Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

Cum a reușit Satu Mare să aibă cele mai puține cazuri de COVID. Răspunsul prefectului

Invitat în cadrul emisiunii PortalSM LIVE, prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, a vorbit despre gestionarea crizei Covid-19 și despre cum a reușit Sătmarul să aibă cele mai puține cazuri de coronavirus din România: ,,Populația a înțeles să răspundă la apelul autorităților”, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, precizând totodată că eforturile susținute ale autorităților sătmărene au contribuit de asemenea la această reușită.  

,,A fost o perioadă extrem de dificilă, nemaiîntâlnită, de multe ori am luat măsuri în funcție de situația în care eram pentru că nu era un model pe care să-l urmezi (…) Noi trimiteam testele pe care le făceam la Cluj. La început trimiteam testele cu ambulanța seara, iar a doua zi după-masa am avut răspunsul, după care am avut răspunsul la trei zile, cinci zile, apoi la șapte zile. Prioritar a fost să organizăm laborator”, a declarat Radu Bud.

Cazuri puține, mii de teste efectuate

Până în acest moment, la Satu Mare s-au efectuat peste 10.000 de teste: ,,În fiecare zi se prelevă testele, a doua zi după-masă avem răspunsurile. Suntem cu mult peste media pe țară la nivelul efectuării testelor”, spune Radu Bud. Doar trei persoane mai sunt internate în spital la această oră.

,,Sunt 82 de persoane care au fost dovedite pozitive, din care opt au decedat chiar în prima perioadă. La ora actuală sunt trei persoane în spital, iar restul sunt vindecați. Cele trei persoane confirmate sunt internate la Secția Infecțioase a Spitalului Județean”, a declarat prefectul.

,,Populația a înțeles să răspundă la apelul autorităților”

Prefectul spune că succesul județului în gestionarea crizei Covid-19 s-a datorat atât autorităților, cât și sătmărenilor care, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, au înțeles că trebuie să se protejeze.

,,La Satu Mare avem aceste rezultate pentru că populația a înțeles să răspundă la apelul autorităților și încearcă să respecte aceste reguli, dar acest lucru nu se întâmplă peste tot. Întotdeauna, de la începutul pandemiei, am insistat ca populația să nu se rupă de obiceiurile cotidiene, dar să respecte regulile”, a mai spus Radu Bud.

Situația internărilor în spitalele sătmărene

Radu Bud a declarat că nu există restricții în spitalele din județ din cauza pandemiei de coronavirus, atunci când vine vorba de internări.

,,Nu este absolut nicio restricție la această oră la nivelul internărilor în Spitalul Județean sau în spitalele din județ. Tratarea se face absolut normal, nu există nici cel mai mic criteriu ca să stea cineva acasă. Acolo unde este necesar se fac internările în spital”, a spus prefectul județului.

Mesajul prefectului pentru conspiraționiști

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să le transmită un mesaj și celor care nu iau în serios virusul și preferă să creadă în fel și fel de teorii ale conspirației.

,,Eu garantez pentru tot ce înseamnă date înregistrate la nivelul județului Satu Mare, cu siguranță sunt cele reale. Colegii mei sunt extrem de responsabili în ceea ce fac”, a mai spus prefectul județului Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.