice pentru fiica mea), iar în aceste 5 luni a fost un sigur progres, fiica mea rostind litera”C”. În plus, pentru că nu m-am implicat în serbarea de Crăciun, cu care nu am fost de acord să participăm, am aflat că am fost excluși din asociația la care aderasem prin Declarația de adeziune….(nu ne încadram în categoria copiilor cu probleme, adică nu a mai fost ok taxa de 500 lei / lună, ci s-a dorit trecerea taxa de 1800 lei /copil, asta chiar dacă erau părinți cu 2 copii, adică 3600 lei pentru amândoi copiii).
    Ne-a fost transmis, nu prin reprezentantul asociației că nu mai facem parte din asociație ci prin o Profesoară de la asociație (halal metodă)…. că de la 1 ianuarie nu mai avem ce căuta la curs….
    Și acuma la 6 ani, fiica mea are probleme în exprimare, dar muncim la asta ( mergem la Baia Mare la profesioniști, nu la amatori și mâncători de bani cum îs Asociatele mai sus menționate)
    Legat de defăimare, tot ce menționez este pur ADEVĂR, pot să declar asta oriunde….
    Edita Enciu este BUGETAR și își poate deschide gura în calitate de angajat al statului.
    Noi, prostimea, adică plătitorii de taxe și impozite din particular trebuie să tăcem și nu o sa fim auziți nici în 1000 de ani, nu ne bagă nimeni în seamă….
    Dacă dragi părinți aveți copii cu probleme, căutați PROFESIONIȘTI care să vă ajute în dezvoltarea copiilor……

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Bine că țipi în lume frustrările dar nu comentezi despre subiect. Stimabile sau stimabilă. Să te văd puțin mai încolo când va trebui să lupți la propriu cu sistemul de învățământ care ca și în momentul de față va refuza dreptul copilului tău “altfel” la școală. La asta te ajută asemenea asociații. Eu eram bucuros dacă la momentul respectiv era cineva să mă ajute dar nu era.

  6. Vulpea bi-polara Răspunde

    Se face ISJ ca ploua? Pai draga “mamicilor”…e cod galben de ploaie de vre-o trei saptamani. Si voi depuneti sesizari pe tema asta? Beszarok,

  7. Duplicitara Piaf Răspunde

    Mă întreb, retoric, care sunt resorturile care o împing pe această “doamnă” să declanșeze la acest moment, această formă de protest?
    Oare se datorează faptului că ea urmărește ca fiul ei să fie înscris direct la un liceu de elită ?
    O fi oare just față de ceilalți care se află în aceeași situație?
    Oare va milita și anul viitor cu aceeași înverșunare?
    Oare e drept să se folosească de influenta pe care o are asupra părinților din asociație pentru a-și promova interesele personale?
    Putem pune in discuție faptul că părinții care nu contribuie cu sumele de bani solicitate, sunt excluși fără o justificare rezonabilă. Până la urmă, totul se rezumă la “folow the money” și interesele personale ale unora sau altora…

    • Manea Răspunde

      Daca statul nu are asemenea centre , platite de la buget , nu vad nimic ciudat in faptul ca se cere o anumita suma de bani pentru aceste servicii oferite de asociatia reapectiva . Cui nu ii convine , e liber sa caute alte locuri unde poate primi ajutor pentru copii cu probleme . Eu nu cred ca a venit cineva de la asociatie sa le ia bani cu forta parintilor . Cine vrea plateste , cine nu …..la plaja . Nimic nu e gratis . Daca nu sunt locuri in licee acum , nu vor fi niciodata daca nu se cere .

      • Euripide Răspunde

        La plajă până în momentul în care nu se condiționează plata sub diferite pretexte. DGASPC oferă programe suficiente, sau nu. Dar dacă eu am o asociație (fiscalizată sau nu) nu cred că e “politically correct” să uzitez de ea pentru interese personale. Ne înființăm fiecare o asociație și o folosim că o bardă!

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Deja constat că repede au apărut două postări care să atace poziția asociației în cauză. Înseamnă că se simt cu musca pe căciulă. Măi dragilor postaci! Se cere un drept garantat prin Constituție! Se cere respectarea legislației din domeniu! În Bihor, Maramureș sau Bistrița cum s-a putut? Copilul la liceu intră pe bază de notă. Dacă nu reușește să scrie cât trebuie nu va intra. Dar faptul că în dauna acestor copii au fost rezervate peste 100 de locuri pentru copii rromi nu vă deranjează? Păi nu, până nu vă treziți că este în aceeași clasă cu odrasla voastră! No atunci să vezi tu revoltă! Cu această ocazie m-am lămurit că IȘJ trebuie desființat și atribuțiile delegate la CJ. Așa nu mai are nici un rost.

  8. Euripide Răspunde

    Of doamne ce arțag pe doamna!? Până una alta să spună dacă e vorba de un interes propriu, direct, sau un interes general? Fiecare familie are diferite probleme medicale sau genetice dar nu are o asociație, pe nume personal, să ducă lupte personale. Hai să ne înființăm fiecare familie, cu probleme medicale, să tunăm și să fulgerăm când avem interes. Nimeni nu-și dorește probleme de sănătate în familie, dar de aici până la a masca interesul propriu sub mantia celui general e cale lungă.

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Deocamdată problema se cheamă că IȘJ nu și-a făcut treaba într-o problemă strict punctuală. Celelalte inspectorate și-au făcut fără să fie trase de mânecă. La SM nu merge nici dacă le dai cu legea în cap. Totuși ce păzește armata de oameno la Inspectorat? Iar de ce face DGASPC cu programele alea mai bine nu mă pronunț. Altă instituție fix varză.

      • Euripide Răspunde

        Problemă punctuală era la fiul dumneavoastră?

        • ...?#@!....ățopi Răspunde

          Problema punctuală este că inspectoratul nu a respectat un ordin de ministru. Atât. Inclusiv în județele vecine s-a reușit. Cum? Cazul copilului meu nu intră în discuție. Este la liceu, colegiu bun și intrat pe bune fără loc reținut și chiar unde a vrut. Învață foarte bine din fericire. Dar e cu CES, puțin altfel.

          • Euripide

            La cine nu a fost respectată legislat???

  9. Euripide Răspunde

    Deci dacă al dvs. e deja la liceu, care e discuția?

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Exact aici e problema că pui o astfel de întrebare. De ce trebuie să mă lupt și să mă cert. Să lupt cu ignoranța celor care au menirea să mă ajute, pentru dreptul meu la o viață normală nimic mai mult. Acei copii, unii dintre ei merită mai mult decât profesionala! De ce dacă în micimea mea mie singur mi se pare că este și va fi OK, de ce să tac din gură? Educație civică zero barat ești! Sau ești unul dintre cei din cauza cărora s-a întâmplat acest lucru??? Întreb așa pentru cultura mea generală. Și cu ce drept refuzi tu IȘJ un drept garantat prin Constituție și prin câte și câte legi și ordine?
      Acel copil al meu de mic tot a auzit că tu nu vei putea face asta sau aia. În veci nu o să știi să faci aia șa aia. Asta este psihopedagogia la mulți așa-ziși dascăli. Momentan acel copil vorbește (nu chiar fluent) trei limbi pe lângă limba maternă. Și face încă muuukte lucruri ce unii zicea/sperau vă nu va face niciodată. Inspectoratul prin acest gest a aruncat la coșul de gunoi câțiva copii.

  10. Satmareanul Răspunde

    Daca d-na Enciu este bugetar, atunci ar trebui sa vedem cine o promoveaza si pentru cine iese la inaintare, e ciudat ca castelul asta e de mult infiintat pana acuma nimic, in an electoral a inceput marele tamtam si atacuri la PNL si oamenii acestora. Asta este un aspect.

    Al doilea ar fi sa vedem ce bani aduna, pentru cine si pe cine plateste ?

    Daca face mare tamtam si in mediul virtual si pe la ziare … inseamna ca cineva ii tine spatele bine sau toate astea pe contul asociatiei le face? oare toti pariintii sunt deacord ca banii pe care ii da sa mearga in alte scopuri decat ajutorarea copiilor inscrisi?

    Ar fi bine sa fie o sesizare si sa se incheie acest subiect, pentru ca pare ca d-na Enciu si cealalta persoana caruia nu a mai fost acceptat copilul sunt in conflict amandoua si nu se poate altfel decat cu o sesizare si cu un control mai amanuntit!

    Daca e vorba despre Enciu de la STS, sunt curios daca a fost pe buna intrarea dansei sau nu la STS!

  11. hi no Răspunde

    @Domnu’Sătmărean:de parcă nu ar sti toti tâganii cine esti:Când pulepenelistilor nu le place ceva,atacă la baionetă individual!Hai că puteti un pic mai mult!Nu vă faceti partidul de rusine…Chiar dacă Albu cere “tucă-pulă-n,cap de pod!Rezolvati problema si lăsati coasa!

  12. Satmareanul Răspunde

    hi no …
    Poate tu stai la organul unuia ca o ai tot in gura!

    Era mai interesant de a afla daca e pe bune sau nu … intrarea dansei la STS si vazut partea didactica pe care a practicat-o a adus rezultate sau nu … asta este un alt subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.